« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Victor Ponta în vizită la Înalta Curte de Casație și Justiție
27.05.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 24 mai, la invitatia Presedintelui instantei supreme, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a avut loc intalnirea reprezentantilor instantei supreme cu Victor Ponta, Prim-ministru al Guvernului Romaniei si cu Robert-Marius Cazanciuc, Ministrul Justitiei, potrivit unui comunicat.

In cadrul intalnirii au fost discutate urmatoarele teme:
1. asigurarea spatiului necesar desfasurarii în conditii corespunzatoare a activitatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in contextul punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila şi al pregatirii pentru punerea in aplicare a noului Cod de procedura penala;
2. propunerile de amendamente formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie la proiectul Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, proiect aflat în dezbaterea Camerei Deputatilor;
3. suplimentarea numarului maxim de posturi al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru punerea in aplicare a noului Cod de procedura civila si pentru pregatirea punerii in aplicare a noului Cod de procedura penala;
4. propunerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie de modificare a art. 126 alin. (4) din Constitutie, in sensul promovarii legii proprii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
5. organizarea, in comun, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii a unor conferinte privind noul Cod de procedura penala, cu participarea judecatorilor de la curtile de apel şi tribunale.

Premierul Victor Ponta, la plecare, a declarat ca sediul in care isi desfasoara activitatea aceasta instanta este total impropriu si conditiile „sunt de-a dreptul rusinoase”.

Victor Ponta: „Conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie mi-a povestit de mai multe ori despre conditiile total improprii in care isi desfasoara activitatea. Realitatea este mult mai rea decat mi se povestise mie. Sunt niste conditii de-a dreptul rusinoase pentru o tara moderna si pentru o institutie fundamentala, asa cum este Inalta Curte de Casatie si Justitie. Impreuna cu ministrul Justitiei si ministrul de Finante, o sa gasim o solutie, dar nu provizorie, ci pe termen mediu si lung, pentru ca instanta suprema sa-si poata desfasura activitatea in niste conditii decente. Din ce am vazut eu in institutiile publice din Romania, ma refer la Guvern, instante, autoritati locale, cred ca este situatia cea mai rea pe care am vazut-o eu. Am discutat si alte probleme, care tin de primele efecte ale intrarii in vigoare a Codului de procedura civil, pregatirea de aplicare a Codului de procedura penala, despre ideea de reflectare mai clara in Constitutie a puterii judecatoresti. Au fost mai multe teme, insa problema cea mai mare este aceea a functionarii instantei supreme in conditii cat de cat decente. Ceea ce am vazut aici este realmente inacceptabil”.

Premierul nu este de acord ca instanta suprema sa fie mutata in Palatul de Justitie, pentru ca ar trebui mutata de acolo Curtea de Apel, o solutie fiind construirea unui nou sediu.

In opinia sa, acest sediu nou nu ar costa foarte mult, in conditiile in care Guvernul aloca sume mari de bani pentru cladirile instantelor si parchetelor dispersate prin tot Bucurestiul.

 
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD