Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drept civil, Protecția consumatorilor, RNSJ

Clauze și practici abuzive în relațiile dintre profesioniști

25 aprilie 2013 | Gheorghe PIPEREA

In mod traditional, in dreptul nostru, clauzele abuzive sunt tipice relatiilor dintre profesionisti si consumatori. Dar, incepind cu luna aprilie 2013, notiunea de „clauze abuzive” a patruns si in relatiile dintre profesionisti.

Probabil, marea noutate a anului 2013 in aceasta privinta este Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intirzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultind din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante (M. Of. nr. 182/2013), care introduce, la cap. V, mai precis, la art. 12-15 din lege, regimul juridic al clauzelor si al practicilor contractuale abuzive in relatiile dintre profesionisti.

Conform art. 12 din Legea nr. 72/2013, daca termenul de plata ori nivelul dobinzii sau al daunelor-interese suplimentare sunt stabilite in mod vadit inechitabil in raport cu creditorul, atunci practica sau clauza respectiva este considerata abuziva. O astfel de clauza abuziva este lovita de nulitate absoluta (art. 15 alin. 1), putind da nastere, in conditiile Codului civil, si la despagubiri (art. 15 alin. 2).

Dreptul la actiunea in constatarea nulitatii si la actiunea in daune apartine oricarui profesionist, indiferent daca partea contractanta este un alt profesionist (spre exemplu, o banca, un asigurator, un lant de supermarket-uri, un transportator etc.) sau o autoritate (spre exemplu, in achizitiile publice reglementate de OUG nr. 34/2006).  Acelasi drept de actiune il au si organizatiile patronale reprezentative (art. 19 lit. b) din Legea nr. 72/2013).

Pentru a constata caracterul abuziv al unei clauze sau practici contractuale, instanta sesizata „va tine cont”, asa cum rezulta din art. 13 al Legii nr. 72/2013, de toate circumstantele cauzei, dar în special de: (i) abaterile grave de la practicile statornicite intre parti sau de la uzantele conforme ordinii publice sau bunelor moravuri; (ii) nerespectarea principiului bunei-credinte si a principiilor de diligenta in executarea obligatiilor; (iii) natura bunurilor sau serviciilor; (iv) ne-prevederea motivelor obiective de derogare de la termenele de plata sau de la rata dobanzii; (v) pozitia dominanta a cocontractantului in raport cu o intreprindere mica sau mijlocie.

Desi nu rezulta expres din lege o astfel de concluzie, se poate spune ca, in prezenta unor astfel de „circumstante ale cauzei”, judecatorul va putea aplica o prezumtie simpla de caracter abuziv al clauzelor sau practicilor contractuale, ceea ce inseamna ca profesionistul sau autoritatea, piriti intr-o astfel de actiune, vor fi nevoiti sa rastoarne prezumtia de caracter abuziv, demonstrind inversul circumstantelor enuntate de art. 13 din Legea nr. 72/2013. La o astfel de concluzie se poate ajunge pe baza a cel putin trei argumente:

– in contextul cauzei, judecatorul are de analizat uzantele conforme ordinii publice sau bunelor moravuri, principiul bunei credinte si masura in care clauzele sau practicile contractuale incriminate s-ar abate de la aceste uzante sau principii; de asemenea, judecatorul are de analizat si pozitia dominanta a cocontractantului reclamantului; de pe pozitia sa dominanta, profesionistul sau autoritatea, pirite in astfel de actiuni, isi vor fi impus, de regula, vointa in contractele cu partenerii sai de afaceri, contracte care au structura si configuratia contractelor pre-formulate, de adeziune; bancile, societatile de asigurari, lanturile de supermarket-uri, societatile de leasing, de telefonie etc. isi impun „conditiile generale de afaceri” nu numai clientilor lor de retail (consumatori), ci si clientilor lor corporate (profesionisti), iar autoritatile, evident, isi impun vointa prin asa-numitele „caiete de sarcini” sau prin regulamentele de achizitii;

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

– in sistemul Legii nr. 193/2000, consumatorul beneficiaza de o prezumtie de lipsa a negocierii in contractele de adeziune, precum si de o prezumtie de dezechilibru semnificativ intre prestatiile partilor; cum Legea nr. 72/2013 evoca notiunea de clauze sau practici contractuale stabilite „in mod vadit inechitabil”, sintagma similara cu cea de „dezechilibru semnificativ”, inseamna ca sistemul de prezumtii din art. 4 din Legea nr. 193/2000, precum si jurisprudenta acumulata in aplicarea acestui text legal s-ar putea aplica, prin analogie, si in litigiile avind ca obiect clauze sau practici abuzive in relatiile dintre profesionisti;

– destinatarii acestei noi reglementari sunt IMM-urile, victime predilecte ale abuzului de pozitie dominanta al marilor actori ai economiei sau al autoritatilor contractante (art. 13 lit. e) din Legea nr. 72/2013); ca este asa rezulta din art. 14, care stabileste o lista de clauze calificate de lege ca abuzive, adica prezumate absolut ca fiind abuzive, lista care contine conditii contractuale ce nu ar putea fi prezente in contracte negociate; de exemplu, sunt clauze abuzive cele care exclud posibilitatea aplicarii de dobanzi penalizatoare sau stabilesc dobanzi penalizatoare inferioare dobanzii legale penalizatoare, cele care fixeaza o obligatie de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor, cele care prevad un termen mai mare decit cel normal de la care creanta produce dobanzi sau in contractele dintre profesionisti si autoritati contractante, un termen de plata mai mare decat cel obisnuit, cele care elimina posibilitatea platii de daune-interese suplimentare si cele care stabilesc un termen pentru emiterea/primirea facturii; in mod evident, un profesionist care are putere de negociere egala sau mai mare cu cea a cocontractantului sau, nu ar accepta astfel de clauze, dar IMM-urile, care nu au putere de negociere si care nu pot evita altfel concedierile, reducerile de activitate sau insolventa, ar fi fortate sa accepte astfel de contracte; ei le vor semna sub imperiul unui abuz de putere economica sau administrativa si, de aceea, Legea nr. 72/2013 califica aceste clauze drept clauze al caror caracter abuziv este prezumat absolut, dovada contrara nefiind posibila.

Ramine de vazut cum va reactiona practica la aceasta noua reglementare.

prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
managing partner PIPEREA SI ASOCIATII

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories