« Flux noutăţi
Anunţuri
CariereEvenimenteCărţiJURIDICE.ro
JURIDICE

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în practică – seminar internațional
26.04.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Anunțuri | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Institutul Național al Magistraturii a găzduit în perioada 22-23 aprilie 2013 evenimentul „Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în practică” – The Charter of Fundamental Rights of European Union in Practice, seminar internațional organizat în cadrul unui proiect coordonat de Academia de Drept European de la Trier și finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului JUST/2011-2012/FRC/AG.

La seminar au participat judecători romani și magistrati din alte state, respectiv: Grecia, Bulgaria și Cipru. Prelegerile au fost susținute de profesori invitați de la universitățile de prestigiu din Marea Britanie: Sionaidh Douglas – Scott, profesor de drept european și de drepturile omului la Universitatea Oxford și Steve Peers, profesor în cadrul Departamentului de drept la Universitatea Essex, precum și de către formatori ai Institutului Național al Magistraturii: Beatrice Andreșan, formator în domeniul dreptul Uniunii Europene, Roxana Rizoiu, formator în domeniul drepturilor omului, Beatrice Ramașcanu, judecător și totodată formator INM în materia drepturilor omului.

Principalele teme dezbatute au vizat urmatoarele:
– rolul Cartei în cadrul legal al Uniunii Europene și relevanța sa pentru ordinea juridică internă;
– principiile fundamentale ale Cartei: demnitatea umană, libertățile fundamentale și egalitatea;
– utilizarea Cartei în procedurile naționale: aplicare și interpretare;
– drepturi substanțiale garantate de Carta, cu o atenție specială acordată drepturilor relevante pentru judecătorii specializați în soluționarea cauzelor de drept civil și administrativ;
– relația dintre Carta, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și dispozițiile naționale în domeniul drepturilor omului.

Seminarul internațional a avut și un pronunțat caracter practic, reunind două ateliere de lucru (workshopuri), precum și studii de caz sub forma unor exerciții interactive cu privire la domeniul de aplicare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD