Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acordarea de dobânzi ca urmare a rambursării cu întârziere a TVA
25.04.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotârât că în temeiul principiului neutralităţii TVA, care reprezintă aplicarea în materie fiscală a principiului legal general al nediscriminării, precum şi în conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, statul datorează dobânzi în cazul rambursării cu întârziere a TVA. În acest sens, dacă nu s-ar acorda dobânzi unui contribuabil care beneficiază de rambursarea TVA cu întârziere, acesta s-ar afla într-o poziţie de discriminare față de un alt contribuabil, competitor de-al său, care nu a fost pe poziţie de rambursare de TVA, ci pe poziţie de plată a TVA ori care a beneficiat de o rambursare imediată şi fără întârziere a TVA, ceea ce, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie, ar fi de neconceput. (Decizia nr. 1084 din data de 29 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrative şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri ca urmare a unor activităţi de inspecţie fiscală)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti