Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tribunalul Bihor. CIF vs. CNP. Stabilirea corectă a titularului obligaţiei fiscale
28.05.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudență Tribunale, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul Bihor a hotărât că identificarea contribuabilului prin CNP, în loc de CIF – cabinet de insolvenţă, conduce la anularea deciziilor de impunere emise de către Administraţia Finanţelor Publice.

„Conform art. 72 al. 1 din OG 92/2003, „orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala”, iar conform alin. 5 din acelaşi articol, „contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate se fac prin reţinere la sursă de către plătitorii de venituri, au obligaţia, în vederea înregistrării, să depună la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscală”.

Prin declaraţia privind veniturile estimate din activităţi independente, Cabinetul de Insolvenţă a încunoştinţat organele fiscale despre activitatea desfăşurată, respectiv aceea de insolvenţă şi expertiză contabilă, precum şi despre veniturile nete din activităţile independente desfăşurate.

Deşi textele de lege menţionate mai sus stabilesc în mod clar titularul obligaţiei fiscale pentru veniturile obţinute din activităţi independente, pârâta (AFP – s.n.), prin încălcarea acestor dispoziţii legale, precum şi a Ordinului MFP nr. 1346/14.08.2006 privind procedura de atribuire a codului de înregistrare fiscală pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale, care, în cap. I pct. 4, menţionează că, codul de înregistrare fiscală este utilizat de contribuabili persoane fizice care desfăşoară activităţi liberale în relaţia cu organul fiscal competent şi cu ceilalţi contribuabili, a stabilit prin deciziile de impunere ca fiind titular al obligaţiei fiscale persoane fizică identificată prin CNP, şi nu Cabinetul de Insolvenţă identificat cu codul de identificare fiscală.

Susţinerile pârâtei, conform cărora titularul obligaţiei fiscale este persoana fizică, sunt contrazise şi de dispoziţiile art. 5 din OUG 86/2006, privind organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă, potrivit cărora, cabinetul individual îşi constituie un patrimoniu propriu, supus regulilor patrimoniului profesional de afectaţiune.

Totodată, trimiterile la dispoziţiile OMF nr. 2371 din 12 decembrie 2007, pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt exacte, întrucât, din formularul tipizat privind venitul estimativ 220 din anexa 3, rezultă că identificarea contribuabilului se va face fie prin cod numeric personal fie prin număr de identificare fiscală.

Aceste dispoziţii nu contravin celor deja invocate, ci, interpretate în context, conduc la concluzia că titularul obligaţiilor fiscale menţionate în deciziile de impunere  este cabinetul de insolvenţă, identificat prin CIF, iar nu persoana fizică.” Faţă de aceste considerente, Tribunalul a dispus anularea deciziilor emise de către AFP. (Sentinţa civilă nr. 1352 din 1 iunie 2011 pronunţată în fond de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bihor, potrivit portalului instanţelor)

Notă: Hotărârea a rămas definitivă prin respingerea recursului prin Decizia nr. 2449/2012 a Curţii de Apel Oradea.

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti