Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 26 aprilie 2013
27.04.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Abuz in serviciu contra intereselor publice. Incepere urmarire penala. D.N.A.

In completarea comunicatului nr. 339/VIII/3 din 16 aprilie 2013, ca raspuns la solicitari ale mass media formulate in baza Legii nr. 544/2001, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de alte 10 persoane care au detinut functii de conducere din MApN, in legatura cu achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat: general maior S.F., general maior R.F., general maior N.C., general locotenent M.S.-T., general locotenent R.G., general corp de armata C.M., comandor G.G., colonel J.C., colonel V.I., plutonier adjunct M.M., toti in rezerva, in sarcina acestora retinându-se infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca invinuitii sus mentionati au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale, facând uz, de declaratii false. Potrivit rezolutiei procurorilor, invinuitii s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-si cumpara locuintele de serviciu, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala. Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinând Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul României, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.
In perioada 16 – 24 aprilie 2013, celor 10 invinuiti li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Alte detalii nu pot fi oferite in acest moment, in conformitate cu art. 12 alin 1, litera e si f din Legea 544/2001.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 ***

Luare de mita si fals intelectual. Trimitere in judecata. D.N.A.– Serviciul teritorial Brasov

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

C.F., in stare de arest preventiv in prezentul dosar penal, ofiter de politie cu gradul profesional de inspector In cadrul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti – Brigada Rutiera, In sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– 13 infractiuni de luare de mita si
– 12 infractiuni de fals intelectual,

P.N.-M., arestat preventiv in alta cauza, agent de politie in cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutiera, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

In rechizitoriul Intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 31 ianuarie 2013 – 3 aprilie 2013, inculpatul C.F., in calitate de ofiter de politie in cadrul D.G.P.M.B., in timpul desfasurarii activitatii de serviciu pe raza municipiului Bucuresti, a oprit in trafic mai multi conducatori de autovehicule sub pretextul incalcarii regulilor de circulatie pe drumurile publice si i-a informat ca vor fi sanctionati cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de 1-3 luni, in functie de contraventia comisa.
In acest context, in scopul de a nu le aplica aceste sanctiuni, inculpatul C.F. a pretins mai multe sume de bani, din care a primit, cu titlu de mita, suma totala de 5.225 lei de la 13 conducatori auto. Dupa primirea banilor, C.F. a intocmit in fals mai multe chitante In care a consemnat date nereale, in sensul ca respectivii conducatori auto ar fi savârsit contraventii mai putin grave pentru care le-ar fi aplicat amenzi cuprinse Intre 70 si 75 lei.
In una din aceste situatii, C.F. a fost Insotit de inculpatul P.N.-M., agent de politie In cadrul D.G.P.M.B. – Brigada rutiera si impreuna au pretins si primit suma de 600 lei in scopul descris mai sus.

In vederea restituirii sumelor de bani primite cu titlu de mita, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile apartinând inculpatului C.F..

La data de 5 aprilie 2013, Tribunalul Brasov a dispus arestarea preventiva a inculpatului C.F. pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 295/VIII/3 din 5 aprilie 2013).
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie.

Dosarul a fost Inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti