Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Punerea în întârziere a debitorului
22.05.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu pot fi acordate daune-interese pentru lipsa de folosinţă a imobilului pe cei trei ani anteriori formulării cererii de chemare în judecată, în condiţiile în care daunele interese au fost solicitate în baza contractului încheiat de părţi, dar fără ca debitorul să fie pus în întârziere. În acest sens, Înalta Curte a reţinut că expirarea termenului în care trebuia executată obligaţia nu-l pune pe debitor în întârziere – dies non interpellat pro hominem, punerea în întârziere fiind necesară pentru neexecutarea unor obligaţii contractuale, iar excepţia prevăzută de art. 1079 alin. (2) pct. 3 C. civ. (art. 1523 alin. 2 lit. a) din NCC) nu este aplicabilă în cauză, întrucât aceasta vizează obligaţia care ,,prin natura sa nu putea fi îndeplinită decât într-un termen determinat”, ceea ce nu este cazul în litigiul dedus judecăţii. De asemenea, Înalta Curte a reţinut că, în cazul daunelor interese contractuale, nu sunt aplicabile nici dispoziţiile art. 43 C. com. (art. 1523 alin. 2 lit. d) din NCC), aceste dispoziţii vizând dobânda de drept a datoriilor comerciale lichide şi plătibile în bani. (Decizia nr. 1067 din 29 februarie 2012, pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect despăgubiri pentru executarea necorespunzătoare a lucrărilor contractuale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti