Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Calificarea echipei române în Marea finală a THEMIS 2013


24 aprilie 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În săptămâna 15–18 aprilie 2013 s-a desfăşurat la sediul Centrului de Studii Juridice din Madrid, Spania, prima Semi-finală a Competiţiei internaţionale THEMIS pentru viitorii judecători şi procurori europeni, Ediţia 2013.

Domeniul de concurs al acestei Semi-finale a fost Cooperarea internaţională în materie penală. Au concurat, în această etapă, un număr de 11 echipe, provenind din 10 state europene: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Germania, România, Scoţia, Spania, Ungaria, Turcia.

Institutul Naţional al Magistraturii a fost reprezentat de o echipă alcătuită din auditorii de justiţie Elena Baciu, Arina Corsei şi Ana-Maria Iutiş, coordonată de procurorul Tudorel Ştefan, formator cu normă întreagă al INM în domeniul dreptului Uniunii Europene.

În urma participării, echipa română a obţinut calificarea în Marea finală a Competiţiei, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 21–25 octombrie 2013. Totodată, i-a fost oferit premiul special al juriului pentru calitatea deosebită a lucrării scrise, a prezentării şi a discuţiilor cu membrii juriului, după susţinerea prezentării. Tema lucării a fost „ADN-ul – între simplificarea procedurilor penale şi protecţia dreptului la viaţă privată.”

În Competiţia din acest an mai sunt înscrise alte trei echipe ale INM, care urmează a participa, în cursul lunilor mai şi iunie 2013, în celelalte trei semifinale, la categoriile Cooperare internaţională în materie civilă, Interpretarea sau aplicarea art.5 şi 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Etică şi deontologie profesională.

Evenimentul reprezintă o continuare a ediţiilor anterioare, organizate de Institutul Naţional al Magistraturii în parteneriat cu Centrul de Studii Judiciare din Portugalia (CSJ), încă din anul 2006. Succesul ediţiilor anterioare a condus la permanentizarea acestui concurs, precum şi la o creştere exponenţială a numărului instituţiilor interesate să participe.

În anul 2010, dată fiind amploarea evenimentului, cele două instituţii fondatoare au decis să îl includă în catalogul programelor de formare al EJTN, în scopul adaptării şi extinderii formatului original al proiectului.

Acest proiect, care s-a bucurat încă de la prima ediţie de sprijinul Reţelei de la Lisabona  din cadrul Consiliului Europei şi a Reţelei Europene de Formare Judiciară  (REFJ/EJTN), a demonstrat utilitatea formării viitorilor judecători şi procurori în anumite domenii care presupun aplicarea directă a normelor de drept internaţional, propunându-şi, totodată, favorizarea dezvoltării relaţiilor profesionale între participanţi, precum şi între aceştia şi formatori şi oferind posibilitatea dezbaterii lucrărilor prezentate în cadrul unui forum internaţional, în faţa unor jurii alcătuite din profesionişti în domeniile competiţiei.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro