Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Uniunea Națională a Notarilor Publici despre expertizele privind valorea de circulaţie a bunurilor imobile pentru 2013
08.05.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a dat publicitatii urmatoarele precizari avand in vedere stirile aparute in mass-media cu privire la faptul ca valorile bunurilor imobile ar fi crescut potrivit expertizelor privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile pentru anul 2013, stiri care sunt natura sa aduca prejudicii de imagine profesiei notarilor publici, in contextul economic actual, dar si in vederea unei corecte informari a cititorilor:

In temeiul art. 771 din Codul fiscal, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile sunt actualizate cel putin o data pe an de catre Camerele notarilor publici, prin intermediul unor experti evaluatori independenti, cu respectarea Standardelor Internationale de Evaluare, adoptate de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania.

Notarii publici nu au competenta si pregatirea necesara de a cenzura sau influenta concluziile lucrarilor de evaluare, realizate cu efortul financiar exclusiv al Camerelor din care fac parte si care sunt puse gratuit la dispozitia directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice si oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara judetene.

Expertizele imobiliare privind stabilirea valorii de circulatie a imobilelor au dobandit, in timp, o importanta deosebita, fiind utilizate la stabilirea impozitului pe transferul proprietatii imobiliare, conform Codului fiscal, a despagubirilor cuvenite persoanelor expropriate, a tarifelor de publicitate imobiliara, a valorilor bunurilor imobile deduse judecatii, de catre instanta si organele de cercetare penala, urmand a fi utilizate si la stabilirea despagubirilor pentru imobilele preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Reactia opiniei publice este de cele mai multe ori subiectiva, in sensul ca atunci cand se pune problema achitarii unor taxe calculate pe baza acestor expertize se apreciaza ca valorile din acestea sunt prea mari. In situatia inversa in care se pune problema incasarii unor despagubiri calculate in baza acelorasi expertize, reactiile persoanelor
indreptatite sunt, bineinteles de natura contrara si anume ca valorile sunt prea mici.

Din aceste motive, preocuparea continua a Camerelor notarilor publici este de a solicita evaluatorilor abilitati sa intocmeasca ghidurile orientative privind valoarea de circulatie a imobilelor pe zone cat mai restranse, astfel incat valorile de circulatie ale imobilelor sa fie evidentiate cat mai aproape de valoarea reala.

De altfel, notarii publici sunt, la fel ca si alte institutii ale statului, doar simpli utilizatori care au obligatia legala de a se raporta la aceste expertize. Nu se intelege de ce in fiecare an, dupa actualizarea expertizelor privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile, notarii publici sunt acuzati de cuantumul valorilor evidentiate in aceste expertize, atat timp cat asa cum am precizat acestea sunt realizate exclusiv de experti evaluatori autorizati, carora le revine intreaga responsabilitate pentru modalitatea de calcul a valorilor inscrise in expertize.

Pentru a evita aparitia unor stiri de aceasta maniera Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania isi exprima public dorinta ca aceste expertize sa fie comandate si platite de orice alta institutie a statului sau organizatie interesata, notarii publici aplicandu-le la fel ca si pana acum la instrumentarea actelor si procedurilor notariale.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti