Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept Comercial nr. 1/2011
05.02.2011 | Robert BĂLAȘA

JURIDICE - In Law We Trust

A aparut primul numar pe anul 2011 al Revistei de Drept Comercial.

Cuprins

LEGISLATIE

GARDA FINANCIARA
ORDIN Nr. 1.468 din 12 februarie 2010 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Garzii Financiare (Publicat In M.Of. nr. 115 din 19 februarie 2010)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA

Dr. Emanuel Albu – judecator la Sectia de contencios administrativ
si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
— Societate comerciala. Taxa pentru serviciul public de radiodifuziune. Litigiu. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.4343 din 14 octombrie 2010)
— Societate comerciala. Contraventia prevazuta la art.276 alin.(1) lit.e) din Legea nr.53/2003 privind Codul Muncii. Plangere contraventionala. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.4006 din 30 septembrie 2010)
— Societate comerciala. Contract de grant. Proces-verbal de constatare a unor cheltuieli neeligibile. Natura juridica a acestuia. Litigiu. Instanta competenta. Criterii (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.3998 din 30 septembrie 2010)
— Federatia Romana de Fotbal. Decizie a comisiei de recurs. Natura juridica. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.3659 din 16 septembrie 2010)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA A CURTII DE APEL TIMISOARA

Csaba Bela Nász, judecator la Curtea de Apel Timisoara
— Hotararea adunarii generale a asociatilor. Conditii de convocare. Excluderea unui asociat. Consecinte (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 169 din 3 noiembrie 2009, C.B.N.)
— Procedura insolventei. Desemnarea administratorului/lichidatorului judiciar provizoriu. Conditii (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 1031 din 29 septembrie 2009, C.B.N.)
— Somatie de plata. Contestatie la executare. Aparari de fond. Competenta (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 836 din 16 iunie 2009, C.B.N.)
— Contestatie In anulare promovata de o terta persoana. Inadmisibilitate (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 1458 din 10 noiembrie 2009, C.B.N.)

JURISPRUDENTA

— Vanzare-cumparare. Lipsa unui contract propriu-zis. Emiterea facturii cu mentiunea de plata de penalitati de Intarziere, urmata de executare prin predarea-preluarea marfii facturate configureaza natura contractuala a raporturilor dintre parti, dar numai cu privire la pret iar nu si la penalitati (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 656 din 19 februarie 2004. Extras)
— Penalitati de Intarziere (art.1066 si urm. C.civ.). Nu se pot acorda In cazul unui contract expirat chiar daca prestatiile prevazute In acest contract au continuat (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 660 din 19 februarie 2004. Extras)
— Dobanzi comerciale. Curg de drept In baza art.43 C. com. Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti nu se aplica raporturilor juridice nascute anterior intrarii lui In vigoare. Conditiile specifice motivului de anulare prevazut de art.304 pct.10 C. pr. civ. (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 662 din 19 februarie 2004)
— Citare. Schimbarea domiciliului/sediului uneia dintre parti In cursul judecatii trebuie adusa la cunostinta instantei si partii potrivnice sub sanctiunea neluarii ei In seama (art.98 C.pr.civ.). Citarea prin publicitate (art.95 C.pr.civ.) (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 1367 din 20 aprilie 2004)
— Autoritate de lucru judecat (art.1201 C.civ.). Opereaza fata de parata chiar daca In cauza au mai figurat si alte parate. Obligatia vanzatorului de garantie pentru evictiune (art.1348 C.civ.) (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 1539 din 28 aprilie 2004. Extras)
— Revizuire. Hotarari definitive potrivnice date In una si aceeasi cauza, Intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate. Cererea de Intoarcere a executarii excede examinarea ei In calea de atac extraordinara a revizuirii (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala,
dec. nr. 1885 din 26 mai 2004. Extras)
— Disjungere Intre capatul de cerere privind nulitatea absoluta a unor clauze ale actului constitutiv al societatii parate si capatul de cerere privind nulitatea absoluta a hotararii AGA, ca act subsecvent. Incalcarea art. 17 C.pr.civ. Nu se poate lua act de renuntare la Insusi dreptul pretins privitor la nulitatea absoluta a hotararii AGA cata vreme judecarea acestui capat de cerere a fost disjunsa iar cauza a fost trimisa spre rejudecare (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 2042 din 9 iunie 2004)
— Transport interna¡ional feroviar de marfuri. C.I.M. Raspunderea partilor se stabileste potrivit acestei reglementari speciale. Inlaturarea aplicarii art.998 C. civ. (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 2193 din 22 iunie 2004)
— Recunoasterea unei hotarari straine. Conditii (art. 167-168 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 48 din 14 ianuarie 2004)
— Reclamantul care, In caz de neplata a marfii livrate, nu a recurs la garantie (chiar daca era o garantie nebancara) se afla In culpa In raport cu una dintre dispozitiile contractului, astfel ca cererea sa de acordare de dobanzi comerciale este neIntemeiata (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 52 din 14 ianuarie 2004)
— Contractele de credit bancar, precum si garantiile reale si personale, constituite In scopul garantarii creditului bancar, au valoare de titluri executorii (art. 56 alin. 2 din Legea bancara nr. 58/1998). Calificarea exacta a unui contract de asociere In participatiune si a unui contract de fidejusiune (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 84 din 15 ianuarie 2004)

DOCTRINA – (studii, comentarii, note) –

Profesor univ.dr. Maricica Stoica, A.S.E. Bucuresti
Avocat drd. Cristina Elena Oprea
Metodologia auditului performantei (III)

Dr. Alexandru Bleoanca, Judecator – Judecatoria Galati
Incheierea contractului In forma electronica. Oferta de a contracta (I)

Drd. Camelia Dinu, Judecator – Judecatoria Ramnicu Valcea
Acceptiunea economica a asigurarii: activitatea de asigurare (I)

Vasile Patulea
Practica judiciara europeana In domeniul ajutoarelor de stat sub forma avantajelor fiscale

CUPRINSUL REVISTEI DE DREPT COMERCIAL
Nr. 1-12/2010

Robert BĂLAȘAPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.