Greşita interpretare a accesului la un sistem informatic. Consecinţe practice
13 mai 2013 | George ZLATIRemarcăm cu regret faptul că în practica judiciară se evidenţiază o tendinţă de a identifica un acces fără drept la un sistem informatic în contextul în care agentul plasează în fanta bancomatului un skimmer, iar victima introduce ulterior un card ale cărui date ajung să fie copiate în memoria internă a skimmer-ului ori transmise prin WiFi sau bluetooth pe un terţ sistem informatic ori mediu de stocare. Din nefericire, această optică a ajuns să fie împărtăşită chiar şi de o parte a doctrinei[1], fără a se prezenta însă argumentele în baza cărora s-a ajuns la o asemenea concluzie – ca şi cum încadrarea juridică supusă prezentei discuţii ar fi de ordinul evidenţei.
Prin urmare, apreciem ca fiind imperios necesar a oferi o analiză sumară din care să reiasă teza conform căreia copierea datelor de pe un instrument de plată electronică, prin intermediul unui skimmer plasat în fanta bancomatului, nu atrage per se tipicitatea faptei prevăzute de art. 42 din Legea nr. 161/2003 (art. 360 noul Cod penal).
În ceea ce priveşte soluţia oferită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie[2] ne-am expus punctul de vedere şi cu o altă ocazie[3].
Se observă însă că soluţia la care am făcut trimitere mai sus, nu este una singulară – copierea de date prin intermediul skimmer-ului plasat în fanta bancomatului fiind percepută în dese rânduri în practica judiciară drept un acces neautorizat la un sistem informatic.
Astfel, prin decizia penală nr. 2094/2010 a ICCJ[4], s-a respins recursul formulat de inculpaţi cu privire la latura penală. În primă instanţă, s-a reţinut faptul că aceştia au săvârşit infracţiunea de acces neautorizat la un sistem informatic (bancomate) prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice (conturi de carduri şi parole de acces). În mod surprinzător, autorul citat a criticat în nota deciziei [5], faptul că organele judiciare omit în dese rânduri să reţină şi infracţiunea de acces neautorizat la un sistem informatic.
Aceeaşi soluţie a fost dată şi prin decizia penală nr. 5288/2006 a ICCJ[6] unde s-a statuat faptul că prin montarea skimmer-ului în fanta bancomatului, citirea benzii magnetice a instrumentului de plată şi stocarea datelor obţinute de pe acesta implică un acces neautorizat la un sistem informatic. De asemenea, prin decizia penală nr. 57/2009[7], Curtea de Apel Galaţi a ajuns la aceeaşi concluzie.
Apreciem toate aceste soluţii de practică judiciară ca fiind eronate sub aspectul încadrării juridice, pentru motivele ce urmează să le facem cunoscute în continuare.
1. În primul rând, este util a vedea modul în care skimmer-ul ajunge să copieze datele stocate pe instrumentul de plată electronic (cardul bancar).
În acest context, analizăm doar copierea datelor stocate pe instrumentul de plată electronică în momentul în care partea vătămată doreşte să utilizeze acest instrument în vederea retragerii de numerar de la bancomat.
Aceasta întrucât, în practica judiciară, prezenta ipoteză este cea care oferă de cele mai multe ori contur unor încadrări juridice îndoielnice.
Skimmer-ul introdus în fanta bancomatului este conceput în aşa fel încât să imite cu acurateţe gura bancomatului, în vederea inducerii în eroare a titularului instrumentului de plată electronică.
Acest skimmer, ca dispozitiv, este format din componente susceptibile să citească informaţiile stocate pe banda magnetică a instrumentului de plată. Odată copiate, acestea sunt fie stocate în memoria skimmer-ului, fie sunt transmise prin WiFi în memoria unui alt dispozitiv cu care se află într-o relaţie funcţională. În această ultimă ipoteză, agentul nu mai este nevoit să revină la bancomat pentru recuperarea datelor obţinute de skimmer, acestea fiind practic transmise la distanţă în momentul copierii datelor de pe banda magnetică.
Ceea ce este esenţial în toată această operaţiune, este faptul că skimmer-ul nu interacţionează la nivel logic cu bancomatul, ci doar cu banda magnetică a instrumentului de plată electronică. Mai mult, informaţiile de pe banda magnetică sunt citite înainte ca instrumentul de plată electronică să interacţioneze cu vreo componentă legitimă a bancomatului. Această lipsă a vreunei interacţiuni se datorează faptului că skimmer-ul funcţionează independent, el însuşi putând fi catalogat drept un sistem informatic.
2. Din punct de vedere juridic, apreciem că instanţele au ajuns să interpreteze în mod superfluu noţiunea de acces la un sistem informatic. Profitând de faptul că legiuitorul a optat pentru transpunerea fidelă a Convenţiei privind criminalitatea informatică – unde lipseşte o definiţie legală a noţiunii de acces –, unele instanţe au aplicat textul de incriminare prevăzut de art. 42 din Legea nr. 161/2003 pentru unele situaţii în care nici măcar cea mai generoasă interpretare a noţiunii de acces nu ar putea evoca un comportament tipic prin raportare la norma de incriminare supusă atenţiei.
Dincolo de faptul că doctrina tinde, din nefericire, să ofere definiţii atotcuprinzătoare în această materie, nu se poate omite faptul că în cele din urmă, pentru a discuta despre un acces la un sistem informatic trebuie identificată o interacţiune cu acesta. Or, această interacţiune, pentru a fi relevantă din punct de vedere penal trebuie să fie una la nivel logic. Este evident că atunci când accesul nu se realizează de la distanţă, dincolo de interacţiunea la nivel logic, discutăm şi despre o interacţiune fizică între agent şi componentele hardware ale sistemului informatic accesat. Totuşi, chiar dacă o interacţiune logică poate să implice şi o interacţiune fizică, doar o interacţiune fizică nu poate atrage niciodată tipicitatea faptei prevăzute de art. 42.
Prin urmare, nu putem decât să ne întrebăm care este interacţiunea la nivel logic în ipoteza în care skimmer-ul din fanta bancomatului copiază în mod independent datele stocate pe banda magnetică a instrumentului de plată electronică? În ceea ce ne priveşte, răspunsul este mai mult decât evident. Această interacţiune la nivel logic nu există, prin urmare nu putem discuta despre un acces fără drept la un sistem informatic (în speţă, bancomatul).
Această eroare crasă privind încadrarea juridică a faptei supusă discuţiei nu denotă decât coplexitatea noţiunii de acces la un sistem informatic. Deşi aparent o noţiune simplă in abstracto, în cazuri concrete se poate observa că lucrurile nu sunt chiar aşa cum par. Această aparentă simplitate s-a reflectat însă atât în doctrină, cât şi în practica judiciară în materie. De exemplu, în dreptul francez nu se insistă deloc în legătură cu modul în care se realizează accesul – preferându-se doar a se remarca faptul infracţiunea poate fi comisă printr-un acces fără drept ori prin menţinerea unui astfel de acces. În dreptul român, se consideră fie că accesul este orice interacţiune reuşită cu un sistem informatic, fie că acesta reprezintă capacitatea de a da comenzi, de a cauza introducerea, obţinerea, afişarea, stocarea ori diseminarea de date informatice sau folosirea în orice alt mod a resurselor unui calculator, sistem sau reţea informatică sau comunicarea cu unităţile sale aritmetice, logice sau de memorie[10].
Ambele definiţii sunt criticabile. În primul rând, prima se dovedeşte a fi în totală contradicţie cu Raportul explicativ al Convenţiei privind criminalitatea informatică, unde se statuează faptul că anumite acte (precum trimiterea unui E-mail) nu implică un acces la un sistem informatic. Or, interacţiunea reuşită ar acoperi şi aceste domenii excluse de sub incidenţa prevederilor Convenţiei. Am ajunge practic în situaţia paradoxală în care legiuitorul român a transpus în mod fidel Convenţia în dreptul intern, dar aplicarea acesteia s-ar face dincolo de intenţia legiuitorului European. Nu dorim să insistăm în legătură cu acest aspect, însă, nu orice interacţiune reuşită cu un sistem informatic este susceptibilă să lezeze valoarea socială protejată de norma de incriminare. Prin urmare, este evident că trebuie să ne întrebăm care sunt acele interacţiuni reuşite susceptibilă să lezeze obiectul juridic. Or, o asemenea discuţie nu evidenţiază decât problemele acestei definiţii.
Ce-a de a doua definiţie la care am făcut trimitere este inspirată din dreptul american, unde accesul a primit o reglementare legislativă. Cu toate acestea, criticile de mai sus rămân valabile şi în cazul acestei definiţii – chiar dacă definiţia în sine prezintă o îmbunătăţire a status quo.
În ceea ce ne priveşte, am mai statuat la un moment dat faptul că accesul trebuie să fie unul propriu-zis, înţelegând prin aceasta posibilitatea ca agentul, prin interacţiunea logică pe care o are cu sistemul informatic să poată beneficia (ori să existe cel puţin potenţial această posibilitate) de funcţiile ori resursele sistemului informatic. Această abordare ar fi din punctul nostru de vedere suficient de restrictivă pentru a nu extinde câmpul de aplicabilitate a normei de incriminare dincolo de ceea ce s-a dorit şi suficient de abstractă încât să poată suferi anumite interpretări evolutive.
Oricum, indiferent de definiţia la care ne raportăm, utilizarea unui skimmer nu implică şi un acces la bancomat. Aceasta întrucât, aşa cum am menţionat în repetate rânduri, lipseşte elementul esenţial în ceea ce priveşte accesul – o anumită formă de interacţiune la nivel logic. Recomandarea noastră în acest sens, este de a renunţa la asemenea încadrări juridice şi la o interpretare adecvată a noţiunii de acces – atât în doctrină cât şi în practica judiciară.
[1] A se vedea în acest sens C. Duvac, Accesul ilegal la un sistem informatic în reglementarea noului Cod penal, în RRDPI, nr. 1/2012, p. 96.
[2] Decizia penală nr. 371 din 2 februarie 2010 – disponibilă pe site-ul http://www.scj.ro.
[3] A se vedea în acest sens G. Zlati, Unele aspecte în legătură cu infracţiunile informatice din perspectiva legislaţiei în vigoare, precum şi a noului Cod penal, în Dreptul, nr. 10/2012, p. 218-221; G. Zlati, ICCJ şi accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate. Raportul cu operaţiunea de skimming. Probleme de tipicitate – material disponibil pe site-ul http://www.penalmente.eu).
[4] Citată în A. Trancă, Infracţiuni informatice. Practică judiciară, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2011, pp. 118 şi urm.
[5] Idem., p. 124.
[6] Citată în A. Trancă, Infracţiuni…, cit. supra, p. 135 şi urm.
[7] Disponibilă pe site-ul http://www.jurisprudenta.org.
[8] E. Dreyer, Droit pénal spécial, Ed. Ellipses, Paris, pp. 366-367.
[9] I.C. Spiridon, Reflecţii cu privire la legislaţie română în domeniul criminalităţii informatice, Dreptul, nr. 6/2008, p. 238.
[10] I. Vasiu, L. Vasiu, Contaminanţii informatici ca vector al accesului ilegal, RDP, nr. 2/2006, p. 37.
[11] G. Zlati, Sancţionarea accesului neautorizat la o reţea wireless şi utilizarea fără drept a serviciului de Internet, Caiete de drept penal, nr. 2/2011.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |