Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

ICSID a respins daunele de 185 mil. USD cerute de Rompetrol Statului Român
09.05.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Arbitraj, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Prin hotărârea pronunţată la 6 mai 2013, Tribunalul Arbitral a respins cererea The Rompetrol Group prin care cerea obligarea României la plata a peste 185 mil. USD ca daune materiale şi morale.

Această hotărâre finalizează un litigiu început în 2005, în baza Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, prin care The Rompetrol Group N.V. – Olanda a chemat în judecată România solicitând despăgubiri materiale şi morale în valoare de peste 185 mil. USD, susţinând că acestea au fost provocate de o acţiune concertată a instituţiilor Statului român de hărţuire a The Rompetrol Group N.V. şi a persoanelor din conducerea sa, motiv pentru care investiţia sa în sectorul petrolier din România ar fi fost grav afectată.

Alături de respingerea integrală a tututor despăgubirilor solicitate, Tribunalul Arbitral a respins şi cererea The Rompetrol Group privind constatarea încălcării de către România a Acordului în ceea ce priveşte pretinsa campanie a unei hărţuiri organizate de stat, constatând că dovezile prezentate de reclamant nu susţin o astfel de cerere, precum şi cererea de constatare a încălcării de către România a Acordului în ceea ce priveşte comportamentul autorităţilor naţionale fiscale, reţinând că acestea nu au acţionat într-o manieră opresivă împotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa.

Tribunalul Arbitral a constatat doar o încălcare limitată a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului străin în ceea ce priveşte pretenţia reclamantului privind modul de comportament al procurorilor în procesul penal declanşat împotriva unor persoane din conducerea companiei. Deşi nu s-a reţinut că un anume act individual din cele efectuate de procurori ar fi încălcat, prin el însuşi, Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, Tribunalul Arbitral a considerat că procurorii ar fi trebuit să aibă în vedere protejarea interesului investitorului străin şi să ia măsurile necesare pentru a evita, minimiza sau atenua posibilitatea de a se aduce daune acestui investitor. Tribunalul Arbitral a reţinut însă că reclamantul nu a dovedit că ar fi suferit un prejudiciu ca urmare a acestor acţiuni ale procurorilor. În consecinţă, Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despăgubire.

Apărarea Statului Român a fost asigurată de un consorţiu format din firmele „Lalive”, „Leaua & Asociaţii” şi „Tănăsescu şi Asociaţii” ” ( denumită în prezent „Tănăsescu, Gavrilă & Asociaţii”). Principalii avocaţi ce au asigurat reprezentarea au fost Michael Schneider, Veijo Heiskanen şi Matthias Scherer ( „Lalive” ), Crenguţa Leaua şi Marius Grigorescu („Leaua & Asociaţii” ) şi Victor Tănăsescu şi Carina Tănăsescu („Tănăsescu & Asociaţii”).

„Soluţia tribunalului arbitral vine la finalul a 7 ani şi jumătate de litigiu. Cauza a fost de o complexitate deosebită, unică până la acest moment între cazurile ICSID cu care a fost confruntată România în ceea ce priveşte situaţia de fapt invocată de reclamanţi. A fost necesară formularea de apărări cu privire la susţinerile reclamantei referitoare la o serie de instituţii ale statului între care instituţia Preşedintelui României, Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, PNA Parchetul Naţional Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii), Oficiul pentru Spălarea Banilor, Serviciul Român de Informaţii).Aşa fiind, construirea apărării în acest dosar a presupus un efort extraordinar din partea celor 3 firme de avocatură care au asigurat reprezentarea Statului Român, şi o reală muncă de echipă, întinsă pe parcursul tuturor anilor de desfăşurare a litigiului. Suntem mulţumiţi de faptul că rezultatul muncii noastre s-a concretizat în evitarea obligării României la plata despăgubirilor de peste 185 mil. USD pretinse de The Rompetrol Group NV.”, arată Crenguţa Leaua.

„Problematica dosarului a prespus o analiză a unor probleme de drept dificile, atât de drept român comercial, comercial internaţional, penal, procesual penal, administrativ, în special instituţional, cât şi de drept internaţional public. Situaţia de fapt foarte detaliată invocată de reclamanţi s-a adăugat acestei problematici de drept, solicitând un efort intens de pregătire a apărării Statului Român. Ne bucură faptul că efortul echipelor de avocaţi reunite a celor 3 firme de avocatură, care au reprezentat România a condus în cele din urmă la soluţia prin care daunele pretinse de The Rompetrol Group au fost respinse.”, declară Victor Tănăsescu.

„Leaua & Asociaţii” este o societate de avocatură ai cărei avocaţi au o amplă expertiză în arbitrajul comercial internaţional, atât ca avocaţi, cât şi ca arbitri sau experţi în dosare de arbitraj internaţional. Avocaţii societăţii au experienţă în dosare de arbitraj pe rolul mai multor curţi internaţionale de arbitraj la Paris, Viena, Budapesta, Milano, Copenhaga, Geneva, Londra. După un lung şir de premii internaţionale, firma a fost inclusă în 2013 în topul primelor 100 fime de arbitraj la nivel internaţional de publicaţia britanică Global Arbitration Review. Dr. Crenguţa Leaua este reprezentanta României în cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional ICC Paris şi a fost vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Este membră a listelor de arbitri a mai multor instituţii arbitrale din Anglia, Elveţia, Polonia, Austria, Bulgaria şi Slovenia.

„Tănăsescu & Asociaţii”( denumită în prezent „Tănăsescu, Gavrilă & Asociaţii”) este o societate de avocatură specializată în soluţionarea disputelor, avocaţii săi având experienţă în diverse procesuri arbitrale, interne şi internaţionale, pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, al ICC Paris, al LCIA Londra şi al ICSID. Dr. Victor Tănăsescu este un reputat specialist român în dreptul comerţului internaţional cu experienţă deosebit de vastă în arbitraj, fiind implicat de peste 30 de ani în arbitrajul comercial internaţional, în proceduri cu aplicarea regulilor ICC Paris, LCIA, UNCITRAL şi ICSID. Este arbitru pe lista de arbitri ai ICSID, fiind de asemenea membru al listei de arbitri ai Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.

„Lalive” este o firmă de avocatură internaţională independentă, cu birouri în Geneva şi Zurich (Elveţia) şi în Doha, Qatar. Firma este recunoscută pentru expertiza sa probleme de drept internaţional, inclusiv în soluţionarea disputelor internaţionale. Firma este compusă din avocaţi din peste 12 ţări care, împreună, vorbesc fluent 10 limbi străine şi a căror expertiză acoperă mai multe jurisdicţii naţionale importante. Experienţa îndelungată a societăţii se regăseşte atât în domeniul arbitrajului comercial internaţional cât şi în arbitrajul dintre state şi investitorii străini. Firma este menţionată de mai mulţi ani ca o firmă de top la nivel international în domeniul arbitrajului (Chambers & Partners, Chambers Global).

„Lalive”şi „Leaua & Asociaţii” asigură în prezent reprezentarea României şi în dosarul Mr.Hassan Awdi, Enterprise Business Consultants, Inc. and Alfa El Corporation v. Romania, ICSID Case No. ARB/10/13, aflat în prezent în curs de soluţionare pe rolul ICSID, fiecare din firme asistând diverși alți clienți în numeroase dosare de arbitraj internaţional.

„Tănăsescu, Gavrilă & Asociaţii” asigură în prezent reprezentarea unor importante societăţi comerciale române şi străine în domeniul concurenţei, achiziţiilor publice, protecţiei mediului, etc.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti