Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Contencios administrativ Contencios contravențional Revista revistelor juridice

Revista de Drept Comercial nr. 1/2011

5 februarie 2011 | Robert BĂLAȘA

A aparut primul numar pe anul 2011 al Revistei de Drept Comercial.

Cuprins

LEGISLATIE

GARDA FINANCIARA
ORDIN Nr. 1.468 din 12 februarie 2010 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Garzii Financiare (Publicat In M.Of. nr. 115 din 19 februarie 2010)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA

Dr. Emanuel Albu – judecator la Sectia de contencios administrativ
si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
— Societate comerciala. Taxa pentru serviciul public de radiodifuziune. Litigiu. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.4343 din 14 octombrie 2010)
— Societate comerciala. Contraventia prevazuta la art.276 alin.(1) lit.e) din Legea nr.53/2003 privind Codul Muncii. Plangere contraventionala. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.4006 din 30 septembrie 2010)
— Societate comerciala. Contract de grant. Proces-verbal de constatare a unor cheltuieli neeligibile. Natura juridica a acestuia. Litigiu. Instanta competenta. Criterii (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.3998 din 30 septembrie 2010)
— Federatia Romana de Fotbal. Decizie a comisiei de recurs. Natura juridica. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.3659 din 16 septembrie 2010)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA A CURTII DE APEL TIMISOARA

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Csaba Bela Nász, judecator la Curtea de Apel Timisoara
— Hotararea adunarii generale a asociatilor. Conditii de convocare. Excluderea unui asociat. Consecinte (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 169 din 3 noiembrie 2009, C.B.N.)
— Procedura insolventei. Desemnarea administratorului/lichidatorului judiciar provizoriu. Conditii (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 1031 din 29 septembrie 2009, C.B.N.)
— Somatie de plata. Contestatie la executare. Aparari de fond. Competenta (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 836 din 16 iunie 2009, C.B.N.)
— Contestatie In anulare promovata de o terta persoana. Inadmisibilitate (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 1458 din 10 noiembrie 2009, C.B.N.)

JURISPRUDENTA

— Vanzare-cumparare. Lipsa unui contract propriu-zis. Emiterea facturii cu mentiunea de plata de penalitati de Intarziere, urmata de executare prin predarea-preluarea marfii facturate configureaza natura contractuala a raporturilor dintre parti, dar numai cu privire la pret iar nu si la penalitati (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 656 din 19 februarie 2004. Extras)
— Penalitati de Intarziere (art.1066 si urm. C.civ.). Nu se pot acorda In cazul unui contract expirat chiar daca prestatiile prevazute In acest contract au continuat (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 660 din 19 februarie 2004. Extras)
— Dobanzi comerciale. Curg de drept In baza art.43 C. com. Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti nu se aplica raporturilor juridice nascute anterior intrarii lui In vigoare. Conditiile specifice motivului de anulare prevazut de art.304 pct.10 C. pr. civ. (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 662 din 19 februarie 2004)
— Citare. Schimbarea domiciliului/sediului uneia dintre parti In cursul judecatii trebuie adusa la cunostinta instantei si partii potrivnice sub sanctiunea neluarii ei In seama (art.98 C.pr.civ.). Citarea prin publicitate (art.95 C.pr.civ.) (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 1367 din 20 aprilie 2004)
— Autoritate de lucru judecat (art.1201 C.civ.). Opereaza fata de parata chiar daca In cauza au mai figurat si alte parate. Obligatia vanzatorului de garantie pentru evictiune (art.1348 C.civ.) (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 1539 din 28 aprilie 2004. Extras)
— Revizuire. Hotarari definitive potrivnice date In una si aceeasi cauza, Intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate. Cererea de Intoarcere a executarii excede examinarea ei In calea de atac extraordinara a revizuirii (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala,
dec. nr. 1885 din 26 mai 2004. Extras)
— Disjungere Intre capatul de cerere privind nulitatea absoluta a unor clauze ale actului constitutiv al societatii parate si capatul de cerere privind nulitatea absoluta a hotararii AGA, ca act subsecvent. Incalcarea art. 17 C.pr.civ. Nu se poate lua act de renuntare la Insusi dreptul pretins privitor la nulitatea absoluta a hotararii AGA cata vreme judecarea acestui capat de cerere a fost disjunsa iar cauza a fost trimisa spre rejudecare (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 2042 din 9 iunie 2004)
— Transport interna¡ional feroviar de marfuri. C.I.M. Raspunderea partilor se stabileste potrivit acestei reglementari speciale. Inlaturarea aplicarii art.998 C. civ. (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 2193 din 22 iunie 2004)
— Recunoasterea unei hotarari straine. Conditii (art. 167-168 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 48 din 14 ianuarie 2004)
— Reclamantul care, In caz de neplata a marfii livrate, nu a recurs la garantie (chiar daca era o garantie nebancara) se afla In culpa In raport cu una dintre dispozitiile contractului, astfel ca cererea sa de acordare de dobanzi comerciale este neIntemeiata (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 52 din 14 ianuarie 2004)
— Contractele de credit bancar, precum si garantiile reale si personale, constituite In scopul garantarii creditului bancar, au valoare de titluri executorii (art. 56 alin. 2 din Legea bancara nr. 58/1998). Calificarea exacta a unui contract de asociere In participatiune si a unui contract de fidejusiune (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 84 din 15 ianuarie 2004)

DOCTRINA – (studii, comentarii, note) –

Profesor univ.dr. Maricica Stoica, A.S.E. Bucuresti
Avocat drd. Cristina Elena Oprea
Metodologia auditului performantei (III)

Dr. Alexandru Bleoanca, Judecator – Judecatoria Galati
Incheierea contractului In forma electronica. Oferta de a contracta (I)

Drd. Camelia Dinu, Judecator – Judecatoria Ramnicu Valcea
Acceptiunea economica a asigurarii: activitatea de asigurare (I)

Vasile Patulea
Practica judiciara europeana In domeniul ajutoarelor de stat sub forma avantajelor fiscale

CUPRINSUL REVISTEI DE DREPT COMERCIAL
Nr. 1-12/2010

Robert BĂLAȘA

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership