Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la despăgubirea victimelor anumitor categorii de infracțiuni săvârșite cu violență sau cu intenție
03.05.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul italian se întreabă dacă articolul 12 alineatul (2) din Directiva 2004/80/CE trebuie interpretat în sensul că permite statelor membre să prevadă despăgubirea victimelor anumitor categorii de infracțiuni săvârșite cu violență sau cu intenție sau, dimpotrivă, impune statelor membre ca, pentru punerea în aplicarea a directivei, să adopte un sistem de despăgubire pentru victimele tuturor infracțiunilor săvârșite cu violență sau cu intenție? (cauza C-122/13 C)

În alte cuvinte, judecătorul se întreabă dacă directiva impune stabilirea de legem a unui sistem  de despăgubire (automatism).

Situația de fapt:
1. reglementare (internă italiană) care nu prevede un sistem de despăgubire a victimelor infracționalității intenționate săvârșite prin violență pe teritoriul național prin garantarea unei despăgubiri echitabile și corespunzătoare tuturor victimelor unor infracțiuni violente
2. domeniul de aplicare al articolului 12 alin. (2) din Directiva 2004/80/CE.

Dispoziții incidente de drept al Uniunii:

Articolul 12 alin. 2
Toate statele membre asigură ca dispozițiile de drept intern prevăd existența unui sistem de despăgubire a victimelor infracțiunilor premeditate săvârșite prin violență pe teritoriile lor respective care să garanteze o despăgubire echitabilă și corespunzătoare victimelor.

PS: Observăm cum dispoziția de mai sus impune o dublă obligație de rezultat în sarcina statului membru (inclusiv în sarcina puterii judecătorești în ceea ce privește obligația nr. 2):
1. existența unui sistem de despăgubire
2. garantarea acordării unei despăgubiri echitabile și corespunzătoare.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti