Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
9 comentarii

Lumea reală a consilierilor juridici
16.05.2013 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust

NASA o să captureze un “asteroid” și o să-l facă satelit al Lunii (serios!). Ce preocupări au unii!… Aș spune că ei nu trăiesc în lumea reală… Chiar în clipa care precede momentului în care ar fi de spus că aceștia sunt nebuni, o undă de îndoială îmi traversează capul: dar dacă asta este lumea reală?

În România este altfel decât în altă parte, am observat. În lumea reală din România extremele sunt bogat reprezentate:
– De exemplu, dacă mergi la un medic unde te programasei pentru o consultație pentru a o plăti deși nu mai vrei să te consulte, este posibil, în România, ca medicul să refuze plata și să-ți dea el un cadou: o sticlă cu vin…
– De exemplu, dacă duci mașina la reparat este posibil, în România, să o primești înapoi mai bolnavă decât era…

lumea-realaLumea consilierilor juridici este o lume plină de legi și software de specialitate, menite să mențină armonia intereselor. Este aceasta lumea reală? Da și nu! Pe de o parte, lumea reală a consilierilor juridici este lumea în care ei veghează urzeala pe care se țes afacerile companiei. Pe de altă parte, lumea reală a consilierilor juridici este o lume care ei tremură de teroarea contractelor, sunt ca niște schiori de coborâre, făcând mereu slalom printre deciziile de afaceri care îi ignoră și constrângerile legale copleșitoare.

La o extremă, consilierul juridic este cheia de boltă a organizației. La cealaltă extremă, consilierul juridic este înfriguratul de serviciu, ținând mereu o bucată de spaimă împăturită în buzunarul de la piept…

Care este lumea reală a consilierilor juridici?

dr. Andrei SĂVESCUPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 9 de comentarii cu privire la articolul “Lumea reală a consilierilor juridici”

 1. Tonel IONESCU spune:

  Nu exista pentru ca TREBUIE sa-i facem pachet si sa-i trimitem pe ”asteroidul” capturat de NASA! Si ghici cine o sa ramana?

 2. Constantin STANCU spune:

  Consilier juridic, pe scurt

  Consilierul juridic are câteva avantaje:
  – Poate preveni litigiile, fiind aproape de angajator.
  – Consultaţiile sale sunt imediate şi angajatorul poate profita de informaţia venită prompt.
  – Poate urmări un dosar de la prima instanţă până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ori la tribunalul arbitral internaţional.
  – Poate influenţa ceilalţi angajaţi în deciziile lor.
  – Este în interiorul fenomenului, în istoria firmei, asta dă continuitate.
  – Poate promova în funcţii de decizie în companie dacă doreşte şi dacă… este lăsat.
  – Face legătura dintre realitatea activităţii şi dispoziţiile legale imperative.
  Consilierul juridic este în dezavantaj:
  – Nu are carisma avocatului şi imaginea acestuia.
  – Nu dispune de resurse financiare la fel ca avocatul.
  – Nu este aproape de magistraţi la fel ca avocatul.
  – Piaţa este limitată la angajatorul său.
  – Nu dispune de sistemul de relaţii pe care îl poate construi un avocat cu celelalte profesii liberale.
  – Este ţinta intereselor de tot felul, inclusiv ale avocaţilor.
  – De multe ori avocaţii profită de munca unui consilier juridic, când lucrează în echipă.
  – Poate suporta impactul instabilităţii practicii judiciare, dacă ia o decizie într-o speţă, pentru soluţia contrară se va impune, dacă nu are succes.
  – În multe profesii liberare experienţa juristului nu va conta, din pricina „geloziei” dintre profesii.

  Consilierul juridic se va putea exprima în domenii sociale semnificative: asociaţii cu impact pentru comunitate, domeniul cultural, sportiv, poate fi un model în colectivitate!

 3. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  pai cum sa va ceara doctorul pretul (intreg) pentru lipsa prestatie? nu ar fi avut voie. e de apreciat totusi donatia sticlei de vin.

 4. Alexandra IONESCU spune:

  „De multe ori avocatii profita de munca unui consilier juridic” ? Nu prea cred. De multe ori avocatii se dau cu capul de pereti si incearca sa indrepte greselile unor consilieri juridici care au instrumentat un dosar.
  De multe ori avocatii sunt pusi in fata faptului implinit si nu mai pot face nimic in dosare lucrate de consilieri juridici.
  Acest lucru se intampla in primul rand din cauza lipsei de interes. Consilierii juridici stiu ca locul lor este „asigurat”, mai ales daca au vechime intr-o societate, asta e marea problema.
  Si inca un avantaj al consilierului juridic: pleaca acasa la 2, pe cand avocatii la 9 :))

  • Constantin STANCU spune:

   Să nu confundăm competenţa profesională cu profesia în sine! Cine ştie, ştie, indiferent de profesie! Programul e aşa pentru avocaţi pentru că sunt mai multe cauze: banii pe care îi câştigă, lipsa de asociere dintre avocaţi, dacă unul ar sta la birou şi ar redacta actele, iar altul reprezentarea la instanţe sau alte instituţii, ar rezolva problemele mai rapid. Din păcate şi între avocaţi sunt divergenţe, concurenţă, etc. Pe fond nu sunt diferenţe între activitatea juriştilor şi a avocaţilor, e problema de organizare, de studiu zilnic a legislaţiei şi practicii, de bunăvoinţă, de putere de muncă şi viziune. Fără studiu zilnic nu rezistă nimeni în profesie. Au fost şi stuaţii în care juriştii au reparat ce au făcut avocaţii. Nu e o regulă, la companii mai contează şi decizia şefului, în general privaţii nu doresc să plătească taxe, ori JUSTIŢIA COSTĂ! Aici e problema, lipsa de bani pentru activitatea juridică, situaţia în economie s-a deteriorat şi e tot mai complexă iar privaţii nu doresc să plătească taxe, iar cei de la stat cred că au puteri mai mari decât le au în mod normal. Statistica privind falimentele e relevantă, companiile de stat sunt pe val, multe ar fi putut fi prevenite dacă ar fie existat un managemnt juridic al firmei, dar asta e un vis…

 5. Sanda SERBAN spune:

  Da` sa nu-i uitam si pe avocatii suspendati pentru a profesa ca si consilieri juridici. Oare ei in ce lume traiesc? Ne spune cineva?
  🙂

  • Constantin STANCU spune:

   Cei care lucrează în sistemul judiciar nu au nicio şansă dacă nu copiază. În faţa judecătorului nu se apreciază originalitatea, sunt luate în considerare practica judiciară, teoria şi modul de expunere, plus câte calităţi. Dacă nu invoci hotărârile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ori ale Curţii Constituţionale, plus deciziile CEDO nu prea ai şanse de câştig. Avocaţii ştiu bine acest lucru. Procurorii apelează la hotărârile emise de instanţele de judecată în cauze asemănătoare. Motivarea este preluată de jurist în actele din dosarul în care face reprezentarea. Invocarea unei hotărâri judecătoreşti în faţa judecătorului este decisivă, mai ales ale deciziilor date de ÎCCJ în recursul în interesul legii.
   Casele de avocatură beneficiază de programe legislative speciale care pun la dispoziţia juristului modele de cereri, contracte, hotărâri judecătoreşti emise de instanţele de judecată. La redactarea actelor se va proceda la metoda copy-paste, se va pune în ghilimele şi se va face trimitere la hotărârea invocată. Fără procedeul copy-paste nu prea ai succes.
   Juriştii au înţeles necesitarea procedeului şi chiar militează pentru aceasta. Instituţii importante din sistemul judiciar pun la dispoziţie practica judiciară. Sistemul Jurindex este unul viabil şi poate fi utilizat. Instanţele au o secţiune privind practica judiciară, etc.
   O casă de avocatură bună câştigă anual 10-15 milioane de euro. Avocaţii care au constituit-o apelează la practica judiciară pentru a avea succes şi pentru a beneficia de onorariile de succes negociate. În dreptul afacerilor sumele sunt importante şi juriştii cunosc aspectul. Mai mult, avocaţii importanţi îşi organizează birourile angajând secretare care să facă această muncă de uzură, care nu are de a face, iată, cu originalitatea…
   Profesorii de drept, majoritatea doctori în drept, invocă în manualele lor lucrări ale altor specialişti şi, evident, fac trimitere la hotărâri judecătoreşti.
   Metoda copy-paste dă roade şi aduce venituri importante.
   Singurul aspect care trebuie avut în vedere este modul de redactare, normele agreate în domeniu, pentru a nu crea confuzie.

 6. Vladimir POPESCU spune:

  Ca de obicei, un asemenea subiect genereaza discutii antitetice referitoare la avocati si consilieri juridici. Eu sunt consilier juridic. Nu ma simt cu nimic inferior unui avocat. Niciun avocat cu care a colaborat firma mea nu poate spune ca „am facut varza” vreun dosar, cum nici eu nu pot spune ca avocatii care au lucrat pentru noi au facut-o de oaie. Sunt domenii ale dreptului in care nu ma pricep si eu am fost cel care a propus conducerii angajarea unui avocat cu experienta. Trebuie doar sa stii ce avocat alegi.In asemenea dosare am fost la dispozitia avocatului pentru ca el reprezenta compania in instanta iar eu eram persoana de legatura dintre companie si avocat. Niciun avocat nu profita de pe munca unui consilier juridic. Consilierii juridici trebuie sa inteleaga ca nu sunt avocati iar schimbarea statutului (consilier juridic – avocat sau invers) este o chestiune personala si oricine este liber sa se faca avocat, daca nu este multumit sau crede ca astfel va castiga luna de pe cer. Am intalnit si avocati care nu au clienti si am intalnit avocati care n-au timp sa stea cu familia. Pentru ca sunt situatii, ca avocat, in care nu poti refuza un client indiferent cat de multe solicitari ai. Am avut si eu zie cand am ajuns acasa la 9 (la doua niciodata) si am lucrat si in weekend daca a fost cazul.
  Situatiile sunt diferite de la caz la caz, de la angajator la angajator, de la avocat la avocat. Daca am cunoscut un avocat care nu stie diferenta dintre creditor si debitor, nu inseamna ca toti avocatii sunt asa, cum nu pot fi toti ca Valeriu Stoica sau Tuca Zbarcea si Asociatii.
  Revenind la subiect, eu consider ca sunt doua lumi in care traiesc consilieri juridici. Prima, foarte mica din pacate, este aceea in care „ei veghează urzeala pe care se țes afacerile companiei” iar cealalta, mult mai mare, este „o lume in care ei tremură de teroarea contractelor, sunt ca niște schiori de coborâre, făcând mereu slalom printre deciziile de afaceri care îi ignoră și constrângerile legale copleșitoare.” Nu mi-am dorit sa fiu aproape de magistrati. Imi place sa merg in instanta dar incerc sa evit cat de mult acest lucru pentru ca nu intotdeauna este in avantajul firmei pentru care lucrez. Postul nu iti este garantat pe motiv de vechime, pentru ca niciun angajator nu plateste oameni daca nu are nevoie de ei. De-a lungul carierei am trecut prin ambele lumi iar din experienta mea, trecerea dintr-o lume in cealalta, tine mai mult de noroc, pentru ca poti fi angajat in urma unui interviu, dar nu poti sa anticipezi la angajare daca seful tau va fi un manager sau un „patron care da paine la oameni”.

 7. Petru HOBINCU spune:

  Cu siguranta in lumea asta a juristilor exista un complex de superioritate-inferioritate in raporturile avocati-consilieri; dar asta depinde de fiecare in parte pana la urma.

  Curentul de comportament este cu siguranta in defavoarea consilierilor mai ales daca lucreaza in societati profesionale. A existat si o preocupare la nivelul corpurilor profesionale de unificare a profesiilor, includerea Colegiului ca o co-entitate in Barou – s-a abandonat sau zace in nelucrare mai curand.

  Problema unitatii este o problema romaneasca si se va rezolva, in acest caz particular, atunci cand juristii implicati in aceasta lume profesionala comuna vrem nu vrem, vor sti sa faca acel compromis necesar; cu argumentele de rigoare, cu cedarile de rigoare si cu buna credinta necesara.

  Loaze am vazut in ambele lumi juridice si nu se poate califica un corp dupa exceptii indiferent de mentalitatea comuna sau de bunul simt comun. Pentru ca bunul simt propriu, cere fiecaruia sa analizeze – avem noi juristii o profesie intelectuala si deci analitica nu-i asa? -si sa ia decizia potrivita sine ira et studio.

  Daca profesia juridica are nevoie de un statut bine definit, de un viitor comun, de un lobby cat mai apropiat de cel al notarilor si expertilor contabili, asta se poate face doar impreuna.

  Altfel ne pierdem in acuze si divergente si perpetuam o stare de complacere intr-un conflict latent. Colegiul si Baroul ar putea gasi calea comuna….eu cred in asta. In rest lumea consilierilor juridici are avantajele ei..fiscale…precum si dezavantajele ei operationale.

  In rest, muncim la fel, traim la fel, murim la fel.

  NOTA: Pe asteroizi as trimite doar proshtii…desi s-ar polua repede spatiul cosmic si e pacat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.