Calificarea echipei române în Marea finală a THEMIS 2013
24 aprilie 2013 | JURIDICE.ro

În săptămâna 15–18 aprilie 2013 s-a desfăşurat la sediul Centrului de Studii Juridice din Madrid, Spania, prima Semi-finală a Competiţiei internaţionale THEMIS pentru viitorii judecători şi procurori europeni, Ediţia 2013.
Domeniul de concurs al acestei Semi-finale a fost Cooperarea internaţională în materie penală. Au concurat, în această etapă, un număr de 11 echipe, provenind din 10 state europene: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Germania, România, Scoţia, Spania, Ungaria, Turcia.
Institutul Naţional al Magistraturii a fost reprezentat de o echipă alcătuită din auditorii de justiţie Elena Baciu, Arina Corsei şi Ana-Maria Iutiş, coordonată de procurorul Tudorel Ştefan, formator cu normă întreagă al INM în domeniul dreptului Uniunii Europene.
În urma participării, echipa română a obţinut calificarea în Marea finală a Competiţiei, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 21–25 octombrie 2013. Totodată, i-a fost oferit premiul special al juriului pentru calitatea deosebită a lucrării scrise, a prezentării şi a discuţiilor cu membrii juriului, după susţinerea prezentării. Tema lucării a fost „ADN-ul – între simplificarea procedurilor penale şi protecţia dreptului la viaţă privată.”
În Competiţia din acest an mai sunt înscrise alte trei echipe ale INM, care urmează a participa, în cursul lunilor mai şi iunie 2013, în celelalte trei semifinale, la categoriile Cooperare internaţională în materie civilă, Interpretarea sau aplicarea art.5 şi 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Etică şi deontologie profesională.
Evenimentul reprezintă o continuare a ediţiilor anterioare, organizate de Institutul Naţional al Magistraturii în parteneriat cu Centrul de Studii Judiciare din Portugalia (CSJ), încă din anul 2006. Succesul ediţiilor anterioare a condus la permanentizarea acestui concurs, precum şi la o creştere exponenţială a numărului instituţiilor interesate să participe.
În anul 2010, dată fiind amploarea evenimentului, cele două instituţii fondatoare au decis să îl includă în catalogul programelor de formare al EJTN, în scopul adaptării şi extinderii formatului original al proiectului.
Acest proiect, care s-a bucurat încă de la prima ediţie de sprijinul Reţelei de la Lisabona din cadrul Consiliului Europei şi a Reţelei Europene de Formare Judiciară (REFJ/EJTN), a demonstrat utilitatea formării viitorilor judecători şi procurori în anumite domenii care presupun aplicarea directă a normelor de drept internaţional, propunându-şi, totodată, favorizarea dezvoltării relaţiilor profesionale între participanţi, precum şi între aceştia şi formatori şi oferind posibilitatea dezbaterii lucrărilor prezentate în cadrul unui forum internaţional, în faţa unor jurii alcătuite din profesionişti în domeniile competiţiei.