Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificări privind timbrul judiciar şi alte taxe


02.05.2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept civil, Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 246 din data 29 aprilie 2013 a fost publicata Legea nr. 127/2013 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Legea aproba OUG nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificari si completari, dupa cum urmeaza:

In Codul fiscal se introduce o noua taxa si anume taxa pentru indeplinirea procedurii de divort pe cale administrativa. Taxa este in cuantum de 500 lei si poate fi majorata prin hotarare a consiliului local, fara ca majorarea sa poata depasi 20% din aceasta valoare. Taxa se face venit la bugetul local.

OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar se modifica astfel:

Se precizeaza ca timbrul judiciar se aplica actiunilor, cererilor, actelor si serviciilor de competenta tuturor instantelor judecatoresti, Ministerului Justitiei, Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, eliminandu-se dispozitiile care prevedeau ca timbrul judiciar se aplica si actelor ce se indeplinesc de catre notarii publici si executorii judecatoresti.

Cererile adresate instantelor judecatoresti pentru eliberarea de copii si certificate, precum si oricaror altor cereri care nu fac obiectul activitatii de judecata, dar sunt supuse taxei de timbru, potrivit legii, li se aplica timbre judiciare de 0,15 lei.

Cu privire la Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, se institutuie o noua contraventie si anume detinerea, folosirea si comercializarea plaselor monofilament in perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, precum si in orice alta zona cu statut de rezervatie naturala, recunoscut prin lege. Fapta se sanctioneaza cu amenda de la 700 lei la 2.000 lei pentru persoane fizice si de la 1.500 lei la 4.000 lei pentru persoane juridice.

Cu privire la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, se precizeaza urmatoarele:

Constructiile executate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si cele care nu au efectuata receptia la terminarea lucrarilor, potrivit legii, nu se considera finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara. In aceasta situatie se aplica in continuare sanctiunile prevazute de lege. Constructiile realizate inainte de 1 august 2001, care este data intrarii in vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si unele masuri pentru realizarea locuintelor, se intabuleaza, in lipsa autorizatiei de construire, in baza certificatului de atestare fiscala prin care se atesta achitarea tuturor obligatiilor fiscale de plata datorate autoritatii administratiei publice locale in a carei raza se afla situata constructia, precum si a documentatiei cadastrale. In cazul in care constructiile nu sunt inregistrate la autoritatea administratiei publice locale competente, acestea se inregistreaza daca se achita impozitul aferent pe ultimii 5 ani anteriori depunerii declaratiei fiscale, inclusiv pentru anul in curs.

Contribuabilii care depun declaratia fiscala la autoritatea administratiei publice locale competente potrivit specificatiilor de mai sus si care efectueaza plata in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a noii legi nu datoreaza obligatii fiscale accesorii.

Cu privire la Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996:

Se aduc clarificari cu privire la tarifele de publicitate imobiliara incasate de catre notarii publici in numele si pe seama Agentiei  Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Astfel, tarifele pentru cererile avand ca obiect furnizarea serviciilor prestate de ANCPI si unitatile sale subordonate pot fi incasate de notarii publici in numele si pe seama Agentiei Nationale, pe chitantiere si facturiere ale acestei institutii sau pe bonuri fiscale proprii. In vederea acoperirii cheltuielilor de incasare si virare, se percepe un comision din tarifele incasate. Chitantierele si facturierele sunt puse la dispozitie de catre Agentia Nationala si sunt inscriptionate cu datele sale de identificare. Tarifele incasate de notarii publici sunt virate, pana la data de 25 a lunii urmatoare, in contul ANCPI deschis la Trezoreria Statului. Metodologia de incasare si virare a tarifelor de publicitate imobiliara se stabileste de ANCPI si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania prin protocol. Evidenta tarifelor incasate de notarii publici pentru serviciile prestate de ANCPI se tine separat de evidenta financiar-contabila a biroului notarial.

Se introduce prevederea ca promisiunea de a incheia un contract avand ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real in legatura cu acesta si actele de alipire si dezlipire a imobilelor inscrise in cartea funciara se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Cu privire la Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri:

Se introduce mentiunea ca in cadrul numarului de calatorii stabilit pentru titulari, acestia le pot folosi si pentru insotitori. Tichetele de calatorie gratuite pot fi ridicate si utilizate si de catre sotul/sotia sau de catre alte persoane mandatate de titulari sa le reprezinte interesele, pe baza de imputernicire cu data certa, insotita de o copie a actului de identitate al titularului tichetului, nefiind necesara prezenta titularului la momentul realizarii calatoriei.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti