Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Parlamentul European a aprobat ordinul european de protecţie a victimelor violenţei domestice
24.05.2013 | Adina-Elena OPREA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

La 18 mai 2011, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri menite să stabilească drepturile şi protecţia victimelor violenţei domestice în Europa, iar în data de 22 mai 2013, Parlamentul European a votat, cu o majoritate covârşitoare (602 voturi în favoare, 23 împotrivă, 63 abţineri), aprobarea propunerii, potrivit unui comunicat al CE.

Conform noii reglementări, victimele violenţei domestice vor putea folosi ordinul de restricţie  obţinut în ţara lor, oriunde în interiorul UE: protecţia va călători cu cetăţenii. Practic, legea europeană va proteja femeile în mod special, ţinând cont că, în Europa, una din cinci femei a suferit de violenţă fizică cel puţin odată în viaţă.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, a declarat: „Se estimează că 1 din 5 femei din Europa suferă de violență cel puțin o dată în viața lor. Din păcate, cea mai comună formă de violenţă fizică este provocată de cineva apropiat de o femeie, de obicei, de partener. Datorită ordinului european de protecție, victimele violenței domestice pot respira ușurate: ele vor avea posibilitatea de a se baza pe un ordin de restricție obținut în țara lor de origine ori de câte ori acestea sunt în Uniune. Protecția se va deplasa cu cetățenii. Acesta este un exemplu concret al modului în care UE contribuie la consolidarea drepturilor victimelor în toată Europa. Aș dori să le mulțumesc raportorilor Antonio López-Istúriz și Antonyia Parvanova pentru munca lor neobosită în acest dosar important, care a deschis calea pentru o adoptare rapidă de către Parlamentul European.”

Statele membre au la dispoziţie 3 ani pentru a implementa reglementările noii Directive în dreptul lor naţional.

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate