Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Revista de Drept Comercial nr. 5/2011
08.06.2011 | Robert BĂLAȘA

Secţiuni: Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

A aparut nr. 5 al Revistei de Drept Comercial.

Cuprins

LEGISLATIE

MODIFICAREA CODULUI MUNCII
LEGEA Nr. 40 din 31 martie 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (Publicata in M.Of. nr. 225 din 31 martie 2011)

TAXE SI TARIFE – OCIFIUL REGISTRULUI COMERTULUI
HOTARAREA Nr. 113 din 17 februarie 2010 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale (Publicata in M.O.f nr. 130 din 25 februarie 2010)

TARIFE REGISTRUL COMERTULUI
ORDIN Nr. 2176/C din 3 septembrie 2010 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale (Publicata in M.Of. nr. 647 din 17 septembrie 2010)

REGISTRUL COMERTULUI
LEGEA Nr. 39 din 30 martie 2011 pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 si pentru completarea art. 511 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului (Publicata in M.Of. nr. 224 din 31 martie 2011)

LEGEA CAMERELOR DE COMERT
LEGE Nr. 335 din 3 decembrie 2007 a camerelor de comert din Romania (Publicata in M.Of. nr. 836 din 6 decembrie 2007)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA

Dr. Emanuel Albu – judecator la Sectia de contencios administrativ
si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
— Societate comerciala. Cerere de suspendare a executarii unui act administrativ fiscal. Necesitatea indeplinirii cumulative a conditiilor cerute la art.215 alin.(2) din Codul fiscal si la art.14 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 1618 din 17 martie 2011)
— Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti. Actiune in contencios administrativ pentru anularea Hotararii nr. 2/2007 pentru motivul lipsei competentei Congresului Uniunii de a stabili limitele cheltuielilor de executare silita (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 1617 din 17 martie 2011)
— Societate comerciala. T.V.A aferenta unor activitati de prestari servicii. Cerere de rambursare. Conditii (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 632 din 3 februarie 2011)
— Societate comerciala. Furnizor cu putere semnificativa pe piata serviciilor de terminare a apelurilor fixe in propria retea publica de telefonie. Pozitie dominanta. Inteles (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 4599 din 28 octombrie 2011)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA A CURTII DE APEL BUCURESTI

Mihaela Ioana Barna Prisacaru, judecator, Presedinte Sectia a VI-a Comerciala a Curtii de Apel Bucuresti
— Procedura insolventei. Majorarea termenelor prevazute pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului, pentru verificarea creantelor, intocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar de creante si a termenului de definitivare a tabelului creantelor. Conditiile in care poate fi dispusa majorarea de catre judecatorul-sindic (Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VI-a comerciala, Decizia comerciala nr. 751/18.05.2010)
— Procedura insolventei. Sucursala societatii comerciale. Inaplicabilitatea legii insolventei in ce priveste sucursala, ca subiect al procedurii (Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VI-a comerciala, Decizia comerciala nr. 669 R/6.05.2010)
— Revizuire. Obiectul revizuirii. Hotararea data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul. Inteles (Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VI-a comerciala, Decizia comerciala nr. 1094 R/16.09.2010)
— Societate comerciala. Actiunea posesorie. Natura comerciala a litigiului. Dovada posesiei (Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VI-a comerciala, Decizia comerciala nr.653 R/03.05.2010)
— Societate comerciala. Fuziunea. Conditiile fuziunii. Intocmirea proiectului de fuziune, etapa obligatorie a realizarii operatiunii de fuziune. Publicarea proiectului de fuziune (Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VI-a comerciala, Decizia comerciala nr. 1072/13.09.2010)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA A CURTII DE APEL CRAIOVA

Dr. Nicoleta Tandareanu, Judecator la Curtea de Apel Craiova,
Presedinte Sectia Comerciala
Insolventa
— Calitate procesuala pasiva in actiunea de obligare la „rebransare la reteaua electrica”. Furnizorul serviciului sau cel ce a efectuat debransarea – distribuitorul, ca titular al aparatelor de masurare (Decizia nr. 1531 din 8 decembrie 2009. Curtea de Apel Craiova. Sectia comerciala – Irevocabila)
— Evacuare din locuinta de interventie. Natura litigiului. Competenta (Decizia nr.59 din 30 martie 2010. Curtea de Apel Craiova. Sectia Comerciala – Irevocabila)
— Revendicare imobil cu destinatia de crama, aflat in posesia unei societati comerciale. Scutire la plata taxei de timbru (Decizia nr. 51 din 18 martie 2010. Curtea de Apel Craiova. Sectia Comerciala – Irevocabila)
— Cerere avand ca obiect fructele imobilului (lipsa de folosinta). Calitate procesuala activa. Momentul de la care curge termenul de prescriptie (Decizia nr.46 din 25.02.2010. Curtea de Apel Craiova. Sectia Comerciala – Solutia nu este irevocabila)
Societati comerciale
— Dreptul Fondului Proprietatea la dividende, in calitate de actionar de drept la SC C. E. R. SA. Calitate de actionar izvorata din lege (Decizia nr. 47 din 11.03.2010. Curtea de Apel Craiova. Sectia Comerciala)
— Radiere ca urmare lichidarii societatii, in conditiile Legii nr.31/1990. Admisibilitate numai dupa terminarea operatiunilor de lichidare (Decizia nr. 743 din 16 iunie 2010. Curtea de Apel Craiova. Sectia comerciala – Irevocabila)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA A CURTII DE APEL TIMISOARA

Csaba Bela Nász, judecator la Curtea de Apel Timisoara
— Cerere de inscriere mentiuni in registrul comertului. Suspendarea procedurii. Conditii (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 131 din 27 ianuarie 2009, C.B.N.)

DOCTRINA – (studii, comentarii, note) –

Conferentiar univ.dr. Calin M. Costin
Natura juridica a certificatului de urbanism si a avizelor prealabile acestuia – studiu de caz –

Conferentiar univ.dr. Lucian Bernd Sauleanu
Opozitia la hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale

Dr. Alexandru Bleoanca
Incheierea contractului in forma electronica. Acceptarea ofertei si efectele sale

Avocat Marius Coltuc – Casa de avocatura Coltuc – Bucuresti
Un precedent legislativ periculos: licitatiile, obligatorii doar pentru lucrari de peste 5 milioane euro

Asistent univ.drd. Loredana Padure Petrisor
Conceptii si tendinte privind conducerea si administrarea societatii comerciale. Organizarea si functionarea unei societati comerciale in Romania

Avocat Betinio Diamant – Baroul Sibiu
Observatii referitoare la unele dispozitii ale Legii nr. 202 din 25.10.2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, lege publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 714 din 26.10.2010

RECENZII, SIMPOZIOANE, VARIA

 Adina NICOLAE – judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. RELATIVITATEA SI OPOZABILITATEA EFECTELOR HOTARARII JUDECATORESTI. Teza de doctorat prezentata si sustinuta public in ziua de 17 iulie 2008 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti distinsa cu summa cum laude, Universul Juridic, Bucuresti, 2008, 455 pagini

CUPRINSUL REVISTEI DE DREPT COMERCIAL
Nr. 1-4/2011

Robert BĂLAȘA

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti