Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Drept înapoi în viitor: peste 20 de ani. Instanțele virtuale
10.05.2013 | Dan STOICA

JURIDICE - In Law We Trust

7 Mai, 2013. Romania. Instantele se afla in dificultate. Justitia sta intr-un echilibru fragil. Penduleaza intre adevarul faptelor din sala de judecata si interpretarea justa a normelor. Volumul activitatilor administrative ale judecatorilor a crescut exponential in ultimii ani. Pe de o parte numarul interactiunilor cu alte institutii este tot mai mare. Pe de alta parte, schimbarile legislative, procedurile interne si sistemele informatice existente mai mult incurca decat ajuta. Noul Cod de procedura civila introduce un alt set de variabile necunoscute in sistem. Acesta se adauga celor doua constante cunoscute si nerezolvate: 1. finantarea deficitara a justitiei si 2. capacitatea redusa a guvernului si a sistemului judiciar de a colabora pentru punerea in practica a proiectelor complexe de infrastructura. In tot acest timp, instrumentele digitale transforma radical lumea din jurul nostru. Publicatiile tiparite se transforma, iar educatia isi modifica genomul institutional. Pana si timpul liber este dominat de inventiile ultimului deceniu.

Mai 2023, undeva in Europa. Zece ani mai tarziu, peste o treime din curricula facultatilor de drept este dedicata modului in care instrumentele digitale sunt folosite in activitatea profesionala. Tehnologiile digitale produc zece transformari fundamentale in salile de judecata.

1. Procedurile judiciare folosesc tot mai putine documente tiparite.
2. Inregistrarea marturiilor partilor si expertilor, in cazul probatoriului administrat de parti, asigura transparenta faptelor si o mai buna analiza a contextului probat.
3. Instituirea unor standarde de eficienta privind cheltuirea banului public are ca rezultat inlocuirea unor functii organizationale cu procese interne automate.
4. Traducerea instantanee a documentelor si convorbirilor intr-o alta limba creste expunerea sistemului judiciar la proceduri internationale. Depasirea barierelor lingvistice accelereaza consolidarea valorilor comune europene.
5. Completarea si asamblarea automata a documentelor permit reducerea timpului si a cheltuielilor cu manipularea si arhivarea acestora. Totodata, faciliteaza standardizarea procedurilor si indexarea volumelor mari de informatie.
6. Sistemele de teleconferinta si comunicare peste internet permit o mai buna gestiune a timpului si a interactiunii cu partile procesuale.
7. Stocarea si administrarea datelor in cloud asigura o mai buna securitate a informatiilor si acces in timp real la informatiile publice din dosar, de la orice dispozitiv conectat la internet.
8. Informatiile astfel stocate sunt structurate si etichetate digital pentru a putea analiza si intelege mai bine practica judiciara.
9. Sistemele de certificare a datelor si de securitate informatica devin tot mai sofisticate si mai importante.
10. Rezolvarea online a litigiilor cu o valoare patrimoniala mica este o practica obisnuita.

2033. In prezent, judecatorul este un administrator al unei instante de judecata virtuale, folosind dispozitive conectate prin internet la toate tipurile de media. Scopul activitatii de judecata este acelasi, neschimbat de mii de ani. Doar instrumentele care il ajuta sa isi urmeze vocatia s-au transformat. Pentru a pedepsi, in loc de bate, arcuri si topoare, judecatorul foloseste publicitatea universala si matematica daunelor. Pentru a-si publica deciziile, in loc de scrierea pe un papirus, foloseste bloguri, pagini web si emisiuni TV. Ca sa administreze probatoriul, in loc de interogatoriul martorilor foloseste instrumente digitale de inregistrare si investigare in timp real. Deciziile sale nu mai sunt bazate pe dispozitia de moment si intuitie. Judecatorul anului 2033 utilizeaza modele matematice complexe care se raporteaza la jurisprudenta altor instante si calculeaza probabilitatile unor evenimente. Si nu mai depinde de posta ca sa comunice cu partile implicate in proces. Scopul fundamental al activitatii de judecata insa nu s-a schimbat. Justitia continua sa fie un echilibru permanent intre adevarul faptelor si interpretarea justa a normelor pentru a imparti dreptatea in mod egal, oricui o cauta.

Dan STOICA

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Drept înapoi în viitor: peste 20 de ani. Instanțele virtuale”

  1. Ioan PITICAR spune:

    Ar mai fi si a 11-a MODIFICARE:
    Declaratia de integritate a judecatorilor completului/ a procurorului/a expertilor, inregistrata si analizata real-time cu mijloace electronice.

    Astfel „mincinosoftul” va contribui decisiv la filtrarea Just-RO.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.