« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

ICCJ. Drepturile de uz şi de servitute având ca obiect utilitatea publică
30.04.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 16 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, drepturile de uz şi servitute având ca obiect utilitatea publică au caracter legal, conţinutul acestora fiind reglementat de lege şi se exercită pe toată durata existenţei capacităţii energetice sau, temporar, cu ocazia retehnologizării unei capacităţi în funcţiune, reparaţiei, reviziei, lucrărilor de intervenţie în caz de avarie. Prin urmare, reţinând caracterul legal al acestor drepturi, Înalta Curte a statuat că instanţele nu pot să-l transforme într-un caracter judiciar şi să-l stabilească prin  hotărâre judecătorească, înlăturându-i atributul de a opera direct, de drept, în puterea legii, iar nu mediat printr-o hotărâre judecătorească supusă căilor de atac. (Decizia nr. 3136 din data de 6 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea existenţa unei servituţi legale de trecere)

Corina CIOROABĂ

Notă: Legea nr. 13/2007, legea energiei electrice a fost abrogată la data de 6 octombrie 2012 prin Legea nr. 160/2012.

 
Secţiuni: Drept civil, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Drepturile de uz şi de servitute având ca obiect utilitatea publică”

  1. ANONIM spune:

    Buna ziua
    Legea 13/2007 a fost abrogata de Legea 123/2012 , mai putin art 7-11 din Legea 13/2007 care a fost modificata prin Legea 160/2012.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD