Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune în constatare vs. acţiune în realizare


14 mai 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 111 C. proc. civ. (art. 35 NCPC), este inadmisibilă acţiunea având ca obiect constatarea inexistenţei unei obligaţii, prin care reclamantul urmăreşte obţinerea unei noi hotărâri judecătoreşti, irevocabile, care să ateste un fapt juridic, anume acela al achitării integrale a unui debit, reţinut ca fiind datorat drept prejudiciu în dosarul penal în care acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 111 C. proc. civ., partea care are un interes poate să facă cerere pentru constatarea existenţei sau neexistenţei unui drept, însă cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului. În speţă, Înalta Curte a statuat că acţiunea este inadmisibilă, întrucât nu se referă la un drept determinat sau determinabil, urmărind atestarea printr-o hotărâre judecătorească a unui fapt juridic, sub acest aspect, acţiunea îmbrăcând caracterul unei acţiuni în realizare, prin care, în contradictoriu cu banca, se tinde la a demonstra achitarea integrală, în tranşe, a unui debit faţă de aceasta. (Decizia nr. 1851 din 3 aprilie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea inexistenţei unui drept)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică