Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Parlamentul European a aprobat ordinul european de protecţie a victimelor violenţei domestice


24 mai 2013 | Adina-Elena OPREA
Secţiuni: Content, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Familie
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

La 18 mai 2011, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri menite să stabilească drepturile şi protecţia victimelor violenţei domestice în Europa, iar în data de 22 mai 2013, Parlamentul European a votat, cu o majoritate covârşitoare (602 voturi în favoare, 23 împotrivă, 63 abţineri), aprobarea propunerii, potrivit unui comunicat al CE.

Conform noii reglementări, victimele violenţei domestice vor putea folosi ordinul de restricţie  obţinut în ţara lor, oriunde în interiorul UE: protecţia va călători cu cetăţenii. Practic, legea europeană va proteja femeile în mod special, ţinând cont că, în Europa, una din cinci femei a suferit de violenţă fizică cel puţin odată în viaţă.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, a declarat: „Se estimează că 1 din 5 femei din Europa suferă de violență cel puțin o dată în viața lor. Din păcate, cea mai comună formă de violenţă fizică este provocată de cineva apropiat de o femeie, de obicei, de partener. Datorită ordinului european de protecție, victimele violenței domestice pot respira ușurate: ele vor avea posibilitatea de a se baza pe un ordin de restricție obținut în țara lor de origine ori de câte ori acestea sunt în Uniune. Protecția se va deplasa cu cetățenii. Acesta este un exemplu concret al modului în care UE contribuie la consolidarea drepturilor victimelor în toată Europa. Aș dori să le mulțumesc raportorilor Antonio López-Istúriz și Antonyia Parvanova pentru munca lor neobosită în acest dosar important, care a deschis calea pentru o adoptare rapidă de către Parlamentul European.”

Statele membre au la dispoziţie 3 ani pentru a implementa reglementările noii Directive în dreptul lor naţional.

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro