Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune în constatare vs. acţiune în realizare
14.05.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 111 C. proc. civ. (art. 35 NCPC), este inadmisibilă acţiunea având ca obiect constatarea inexistenţei unei obligaţii, prin care reclamantul urmăreşte obţinerea unei noi hotărâri judecătoreşti, irevocabile, care să ateste un fapt juridic, anume acela al achitării integrale a unui debit, reţinut ca fiind datorat drept prejudiciu în dosarul penal în care acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 111 C. proc. civ., partea care are un interes poate să facă cerere pentru constatarea existenţei sau neexistenţei unui drept, însă cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului. În speţă, Înalta Curte a statuat că acţiunea este inadmisibilă, întrucât nu se referă la un drept determinat sau determinabil, urmărind atestarea printr-o hotărâre judecătorească a unui fapt juridic, sub acest aspect, acţiunea îmbrăcând caracterul unei acţiuni în realizare, prin care, în contradictoriu cu banca, se tinde la a demonstra achitarea integrală, în tranşe, a unui debit faţă de aceasta. (Decizia nr. 1851 din 3 aprilie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea inexistenţei unui drept)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti