Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu Anca Maria Danilescu. Despre responsabilitatea de a fi partener senior la ZRP


21 mai 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat

Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Cum au fost inceputurile in avocatura?

Anca Maria Danilescu: Multumesc si eu pentru invitatie. Cat despre inceputul meu in avocatura, mi-l amintesc cu foarte mare claritate. Veneam dupa o perioada de aproape doi ani petrecuta la Paris, unde studiasem dreptul international. Fermecata atat de ceea ce invatasem cat si de meleagurile care ma gazduisera, nu eram inca foarte hotarata cu privire la drumul cel mai potrivit de urmat: o cariera in cadrul institutiilor internationale sau, dimpotriva, profesia de avocat. Am ales-o pe cea din urma si nu am niciun regret. Experienta mea franceza, cum o numesc adesea, dar si norocul de a lucra inca de la inceput cu niste profesionisti excelenti mi-au fost de mare ajutor. M-am format in aceasta profesie etapa cu etapa, incercand sa evit superficialitatea si lucrul facut de mantuiala. Rasfoiesc si astazi caietul gros cu coperti caramizii in care, inca din prima mea zi de lucru, am inceput sa imi notez solutii date de doctrina si jurisprudenta unor aspecte juridice controversate.

Alina Matei: Sunteti avocat partener senior la una dintre cele mai prestigioase case de avocatura din Romania, ZAMFIRESCU RACOTI & PARTNERS. Ce responsabilitati are un astfel de partener ZRP?

Anca Maria Danilescu: In primul rand sa ramana un bun avocat. ZRP a pus intotdeauna accentul pe calitatile si pregatirea profesionala si nu va face rabat de la acestea nici in viitor. Sa fii partener insa inseamna mai mult decat atat. Coordonarea echipelor, participarea la conceperea si implementarea strategiilor de ansamblu ale firmei, dezvoltarea business-ului, diverse preocupari de ordin administrativ sunt doar cateva exemple. Sa fii partener inseamna sa te identifici complet cu firma din care faci parte: nimic din ceea ce o priveste nu iti poate ramane indiferent. Din fericire, cooperarea foarte buna dintre partenerii nostri face ca demersul sa nu fie unul anevoios.

Alina Matei: Dintre atatea domenii de expertiza, de ce ati ales dreptul societar?

Anca Maria Danilescu: Specializarea mea principala este cea in sectorul fuziunilor si achizitiilor (M&A). M-a atras incă de la început acest domeniu, imi ofera ocazia perfecta de a imbina latura teoretica cu cea de business. Este motivant cand simti ca aportul tau profesional are rezultate palpabile, cand ceea ce redactezi si negociezi este adesea vital pentru afacerile clientilor tai. In plus, in acest domeniu nu ai cum sa te plictisesti : fiecare tranzactie are particularitatile ei, obligandu-te sa fii creativ si precaut in acelasi timp.

Alina Matei: Sunt multe litigii intre societari (asociati/actionari)? De ce se cearta ei?

Anca Maria Danilescu: Sunt. Firea umana este, in general, inclinata spre disputa. Cu atat mai mult la nivelul unei societati, in cadrul careia asociatii urmaresc satisfacerea unor interese economice adesea divergente. O simpla operatiune de majorare de capital, de exemplu, poate consolida pozitia in societate a unora dintre asociati si dilua participatia celorlalti, de aici si sursa potentialului conflict. La fel, numirea unui administrator poate fi dorita de unii asociati si respinsa cu incrancenare de altii. Teoretic, mecanismul decizional la nivelul societatii ar trebui sa fie cel care, in mod implacabil, ofera solutii in astfel de situatii. In practica nu este chiar asa.

Nu toate disputele se transforma insa in veritabile litigii. De multe ori, inclusiv cu ajutorul unui bun avocat de consultanta, cei aflati in conflict ajung, in urma unor negocieri adesea de lunga durata, sa isi concilieze pozitiile.

Alina Matei: Avand in vedere experienta dumneavoastra in domeniu, as vrea sa va adresez o intrebare de perceptie: modificarile societatilor sunt determinate mai degraba de cerinte organizatorice sau de obiective de ordin fiscal? Cum este viata in interiorul grupurilor de societati?

Anca Maria Danilescu: Ambele cauze invocate de dumneavoastra sunt aplicabile si de cele mai multe ori coexista. In general, dorinta sau nevoia de a schimba ceva la nivel organizatoric este invers proportionala cu succesul financiar : atunci cand totul merge bine esti mai putin tentat sa reorganizezi, sa restructurezi. Daca, dimpotriva, rezultatele financiare nu sunt cele sperate, o modificare organizatorica poate fi solutia.
Cat priveste grupurile de societati, “viata” in cadrul acestora prezinta avantaje si dezavantaje. Apartenenta la un grup confera de cele mai multe ori siguranta, stabilitate, directii clare de activitate, principii uniforme aplicabile la nivelul tuturor membrilor. Pe de alta parte insa, libertatea de a lua decizii si de a aplica strategii capata anumite ingradiri, uneori nu tocmai comod de acceptat. De asemenea, politica stricta in privinta raportarilor si alte aspecte de ordin administrativ pot face mai putin flexibil comportamentul in cadrul unor astfel de entitati.

Alina Matei: In pagina dumneavoastra de prezentare de pe site-ul ZRP apare umatorul citat Abilitatea de a combate structura, disciplina, concentrarea, coordonarea, intuitia si ideile indraznete in jocul de sah este similara cu munca depusa intr-un proiect. Este avocatura ca jocul de sah?

Anca Maria Danilescu: Intr-o buna masura da. Obisnuiam sa joc sah in copilarie cu bunicul meu si imi amintesc si acum abilitatile necesare pentru a intoarce rezultatul partidei in favoarea ta. Exact ca in avocatura, unde, daca vrei sa fii un bun profesionist, trebuie sa ai viziune, sa intuiesti reactiile celorlalti si sa faci o evaluare cat mai corecta a riscurilor. Si inca ceva : uneori remiza este adevarata victorie.

Alina Matei: Ce parere aveti despre colegii avocati din generatia dumneavoastra? Pe cand un nou Calin Zamfirescu sau Ana Diculescu Sova, modele pentru avocati?

Anca Maria Danilescu: Modelele mentionate de dumneavoastra sunt dificil de imitat. De altfel, sunt foarte onorata ca unul dintre ele (Calin Zamfirescu) imi este asociat. Cu toate acestea, sunt foarte increzatoare in abilitatile colegilor mei de generatie, multi au demonstrat deja nu numai excelente calitati profesionale ci si capacitatea de a se adapta particularitatilor unei piete din ce in ce mai sofisticate si de a conduce cu succes case de avocatura reputate.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Anca Maria Danilescu: Sa nu uitam ca un om informat este un om puternic. Iar site-urile juridice sunt adesea o sursa de informatii extrem de utile.

Alina Matei: Multumesc ca ati stat de vorba cu mine.

Anca Maria Danilescu: Si eu va multumesc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică