Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Achizitii publice, Interviuri

Interviu Oana Gavrilă. Despre controverse în materia achizițiilor publice. VIDEO

28 mai 2013 | JURIDICE.ro

Alina Matei: Buna, Oana.

Oana Gavrila: Buna, Alina.

Alina Matei: Stau de vorba cu Oana, Oana Gavrila, care este Managing Associate la una dintre cele mai prestigioase case de avocatura din Romania, Tuca Zbarcea & Asociatii. Oana, tocmai ce s-a incheiat conferinta “Controverse in materia achizitiilor publice„, organizata in parteneriat de JURIDICE.ro, Tuca Zbarcea & Asociatii si Tuca Zbarcea & Asociatii Tax. As spune ca mai mult decat interesanta aceasta conferinta, din prisma insasi a controverselor, desi la prima vedere aceasta materie a achizitiilor pare una tehnica. Viata, viata juridica bate filmul.

Oana Gavrila: Asa este Alina, confirm, ea este la prima vedere extrem de tehnica, din fericire pentru noi cei implicati in rezolvarea disputelor in aceasta materie se dovedeste a fi foarte juridica, problemele tehnice nu vin decat sa puncteze si sa aduca, daca vrei, sarea si piperul activitatii noastre de zi cu zi. Sunt chestiuni delicate de cele mai multe ori, dar sunt si chestiuni care te capteaza foarte mult si-ti ofera o evadare din sfera juridicului, care din punctul meu de vedere nu poate fi decat provocatoare.

Alina Matei: Oana, spune-mi te rog, de ce crezi ca naste atat de multe litigii aceasta materie?

Oana Gavrila: Fara sa vreau sa supar pe nimeni, cred ca principalul vinovat este legea, reglementarea este una poate inca incipienta, este una tehnica, asa cum spuneai, este una derogatorie de la dreptul comun, si este una pe care ne obisnuim cu totii acum sa o aplicam. Suntem, cred, inca in proces de invatare a acestei ordonante 34, proces destul de mult ingreunat de modificarile destul de dese, fie direct a textului ordonantei, fie a normelor de punere in aplicare sau a altor acte normative subsecvente.

Alina Matei: In opinia ta, acesta conferinta crezi ca si-a atins scopul, acela de a lamuri problemele iscate in materia aceasta, si asa cum spunea Andrei Savescu, crezi ca vor fi oamenii mai fericiti dupa acesta conferinta?

Oana Gavrila: Cred ca mai fericiti sunt, mai lamuriti nu as spune neaparat, dar sunt cu siguranta mai familiarizati cu disputele, cu controversele. Scopul conferintei nu a fost neaparat acela de a clarifica disputele, cat de a semnala posibilitatea unui interpretari diferite a aceleiasi chestiuni. Ne confruntam destul de des cu intrebari de genul “De ce in anumite situatii interpretarea este alba si in altele este neagra, de ce solutiile difera atat de mult pe spete aparent identice?”. Spetele nu sunt niciodata identice, si asta e valabil pentru orice domeniu al dreptului, iar in materia achizitiilor publice, caracterul tehnic amintit de tine la inceput, le face sa fie cu totul si cu totul particulare. Exista, prin urmare, aceasta controversa atat in ceea ce priveste interpretarea cat si solutiile, care trebuie privita ca ceva normal, cred ca daca noi toti ne-am obisnui cu normalitatea acestor controverse viata ne-ar fi mai usoara.

Alina Matei: Oana, iti multumesc tare mult ca ai stat de vorba cu mine si sper sa ne revedem cat de curand.

Oana Gavrila: Asa sper si eu. Si eu iti multumesc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică