Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Încălcarea dreptului la apărare
16.05.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că a fost încălcat dreptul la un proces echitabil în situaţia în care apărătorul reclamantului a formulat cerere de amânare a cauzei pentru motive medicale, depunând o copie a unei adeverinţe medicale, iar instanţa de fond a respins cererea de amânare pentru că adeverinţa medicală nu era certificată pentru conformitate. În acest sens, Înalta Curte a precizat că, dacă instanţa de fond aprecia că cererea de amânare a cauzei nu este justificată pentru că nu a fost temeinic motivată (nu a fost luată în considerare adeverinţa medicală depusă), atunci trebuia respectată procedura prevăzută de art. 156 alin. (2) C. proc. civ., conform căreia când instanţa refuză amânarea judecăţii pentru acest motiv, va amâna, la cererea părţii, pronunţarea în vederea depunerii de concluzii scrise. În speţă, instanţa de fond nu a respectat acest text de lege şi a pus în discuţia părţilor excepţia de netimbrare a cererii şi chiar a procedat la anularea cererii ca netimbrată, încălcând, astfel, dreptul la apărare al reclamantului. (Decizia nr. 408 din data de 27 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare act administrativ)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti