Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Opinii
 1 comentariu

Drept înapoi în viitor: peste 20 de ani. Instanțele virtuale

10 mai 2013 | Dan STOICA

7 Mai, 2013. Romania. Instantele se afla in dificultate. Justitia sta intr-un echilibru fragil. Penduleaza intre adevarul faptelor din sala de judecata si interpretarea justa a normelor. Volumul activitatilor administrative ale judecatorilor a crescut exponential in ultimii ani. Pe de o parte numarul interactiunilor cu alte institutii este tot mai mare. Pe de alta parte, schimbarile legislative, procedurile interne si sistemele informatice existente mai mult incurca decat ajuta. Noul Cod de procedura civila introduce un alt set de variabile necunoscute in sistem. Acesta se adauga celor doua constante cunoscute si nerezolvate: 1. finantarea deficitara a justitiei si 2. capacitatea redusa a guvernului si a sistemului judiciar de a colabora pentru punerea in practica a proiectelor complexe de infrastructura. In tot acest timp, instrumentele digitale transforma radical lumea din jurul nostru. Publicatiile tiparite se transforma, iar educatia isi modifica genomul institutional. Pana si timpul liber este dominat de inventiile ultimului deceniu.

Mai 2023, undeva in Europa. Zece ani mai tarziu, peste o treime din curricula facultatilor de drept este dedicata modului in care instrumentele digitale sunt folosite in activitatea profesionala. Tehnologiile digitale produc zece transformari fundamentale in salile de judecata.

1. Procedurile judiciare folosesc tot mai putine documente tiparite.
2. Inregistrarea marturiilor partilor si expertilor, in cazul probatoriului administrat de parti, asigura transparenta faptelor si o mai buna analiza a contextului probat.
3. Instituirea unor standarde de eficienta privind cheltuirea banului public are ca rezultat inlocuirea unor functii organizationale cu procese interne automate.
4. Traducerea instantanee a documentelor si convorbirilor intr-o alta limba creste expunerea sistemului judiciar la proceduri internationale. Depasirea barierelor lingvistice accelereaza consolidarea valorilor comune europene.
5. Completarea si asamblarea automata a documentelor permit reducerea timpului si a cheltuielilor cu manipularea si arhivarea acestora. Totodata, faciliteaza standardizarea procedurilor si indexarea volumelor mari de informatie.
6. Sistemele de teleconferinta si comunicare peste internet permit o mai buna gestiune a timpului si a interactiunii cu partile procesuale.
7. Stocarea si administrarea datelor in cloud asigura o mai buna securitate a informatiilor si acces in timp real la informatiile publice din dosar, de la orice dispozitiv conectat la internet.
8. Informatiile astfel stocate sunt structurate si etichetate digital pentru a putea analiza si intelege mai bine practica judiciara.
9. Sistemele de certificare a datelor si de securitate informatica devin tot mai sofisticate si mai importante.
10. Rezolvarea online a litigiilor cu o valoare patrimoniala mica este o practica obisnuita.

2033. In prezent, judecatorul este un administrator al unei instante de judecata virtuale, folosind dispozitive conectate prin internet la toate tipurile de media. Scopul activitatii de judecata este acelasi, neschimbat de mii de ani. Doar instrumentele care il ajuta sa isi urmeze vocatia s-au transformat. Pentru a pedepsi, in loc de bate, arcuri si topoare, judecatorul foloseste publicitatea universala si matematica daunelor. Pentru a-si publica deciziile, in loc de scrierea pe un papirus, foloseste bloguri, pagini web si emisiuni TV. Ca sa administreze probatoriul, in loc de interogatoriul martorilor foloseste instrumente digitale de inregistrare si investigare in timp real. Deciziile sale nu mai sunt bazate pe dispozitia de moment si intuitie. Judecatorul anului 2033 utilizeaza modele matematice complexe care se raporteaza la jurisprudenta altor instante si calculeaza probabilitatile unor evenimente. Si nu mai depinde de posta ca sa comunice cu partile implicate in proces. Scopul fundamental al activitatii de judecata insa nu s-a schimbat. Justitia continua sa fie un echilibru permanent intre adevarul faptelor si interpretarea justa a normelor pentru a imparti dreptatea in mod egal, oricui o cauta.

Dan STOICA

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice