Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 


 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Legea nr. 115/2012 – medierea în cazurile de malpraxis medical – București, 18 mai 2013
01.05.2013 | JURIDICE.ro

Asociaţia „O Şansă pentru Viitor”, Institutul Internaţional de Mediere şi Asociaţia Centrul Avocaţilor Mediatori organizează în data de 18 mai 2013, la Institutul Bancar Român, Str. Negru Vodă nr. 3, Sector 3, Bucureşti, începând cu ora 10:00, evenimentul

Legea nr. 115/2012 – medierea în cazurile de malpraxis medical
Partener media: JURIDICE.ro

Având în vedere numărul tot mai mare de conflicte cu privire la cazurile de malpraxis medical, conferinţa de faţă îşi propune dezbaterea aspectelor juridice şi medicale ale erorilor medicale, precum şi utilizarea metodelor de soluţionare alternativă a conflictelor prin mediere, modalitate care oferă o serie de avantaje printre care regăsim costuri mult mai mici, timp redus, confidenţialitate, precum şi găsirea propriilor soluţii cu privire la litigiile dintre părţi.

Începând cu data de 15 februarie 2013 a fost introdusă obligativitatea şedinţei de informare cu privire la avantajele medierii într-o serie de litigii, sub sancţiunea respingerii cererii de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neconformare, printre care şi domeniul malpraxisului medical.

Noul proiect al legii malpraxisului medical anunţat a fi supus dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţii, prin elementele de noutate pe care le aduce, oferă ocazia unei dezbateri utile pe marginea propunerilor de îmbunătăţire a legislaţiei, dar şi pe baza unor speţe concrete.

De altfel, noul Cod de procedură civilă şi modificările aduse Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator prin Legea nr. 115/2012, precum şi O.U.G. nr. 90/2012, alături de proiectul de Lege nr. 725/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi în domeniul medierii în cauzele de malpraxis, reprezintă o oportunitate de soluţionare alternativă a conflictelor pentru medici, asiguratori dar şi pentru simplii cetăţeni în calitate de persoane implicate într-un litigiu în cazuri de malpraxis medical.

Evenimentul este destinat atât medicilor, asiguratorilor, mediatorilor, cât şi justiţiabililor care vor afla informaţii utile cu privire la cauzele şi efectele conflictelor în cazuri de malpraxis medical, precum şi cu privire la metodele de soluţionare alternativă a litigiilor.


PROGRAMUL EVENIMENTULUI

09:00 – Înregistrarea participanţilor;
10:00 – Deschiderea conferinţei – Anca Stancu – mediator şi moderator

10:10 – 11:15 – Cuvânt de început al invitaţilor de onoare

Raed Arafat – Secretar de stat, prim-adjunct al Ministrului Sănătăţii;
Florentina Almăjanu – director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România;
Sesiune de întrebări şi răspunsuri;

11:15 – 12:15 – PANEL I – Cadrul legislativ privind obligativitatea şedinţei de informare prin Legea nr. 115/2012, precum şi medierea în cazurile de malpraxis medical

Alina Gorghiu – deputat ales în Colegiului Uninominal nr. 22 – Bucureşti şi iniţiator al Legii 115/2012 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator;
Florian Popa – senator ales în Colegiul Uninominal nr. 10 – Bucureşti, medic chirurg;
Horia Cristian – deputat ales în Colegiul Uninominal nr. 1 – Timiş şi iniţiator al proiectului de lege nr. 725/2011;
Florin Buicu – deputat ales în Colegiul Uninominal nr. 2 – Mureş, mediator;
Sesiune de întrebări şi răspunsuri;

12:15 – 13:15 – PANEL II – Implicaţii juridice în litigiile cu privire la cazurile de malpraxis medical

Simona Maria Vlădica – Director General în cadrul Sănătatea Media Group -Reprezentat al “Avocatul Medicului”;
Elena Bustea – Preşedinte al Centrului Avocaţilor Mediatori;
Zeno Şuştac – Vicepreşedinte al Consiliului de Mediere;
Tudor Maftei Golopenţia – mediator în cadrul CMMedical – medical conflict management;
Sesiune de întrebări şi răspunsuri;

13:15 – 13:30 – COFFEE BREAK

13:30 – 15:00 – PANEL III – Medierea în cazurile de malpraxis medical din perspectiva medicilor, a mediatorilor, a pacienţilor, precum şi a asociaţiilor de profil

General Maior Medic prof. univ. dr. Ioan Sîrbu – consilier coordonator în Domeniul Medical al Şefului Statului Major General al Armatei Române;
Sorin Păun – medic expert în cadrul departamentului de Jurisdicţie Profesională al Colegiului Medicilor din Bucureşti;
Dr. Sorin Paveliu – Expert în Politici de Sănătate al SAR;
Vasile Barbu – preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor;

15:00 – 15:45 – PANEL IV – Workshop tehnic– prevederi ale contractelor de asigurare privind clauzele de malpraxis medical. Medierea în cazurile de malpraxis medical şi importanţa prevederilor societăţilor de asigurări, precum şi a brokerilor

Ioana Băniceru şi Delia Ielciu – reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare;
Workshop tehnic privind prevederile contractelor de asigurare în cauzele de malpraxis medical;
Sesiune de întrebări şi răspunsuri;

15:45 – 16:00 – Închiderea lucrărilor conferinţei;


La eveniment vor participa mediatori, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România, reprezentanţi ai asiguratorilor, brokeri, reprezentanţi ai ONG-urilor de profil, oameni de afaceri, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai Camerelor de Comerţ bilaterale şi ai asociaţiilor de afaceri, funcţionari publici, avocaţi, magistraţi, notari, arbitri, executori judecătoreşti, reprezentanţi ai mediului bancar, cadre universitare, studenţi, precum şi alte persoane interesate de subiect.

Pentru participare este necesară achitarea unei taxe de 100 RON. Plata va putea fi efectuată până la data de 16.05.2013 în contul bancar al asociaţiei “O Şansă pentru Viitor”, RO78 RZBR 0000 0600 1070 1096 – Raiffeisen Bank sau la faţa locului în momentul înscrierii la conferinţă. Persoanele care au efectuat plata în contul asociaţiei, sunt rugate să expedieze dovada plăţii scanată până la data de 16.05.2013 la adresa office@ospv.ro.

Confirmarea participării se va face cel târziu până pe data de 16.05.2013. Pentru informaţii suplimentare şi pentru confirmarea participării vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@ospv.ro sau la număr de telefon 0213192957.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Legea nr. 115/2012 – medierea în cazurile de malpraxis medical – București, 18 mai 2013”

 1. un seminar la care nu participa nici un jurist cu experienta in domeniu- avocat, judecator sau procuror.
  o alta ocazie a mediatorilor de a simula medieri in care partile nu sunt reprezentate de avocati. dar ce te faci cind avocatii vin la mediere cu o opinie expertala medico-legala?

  va garantez ca veti avea ocazia sa vedeti cum mediatorii nu pot citi si intelege primul paragraf; va spun din experienta personala, nu exista mediatori cu background in medicina legala si nici nu au banii sa isi asigure expertii necesari ptr a-i asista in mediere.

  purcsi simplu nu pot intelege speta. mai mult, refuza spete la mediere, ceea ce este ok dar macar sa faca seminariile cu scop practic si nu doar ptr a mai incasa niste bani.

  un seminar exceptional a fost facut de Facultatea de Drept de la Tg Mures, in octombrie 2012, la care au participat medici de la Facultatea de Medicina, avocati cu experienta ( ex. av. Mircea Dutu), avocati straini cu experienta in domeniu, cercetatori de la Academie, asiguratori. Asta ca sa va faceti o idee despre ce inteleg eu ca fiind un seminar din care chiar am invatat ceva ( ok, costurile au fost pe masura dar a meritat fiecare banut).

  frectie la picior de lemn, ca sa fiu politicos.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.