« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

BOȘTINĂ & ASOCIAȚII obţine la Curtea de Apel anularea unei hotărâri a UNEJ privind plata în avans a onorariului la executări silite
25.04.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea iniţiată în instanţă de către casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru anularea unei hotărâri a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ) privind plata în avans a onorariului minim în cazul procedurilor de executare silită precum şi privitoare la interzicerea convenţiilor în legătură cu exectarea silită. Prin hotărârea Nr 1412/2013 din 22 aprilie 2013, instanţa a dispus anularea dispoziţiilor art.54 lit j) şi l) din Statutul UNEJ publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I Nr 385 din 30 mai 2012.

Prin această hotărâre se restabileşte o stare de normalitate, fapt care va contribui la diminuarea portofoliului creanţelor neperformante ale instituţiilor financiar bancare, cu efecte imediate şi de lungă durată asupra însănătoşirii sistemului bancar românesc”, spune Andrei Sărban, avocat partener în cadrul casei de avocatură Boştină şi Asociaţii.

Uniunea adoptase Hotărârea nr. 2 din 19 mai 2012, prin care interzicea membrilor să încheie contracte, convenţii, protocoale sau orice alte înscrisuri cu privire la executarea silită şi în legătură cu aceasta, cu excepţia celor prevăzute de lege, şi se instituie obligaţia acestora de a avea evidenţiat şi încasat cel puţin onorariul minim în fiecare dosar execuţional, la data declanşării procedurii execuţionale. Ulterior, în baza acestei hotărâri, a fost modificat statutul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJ), care, la art. 54 j şi l, prevedea aceleaşi interdicţii şi obligaţii.

În vara anului trecut, Boştină şi Asociaţii ceruse în contencios administrativ anularea unor hotărâri ale UNEJ, prin care membri sunt obligaţi să nu încheie contracte privind executarea silită şi să aibă încasat cel puţin onorariul minim la declanşarea procedurii, considerând că aceste hotărâri au un impact negativ asupra companiilor cu portofoliu mare de creanţe care urmează să fie puse în executare. În 17 septembrie 2012 aceeaşi Curte de Apel suspendase efectele hotărârii UNEJ tot la cererea Boştină şi Asociaţii, astfel încât decizia din 22 aprilie 2013 vine să confirme susţinerile nosatre.

Ceea ce trebuie evidenţiat este că, deşi au mai existat încercări de anulare ale dispoziţiilor atacate, aceasta este singurul demers care reuşeşte anularea în întregime atât a Hotărârii cât şi a prevederilor din Statutul UNEJ“, mai spune Andrei Şărban.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

Despre Boştină şi Asociaţii: Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii este lider pe piaţa de consultanţă juridică din România, cu o cifră de afaceri în anul 2012 de 16, 98 milioane de EURO şi peste 130 de avocaţi şi consultanţi. Cu birouri în Bucureşti, Chişinău, Viena, Fribourg şi Nicosia, precum şi în alte 19 mari oraşe din România, Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii a stabilit parteneriate cu Estudio Juridico Intercontinental SL din Madrid şi Ascott Associes din Paris. Grupul de Consultanţă Boştină oferă o gamă completă de servicii juridice, precum şi consultanţă financiară strategică şi corporate affairs prin Boştină & Associates Corporate Finance.

 
Secţiuni: Content, Drept civil, Executori judecătorești | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD