Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Dezbateri cu privire la sistemul fiscal internaţional
10.05.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Preocupările cu privire la faptul că societăţile multinaţionale evită plata taxelor au atras atenţia guvernelor, organizaţiilor internaţionale şi a presei, ceea ce creează oportunităţi pentru o schimbare masivă a sistemul internaţional de taxe, dar PwC atrage atenţia că noile reglementări ar trebui să plece de la realităţile economice actuale.

Un recent raport OECD – Addressing Base Erosion and Profit Shifting –a venit cu o serie de recomandări care, dacă vor fi implementate, vor duce la schimbări substanţiale ale sistemului fiscal internaţional. Acestea vizează reguli mai stricte privind înfiinţarea şi funcţionarea structurilor de holding, schimbări în privinţa fluxurilor financiare internaţionale sau chiar revizuirea principiilor privind alocarea drepturilor de impunere intre diverse jurisdicţii. Aceste posibile repercusiuni au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe pe teme fiscale organizate de PwC România.

Peter de RuiterActuala legislaţie fiscală internaţională datează din anii 60 şi 70 şi este evident că nu este potrivită pentru realităţile activităţii economice actuale în care comerţul electronic şi transfrontalier a devenit norma, iar drepturile de proprietate intelectuală joacă un rol fundamental în negocierile comerciale între companii. Suntem de părere că este nevoie de o reformă comprehensivă a legislaţiei fiscale internaţionale pentru a crea un sistem fiscal echilibrat, modern şi eficient. Pe de altă parte, nu poate fi ignorat faptul că în actualele condiţii ale pieţei globale, taxele au devenit un cost competitiv, iar companiile multinaţionale au o nevoie legitimă de a optimiza acest cost pentru a face faţă concurenţei şi a maximiza valoarea pentru acţionari”, a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Mihaela MitroiSchimbul transparent de informaţii între guverne ar putea ajuta în chestiunea evitării taxelor. Guvernele trebuie să facă în aşa fel încât să încurajeze conformarea voluntară cu legislaţia fiscală şi să-şi concentreze eforturile de control fiscal către zonele susceptibile la evaziune, în timp ce confruntă informaţia referitoare la veniturile raportate de indivizi cu cele din alte surse. Din punctul nostru de vedere, această dezbatere va duce la o atenţie sporită a autorităţilor fiscale din întreaga lume asupra chestiunilor de substanţă, transparenţă şi schimb de informaţii”, a adăugat Mihaela Mitroi, Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.
Însă acest climat internaţional extrem de volatil creează totodată oportunităţi pentru România de a se poziţiona ca o destinaţie atractivă de holding, dacă se va adopta o legislaţie comprehensivă a holdingului care să atragă capital în ţară”, a conchis Mihaela Mitroi.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti