Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

A fi judecător – o profesie de credinţă
12.05.2013 | Rodica Aida POPA

JURIDICE - In Law We Trust

M-am hotărât să scriu câteva gânduri despre a fi judecător în anul 2013 în România, determinată, pe de-o parte, de viziunea viitoare în arcul peste timp asupra acestei profesii prezentată recent într-un eseu, iar, pe de altă parte, de necesitatea de a aduce în discuţie profilul judecătorului din sistemul judiciar român.

Existenţa dificultăţilor actuale, din perspectiva volumului de activitate, a schemelor de personal, a sediilor, a problemelor de interpretare a unor dispoziţii legale, nu reprezintă o noutate. Toate la un loc sau luate separat au reprezentat, din păcate, o constantă care a marcat sistemul judiciar român de după anii 1990.

Şi, cu toate acestea, au fost făcute progrese în ceea ce înseamnă modernizarea justiţiei, atât din perspectiva reglementărilor dreptului public şi privat, a sediilor multor instanţe din Capitală şi din ţară, a informatizării sistemului, care a permis facilităţi în gestionarea cauzelor pentru cei care lucrează efectiv în cadrul acestuia, cât şi a celorlalte instituţii, a publicului în general, prin accesul la baze de date asupra cauzelor deduse judecăţii.

Cât despre dosarele virtuale, aş putea să vă împărtăşesc despre existenţa lor: de pildă, la Curtea de Casaţie a Franţei, în anul 2008 când, aflată într-un stagiu de pregătire profesională, am constatat că ele existau.

Aşa că, de la dosare virtuale la instanţe virtuale putem proiecta în concret existenţa lor şi într-o perspectiva temporală mai apropiată decât cea propusă în eseul despre care vă vorbeam, inclusiv în România, dacă dorinţa de a crea, decide, implementa şi a finanţa s-ar conjuga într-o manieră convergentă.

Dar, dincolo de dimensiunea virtualităţii, cred că foarte importantă este cea a profesionalismului, prin specializare a judecătorului român, dublată de dezvoltarea aptitudinilor sale comportamentale, care conduce la realizarea unui profil complet al judecătorului.

Fac aceste afirmaţii pornind de la experienţa mea, de aproape 24 de ani numai în funcţia de judecător, dar şi din aceea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

Pregătirea constantă individuală, dar şi în multiplele modalităţi de formare, centralizate la nivelul Institutului Naţional al Magistraturii sau descentralizate la nivelul curţilor de apel, contribuie indiscutabil la ceea ce înseamnă dezvoltarea cunoaşterii specializate, în materie civilă, penală, care dă posibilitatea judecătorului român de a fi mereu motivat în a dobândi cunoştinţele necesare teoretice, dar, mai ales, jurisprudenţiale.

Totodată, diversitatea de întâlniri interinstituţionale din sistemul judiciar, dar şi cele din afara lui, semnalând aici implicarea organizaţiilor neguvernamentale, interesate de evoluţia sistemului prin abordări variate, lărgesc sfera cunoaşterii prin diversificarea mijloacelor pe care le propun.

Nu în ultimul rând, extinderea comunicării informatice în interiorul sistemului, dar, mai ales, modalitatea vizuală a unor conferinţe de mare actualitate în ceea ce priveşte, de pildă, noile dispoziţii ale Codului civil sau Codului de procedură civilă îşi pun amprenta într-o manieră mult mai aplicată asupra procesului formativ al judecătorului român.

În contextul acestor varietăţi de forme de pregătire, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin corpul său de judecători, unii dintre ei formatori în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, alţii, cooptaţi în forme de colaborare în mediul universitar sau în comisiile care au reglementat noile coduri, au contribuit într-un mod semnificativ la procesul de pregătire profesională, facilitând interpretarea prevederilor.

O altă dimensiune semnificativă în cadrul procesului formativ al judecătorilor o constituie cunoaşterea, dar mai ales aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor în interesul legii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care consolidează, prin obligativitatea lor, componenta legislativă, în sensul interpretării unor prevederi mai puţin predictibile şi previzibile, fie în procesul de verificare al constituţionalităţii în complexitatea sa, fie în acela de interpretare, ca urmare a constatării unei practici neunitare.

Totodată, aplicarea blocului de convenţionalitate europeană şi a normelor comunitare diversifică procesul formativ prin permanenta informare asupra jurisprudenţei specializate în materii diverse, care integrează actul de justiţie român în cel european.

A fi judecător, dincolo de formarea specializată care conferă substanţă actului de judecată prin interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor legale, dimensiunea aptitudinilor comportamentale, din perspectiva abilităţilor comunicaţionale cu părţile din proces, în desfăşurarea şedinţei de judecată, reprezintă o componentă semnificativă care împlineşte profilul judecătorului.

Aşadar, arta de a relaţiona, empatiza în cadrului formalismului procesului, de a conferi încrederea în valorile ce guvernează judecata, constituie o altă componentă semnificativă, cu accente de psihologie judiciară şi nu numai, care dublează procesul de pregătire al judecătorului.

Prin complementaritatea celor două coordonate, respectiv profesională şi comportamentală, aria cunoaşterii capătă valenţe complexe, conducând la conturarea profilului judecătorului român competent, implicat şi motivat în judecarea unor cauze din cele mai diverse, a căror complexitate este în creştere.

jud. dr. Rodica Aida POPA
vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.