Conferința autorităților anticorupție din statele UE
27.05.2013 | Paula VÂRBAN

Luni, 27 mai 2013, in sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, cu incepere de la ora 10,00, va avea loc Conferinta de deschidere a proiectului „Promovarea schimbului de bune practici in detectarea, investigarea si sanctionarea faptelor de coruptie in UE”.
La eveniment au confirmat participarea Ministrul Justiției Robert-Marius CAZANCIUC, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Tiberiu NITU, Procurorul Sef al Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta KÖVESI, Procurorul General al Curtii de Casatie din Franta Jean-Claude MARIN, Comisarul Sef al Politei Catalane din Spania Josep Lluís TRAPERO, presedintele Academiei Internationale Anticoruptie (IACA) Martin KREUTNER, alaturi de reprezentanti ai institutiilor care au competenta in combaterea coruptiei si provin statele membre ale Uniunii Europene (aproximativ 70 de persoane).
Initiat de Directia Nationala Anticoruptie, proiectul mentionat se desfasoara in parteneriat cu Oficiul Antifrauda din Catalonia, Spania (OAC) si Serviciul Central de Prevenire a Coruptiei din Franta (SCPC) si este cofinantat prin programul ISEC al Directiei Generale Afaceri Interne a Comisiei Europene.
Activitatile din cadrul proiectului sunt menite sa promoveze schimbul de bune practici si sa imbunatateasca dialogul intre investigatorii, procurorii si judecatorii din statele membre UE, care lucreaza in combaterea coruptiei.
Aceste activitatile vor consta in:
• conferinta de deschidere a proiectului organizata in Romania, (mai 2013)
• trei ateliere de lucru organizate in Spania (septembrie 2013), Romania (octombrie 2013) si respectiv Franta (martie 2014)
• conferinta finala organizata in Romania, (mai 2014).
Atelierele de lucru sunt considerate a fi pilonii proiectului. Fiecare dintre acestea va dura doua zile si va reuni practicieni din statele membre UE (aproximativ 25 persoane), respectiv investigatori, procurori si judecatori, pentru a aborda toate etapele procesului penal intr-un dosar de coruptie, incepand cu detectarea infractiunii si incheind cu sanctiunile aplicate inculpatilor.
Dezbaterile din cadrul atelierelor de lucru vor viza reglementarile legislative aplicabile, cadrul institutional, metodele si practicile operative utilizate, precum si provocarile necesar a fi depasite in vederea solutionarii cu succes a unui dosar de coruptie.
Metodologia de lucru va consta in solutionarea unor studii de caz si in prezentari urmate de discutii conduse de un moderator.
Accesul reprezentantilor mass media la conferinta de deschidere se va face incepand cu ora 9,30.
:: sursa: www.pna.ro