« Flux noutăţi
Anunţuri
CariereEvenimenteCărţiJURIDICE.ro
JURIDICE

Cărţi noi de la Editura Hamangiu – mai 2013
20.05.2013 | Camelia ENACHE

JURIDICE - In Law We Trust

Editura Hamangiu vă propune trei lucrări de actualitate:

Noul Cod de procedură civilă. Comentat şi adnotat: Gabriela Cristina Frenţiu, Denisa Livia Băldean

Legea procesuală civilă fundamentală, prin modificările legislative aplicabile de la 15 februarie Imagine 12013, va genera schimbări importante în materia organizării judiciare, a judecăţii propriu-zise, a executării silite. În acest context, prezenta lucrare se doreşte a fi un reper semnificativ, printre altele care există deja în peisajul juridic românesc, întrucât autorii propun o analiză pe articole a noii reglementări, realizată din perspectiva celui chemat să aplice dreptul, în măsură să anticipeze semnificaţiile şi consecinţele jurisprudenţiale ale acesteia.

Sunt evidenţiate, cu precădere, modificările aduse în materia competenţei instanţelor judecătoreşti, a rolului pe care judecătorul îl are în procesul civil, prin extinderea drepturilor acestuia şi a puterii de apreciere, cu bună-credinţă, în echitate şi conform principiilor dreptului, conjugate cu o sporire a responsabilităţii pe tărâmul celerităţii, prin introducerea contestaţiei privind tergiversarea procesului. S-au adus modificări etapei pregătitoare a judecăţii, procedurii de administrare a probelor şi procedurilor speciale, au fost reconfigurate căile de atac, a fost fluidizată procedura executării silite.

Toate acestea se regăsesc în cuprinsul comentariilor pe articole, care au în vedere şi normele Codului civil incidente, fiind completate cu jurisprudenţa naţională recentă, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi aceea a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, relevante şi pentru noua reglementare.

Dr. Gabriela Cristina Frenţiu este preşedintele Secţiei I civile a Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Denisa-Livia Băldean este vicepreşedinte al Curţii de Apel Cluj.

Ofertă: 184 lei (-20% din preţul de copertă în perioada 14.05 – 11.06.2013)  – Preţ de copertă: 230,00 lei – Pagini: 1576 – Apariţie: 8 mai 2013 – ISBN: 978-606-522-459-9

***

Drept civil. FamiliaMarieta Avram

Cartea prezintă în detaliu dispoziţiile din noul Cod civil cuprinse în Cartea a II-a „Despre familie”, Imagine 1organizând informaţia după structura reglementării intrate în vigoare la 1 octombrie 2011 şi luând în considerare modificările la zi ale legislaţiei în domeniu.

Sunt examinate instituţiile clasice ale dreptului civil al familiei – căsătoria, rudenia, filiaţia, adopţia, obligaţia de întreţinere –, dar şi instituţii noi, precum logodna şi autoritatea părintească. În acest sens, este de subliniat analiza extensivă a regimurilor matrimoniale, element de noutate pe planul raporturilor patrimoniale dintre soţi şi de o importanţă practică deosebită. Reglementarea actuală este explicată prin comparaţie cu cea anterioară, evidenţiindu-se atât avantajele, cât şi posibilele probleme care pot apărea sau au apărut deja în practică prin aplicarea acestor norme. Totodată, se fac conexiuni cu alte instituţii de drept civil care au legătură cu materia analizată, precum bunurile, obligaţiile sau succesiunile. De asemenea, având în vedere recenta intrare în vigoare a noului Cod de procedură civilă, sunt relevate judicios şi normele procedurale pertinente domeniului analizat.

Cartea se adresează în primul rând studenţilor, dar poate fi utilă tuturor celor preocupaţi de domeniul raporturilor de familie.

Conf. univ. dr. Marieta Avram a este titulara cursurilor de Dreptul familiei, Regimuri matrimoniale la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi avocat partener la Stoica & Asociaţii; a făcut parte din Comisia de redactare a Proiectului noului Cod civil.

Ofertă: 67,50 lei (-10% din preţul de copertă în perioada 14.05 – 11.06.2013) – Preţ de copertă: 75,00 lei – Pagini: 544 – Apariţie: 10 mai 2013 – ISBN: 978-606-678-572-3

***

Tratat de Drept procesual penalEdiţia a 3-aGrigore Theodoru

Lucrarea se adresează, prin conţinutul său, tuturor celor interesaţi să îşi aprofundeze cunoştinţele Imagine 1de Drept procesual penal. Textul este explicativ, normele de drept fiind examinate în originea, dezvoltarea şi aplicarea lor. Prin bogata jurisprudenţă la care se face referire, tratatul constituie un instrument ce poate fi folosit de practicienii dreptului, iar referinţele bibliografice servesc specialiştilor care fac cercetări în domeniul ştiinţelor penale, celor care elaborează lucrări de licenţă, de masterat sau teze de doctorat în materie.

Cea de-a 3-a ediţie a tratatului este completată cu ultimele recursuri în interesul legii în materie, precum şi cu explicaţii ale modificărilor majore aduse legislaţiei procesual-penale prin Legea nr. 202/2010 – Legea micii reforme, precum şi prin Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instanţelor judecătoreşti, care pregătesc punerea în aplicare a noului Cod de procedură penală adoptat în 2010, la care, de asemenea, se fac trimiteri în cuprinsul cărţii.

La elaborarea acestei ediţii au fost avute în vedere legislaţia, doctrina şi jurisprudenţa până la data de 30 aprilie 2013.

Prof. univ. dr. Grigore Theodoru este profesor emerit al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Ofertă: 120 lei (-20% din preţul de copertă în perioada 14.05 – 11.06.2013) – Preţ de copertă: 150,00 lei – Pagini: 896 – Apariţie: ~ mai 2013 (carte în curs de apariţie) – ISBN: 978-606-522-441-4

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.