« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Invocarea excepţiei autorităţii de lucru judecat prin concluziile scrise
13.05.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că neexaminarea de către prima instanţă a excepţiei autorităţii de lucru judecat, invocată prin concluziile scrise, constituie o încălcare a obligaţiei stabilite de art. 261 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ. (art. 425 alin. 1 lit. b NCPC), aceea de a demonstra în scris de ce s-a ajuns la soluţia dată, încălcare care este sancţionată cu nulitatea hotărârii. Înalta Curte a statuat că neanalizarea excepţiei autorităţii de lucru judecat împiedică exercitarea controlului judiciar de către instanţa de recurs, care se află în imposibilitate de a analiza justeţea soluţiei adoptate în întregul său, astfel încât recurenta ar suferi o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea hotărârii. Înalta Curte a mai subliniat că o astfel de hotărâre încalcă şi art. 6 paragraf 1 CEDO, întrucât, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, noţiunea de proces echitabil presupune ca o instanţă internă să fi examinat în mod real problemele esenţiale care i-au fost supuse analizei, cel puţin pentru a le aprecia pertinenţa (Cauza Virgil Ionescu contra României – Hotărârea din 28 iunie 2005, Cauza Van de Hurk împotriva Olandei – Hotărârea din 19 aprilie 1994, Cauza Dulaurans împotriva Franţei – Hotărârea din 21 martie 2000). (Decizia nr.  4838 din data de 5 decembrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de ridicare a sechestrului)

Corina CIOROABĂ

 
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD