Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Ce au spus experţii Comisiei de la Veneţia despre revizuirea Constituţiei, procurori şi CSM
14.05.2013 | Adrian Toni NEACȘU

Forumul Constituţional a organizat miercuri, 8 mai, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia o conferinţă la care au participat principalii actori politici implicaţi în procesul de revizuire a Constituţiei, precum Crin Antonescu, preşedintele Senatului, premierul Victor Ponta și Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului.

Din partea Comisiei de la Veneţia au participat Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, James Hamilton, membru al Comisiei, Evgenu Tanchev şi G. Malvineri, foști membri ai Comisiei.

Discuţiile au vizat în special modificările vizând autoritatea judecătorească şi Curtea Constituţională.

Eliminarea subordonării procurorilor. Unul dintre membrii Comsiei de la Venetia, James Hamilton, a spus cu privire la textele din Constituţie referitoare la statutul procurorilor ca “este de dorit eliminarea oricărei interferenţe în activitatea procurorilor pe cazurile individuale“. Acest lucru presupune eliminarea prevederilor constituţionale actuale potrivit cu care parchetele sunt organizate potrivit principiului subordonării ierarhice. De altfel, a continuat expertul, trebuie făcută o alegere clară între subordonarea ierarhică a procurorilor, ceea ce înseamnă ca trebuie lamurită şi apartenenţa lor la puterea executivă prin autoritatea exercitată de ministrul justiţiei, şi o mai mare autonomie pe cazurile individuale, ceea ce presupune eliminarea subordonării procurorului de caz şefului său ierarhic în ce priveşte instrumentarea dosarelor.

Diminuarea ponderii procurorilor în Consiliul Superior al Magistraturii. Cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii expertul a opinat că în componența acesteia par a fi prea mulți procurori și că nu este indicat ca procurorii să ia decizii în privința judecătorilor, întrucât aşa poate fi afectată independenţa acestora.

Membrii CSM, în special procurorii, nu ar trebui să se poată pronunţa pe chestiuni disciplinare, întrucât deciziile riscă să fie lipsite de credibilitate.Th. Market, secretarul Comisiei de la Veneția a prezentat ca propunere formală a acesteia creşterea ponderii judecătorilor din CSM în raport cu procurorii, dar şi a numărului reprezentanţilor societăţii civile.

Răspunderea materială a judecătorilor este inacceptabilă. Evgenu Tanchev a precizat că propunerile referitoare la răspunderea materială a judecătorilor sunt inacceptabile, întrucât va duce la o scădere drastică a independenţei justiţiei. Experţii s-au mai pronunţat şi cu privire la posibilitatea ca 3 membri ai Curţii Constituţionale să fie numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Adrian NEACSU
redactor-sef Pandectele Romane


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ce au spus experţii Comisiei de la Veneţia despre revizuirea Constituţiei, procurori şi CSM”

  1. ANONIM spune:

    E bine daca se scoate subordonarea procurorilor fata de Ministerul Justitie. E normal ca numarul judecatorilor sa fie mult mai mare in CSM decat cel al procurorilor, deoarece judecatorii sunt reprezentativi (5000 de jude/1800 proc, independenta judecatorilor) in raport cu procurorii (asta o sustine un procuror).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.