Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

RIL promovat. Timbrarea cererii pentru încuviinţarea executării silite pentru mai multe titluri executorii


25 aprilie 2013 | Andrei PAP

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Adjunctul Procurorului General, doamna Gabriela Scutea, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii întrucât în practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 14 şi art. 20 alin. (1)–(3) din Legea nr. 146/1997, modificată şi completată şi a dispoziţiilor art. 11 şi art. 12 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997, aprobate prin Ordinul nr. 760/C din 22 aprilie 1999 al Ministrului Justiţiei, în referire la timbrarea cererilor pentru încuviinţarea executării silite, atunci când prin aceeaşi cerere se solicită încuviinţarea executării silite pentru mai multe titluri executorii şi atunci când cererea este formulată de mai mulţi creditori ori împotriva mai multor debitori, în baza unui singur titlu executoriu.

Optica jurisprudenţială:

Urmare verificării din oficiu a jurisprudenţei la nivelul întregii ţări, s-a constatat caracterul neunitar al acesteia sub aspectul aplicării dispoziţiilor legale privind taxele judiciare de timbru, în acele situaţii în care printr-o singură cerere cuprinzând mai multe capete de cerere s-a solicitat încuviinţarea executării silite pentru mai multe titluri executorii, precum şi în situaţiile de pluralitate de creditori sau debitori, astfel:

A. În ipoteza în care printr-o singură cerere, un creditor solicită în contradictoriu cu unul sau mai mulţi debitori încuviinţarea executării silite a mai multor titluri executorii, s-au identificat următoarele soluţii:

I. Unele instanţe de judecată învestite cu astfel de cereri, fără motivare, au considerat că se datorează o singură taxă judiciară de timbru, în cuantumul prevăzut de art. 3 lit. o) din Legea nr. 146/1997, modificată şi completată.

II. În aceleaşi ipoteze, alte instanţe de judecată au stabilit că îi revine creditorului obligaţia de a achita câte o taxă judiciară de timbru în cuantumul prevăzut de art. 3 lit. o) din Legea nr. 146/1997, pentru fiecare capăt de cerere de încuviinţare a executării silite.

Aşadar, s-a pus în vedere creditorului, prin executorul judecătoresc, să timbreze cererea cu tot atâtea taxe judiciare de timbru câte titluri executorii au fost indicate.

Atunci când creditorul nu s-a conformat obligaţiei stabilite, de a achita taxa judiciară de timbru aferentă unor capete de cerere, ci a achitat taxa doar pentru unele dintre acestea, unele instanţe au admis excepţia insuficientei timbrări a cererii şi au anulat cererea ca insuficient timbrată, iar alte instanţe au anulat în parte cererea şi au examinat pe fond capetele de cerere privind titlurile executorii pentru care s-a achitat taxa judiciară de timbru.

În motivarea acestor soluţii, s-a arătat că cererea de încuviinţare a executorii silite, astfel formulată, conţine mai multe capete de cerere cu finalitate diferită, iar potrivit dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 146/1997, modificată şi completată trebuie achitată taxa judiciară de timbru pentru fiecare capăt de cerere.

Pe de altă parte, măsura încuviinţării executării silite urmează a se lua pentru fiecare titlu executoriu în parte, ceea ce presupune examinarea cererii, în vederea stabilirii îndeplinirii sau nu a condiţiilor prevăzute de lege pentru o astfel de încuviinţare.

B. În ipoteza pluralităţii de creditori ori a pluralităţii de debitori, atunci când s-a solicitat încuviinţarea executării silite a unui singur titlu executoriu, s-au constatat următoarele soluţii:

III. În cazul pluralităţii de creditori, unele instanţe au considerat că fiecare creditor trebuie să achite câte o taxă judiciară de timbru în cuantumul prevăzut de art. 3 lit. o) din Legea nr. 146/1997, întrucât executarea silită priveşte mai multe creanţe, iar cererea astfel formulată are mai multe capete de cerere cu finalitate diferită.

IV. În cazul pluralităţii de debitori, unele instanţe au dispus disjungerea cererii de încuviinţare a executării silite faţă de unii dintre debitori, codebitori, fideiusori sau garanţi, formarea a câte unui dosar distinct pentru fiecare dintre aceştia şi au stabilit obligaţia creditorului de a plăti atâtea taxe judiciare de timbru în cuantumul prevăzut de art. 3 lit. o) din Legea nr. 146/1997, modificată şi completată, câţi debitori, codebitori, fidejusori sau garanţi au fost obligaţi potrivit titlului executoriu.

Aceste soluţii au fost motivate pe caracterul unipatrimonial al executării silite, arătându-se că, spre deosebire de faza de judecată, în care există posibilitatea coparticipării procesuale pasive, în faza execuţională a procedurii, toate formele de urmărire silită trebuie îndeplinite faţă de fiecare debitor în parte, ceea ce exclude posibilitatea contopirii într-o singură procedură a urmăririi mai multor patrimonii distincte.

Adjunctul Procurorului General, în contextul problemelor de drept prezentate, apreciază că următoarele soluţii sunt în litera şi spiritul legii:

1. În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 146/1997, modificată şi completată, atunci când prin aceeaşi cerere se solicită încuviinţarea executării silite a mai multor titluri executorii, taxa judiciară de timbru în cuantumul prevăzut de art. 3 lit. o) din acest act normativ se datorează pentru fiecare capăt de cerere privind încuviinţarea executării silite a unui titlu executoriu, atât în situaţia pluralităţii de creditori, cât şi în situaţia pluralităţii de debitori.

2. În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 20 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 146/1997, modificată şi completată, neîndeplinirea obligaţiei de plată a taxei judiciare de timbru pentru unele dintre capetele de cerere, până la termenul stabilit de instanţă în acest scop, atrage anularea capetelor de cerere netimbrate, urmând a fi examinate pe fond capetele de cerere timbrate corespunzător.

:: Textul integral al recursului în interesul legii

Andrei PAP

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii