Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la impozitarea dobânzilor plătite de băncile nerezidente
01.05.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Banking, CJUE, Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul constituțional din Belgia adresează a 20-a întrebare Curții de Justiție și se întreabă (și întreabă) dacă articolele 56 TFUE și 63 TFUE și articolele 36 și 41 din Acordul privind Spațiul Economic European trebuie interpretate în sensul că nu permit unui stat membru să introducă și să mențină un regim care stabilește o impozitare mai ridicată a dobânzilor plătite de băncile nerezidente prin aplicarea unei scutiri fiscale sau a unei cote de impozitare mai reduse numai dobânzilor plătite de băncile belgiene? (cauza C-99/13 Kleynen)

Situația de fapt:

1. admisibilitatea unei reglementări naționale care prevede o impozitare mai mare a dobânzilor plătite de băncile nerezidente sau care prevede o scutire fiscală aplicabilă numai dobânzilor plătite de băncile belgiene, cu excluderea celor plătite de băncile nerezidente

2. impozitare discriminatorie.

Dispoziții incidente:

Articolul 56
(ex-articolul 49 TCE)

În conformitate cu dispozițiile ce urmează, sunt interzise restricțiile privind libera prestare a serviciilor în cadrul Uniunii cu privire la resortisanții statelor membre stabiliți într-un alt stat membru decât cel al beneficiarului serviciilor.

Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, pot extinde beneficiul dispozițiilor prezentului capitol la prestatorii de servicii care sunt resortisanți ai unui stat terț și sunt stabiliți în cadrul Uniunii.

Articolul 63
(ex-articolul 56 TCE)

(1) În temeiul dispozițiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricții privind circulația capitalurilor între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe.

(2) În temeiul dispozițiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricții privind plățile între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe.

Pentru cuprinsul cererii de pronunțare a unei decizii preliminare, a se vedea pagina de internet a Curții Constituționale din Belgia, la secțiunea „Questions préjudicielles à la Cour de Justice”.

PS: mai adăugăm că în situații ce țin de respectarea dreptului Uniunii, judecătorul constituțional ar avea nu doar dreptul ci și obligația de a invoca din oficiu incidența dreptului Uniunii în cadrul controlului de constituționalitate, curtea constituțională națională nefiind astfel limitată de întinderea sesizării autorului excepției. În acest sens, un judecător constituțional din România a atras atenția (într-o opinie separată) asupra rolului activ pe care ar trebui să-l adopte Curtea Constituțională din România atunci când sunt incidente, în cadrul controlului, dispozițiile din Carta DFUE – care, la fel ca și dispozițiile din Tratatele constitutive, sunt dispoziții de drept primar al Uniunii (lăsăm cititorul să găsească acea opinie)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti