TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Alin Chițu. Despre controverse în materia achizițiilor publice
30.05.2013 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Alina Matei: Stam de vorba cu Alin Chitu, Tax Partner la divizia fiscala a unuia dintre cele mai prestigioase firme de avocatura din Romania, Tuca, Zbarcea si Asociatii. Tocmai ce s-a incheiat conferinta “Controversele din materia achizitilor publice”; tema prezentata de tine a fost una foarte interesanta: provocarile fiscale in aceasta materie. Iata ca, statul nu poate sta deoparte nici in aceasta materie; spune-mi, te rog, care sunt provocarile?

Alin Chitu: Prezenta noastra aici, in primul rand, se datoreaza faptului ca Tuca, Zbarcea si Asociatii si-a construit o abordare prin care sa acopere toate ariile si de aceea suntem si noi invitati cand este cazul. In ceea ce priveste prezentarea de astazi, impactul fiscal apare de obicei dupa ce este incheiat un contract de atribuire. In general, nu apare in prima faza, de participare la licitatie, insa in pasii ulteriori suntem foarte prezenti. Astfel, uneori este nevoie ca noi sa reglementam anumite aspecte care trebuiau reglementate inca din pasul intai. Si din aceasta cauza am tinut sa fim astazi prezenti aici; pentru a arata persoanelor interesate ca aspectele fiscale trebuie luate in considerare atunci cand sunt reglementate contractele dintre parti, contractele care sunt utilizate in participarea la licitatii. Statul, intr-adevar, tine ca banii care sunt dati din bugetul statului sa ramana, pe cat posibil, mai mult in Romania. Astfel, tinde sa impoziteze mai mult decat este cazul uneori si au o atitudine agresiva in sensul acesta, chiar daca intelegerea dintre parti din punct de vedere comercial este una, cateodata modul in care este reflectat in contractul de asociere intre parti poate fi interpretat intr-un mod agresiv si, asa cum spuneam, ajungem intr-un final in care noi platim taxe mai mult decat este necesar. Acest lucru am vrut sa il exemplicam si noi astazi aici, am nascut anumite discutii, am incercat sa fim succinti decat in celelalte arii pentru ca se pare ca interesul este foarte mare in toate aspectele puse pe ordinea de zi astazi, motiv pentru care am incercat in jumatatea de ora pe care noi am avut-o, sa aratam si impactul fiscal al acestor proceduri de atribuire din cadrul Ordonantei 34.

Alina Matei: Alin, spune-mi, te rog frumos, cat de des apeleaza colegii de la departamentul de litigii de la Tuca, Zbarcea si Asociatii la expertiza ta in litigiile de achizitii publice?

Alin Chitu: Colegii de la litigii apeleaza mai des sau mai putin des. In general, apeleaza pe toata durata asistentei pe care colegii mei o asigura clientulilor nostri. Astfel, daca clientii nostri o cer, asiguram asistenta si in momentul in care se seteaza conditiile si se formalizeaza conditiile unei asocieri. Acesta este cazul fericit in care noi intervenim inca de la inceput si putem sa surprindem in contractele ce sunt semnate toate aspectele fiscale pe care noi credem ca merita a fi luate in considerare. Alteori, se intervine mai tarziu, colegii nostri avocati fiind angajati mai tarziu in procedura, motiv pentru care si noi suntem implicati relativ tarziu. De obicei, sa spunem ca rolul nostru este in faza initiala si in pasul intai cand se seteaza modul in care functioneaza asocierea. In pasii ulteriori si in contestatiile ulterioare, destul de rar suntem noi interpelati, doar pentru capacitatile noastre de a interpreta anumite informatii financiare care sunt furnizate in caietele de sarcini samd. De asemenea, si de a interpreta un mod in care sunt evaluate capacitatile financiare ale participantilor. In rest, in faza litigioasa, expertiza noastra in domeniul fiscal, este mai mult sau mai putin relevanta, insa pe partea operationala, credeam ca avem si noi un rol destul de insemnat.

Alina Matei: Multumesc tare mult Alin si bafta multa in continuare!

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate