Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Crin Antonescu la dezbaterea „Garanţii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constituţiei”
29.05.2013 | JURIDICE.ro

Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, a participat marţi, 28 mai, la dezbaterea ,,Garanţii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constituţiei”, organizată la Palatul Parlamentului, potrivit unui comunicat .

Crin Antonescu: „Adresez un bun venit tuturor, mulţumesc şi Ambasadei Canadei, şi distinşilor specialişti care participă la această activitate şi mulţumesc cu insistenţă şi cu toată sinceritatea domnului profesor Pârvulescu, colaboratorilor săi, tuturor celor care, în aceste luni, au făcut o muncă dificilă, complicată în a organiza lucrărilor Forumului Constituţional. Suntem la capătul primei etape, o etapă, din punctul meu de vedere, decisivă, esenţială, şi anume această consultare cât mai largă posibil, cât mai semnificativă, cât mai bogată a opiniei publice, a segmentelor reprezentative, pe diverse dimensiuni, din opinia publică, din societatea românească, în legătură cu tema unei revizuiri a Constituţiei. Cred că este o etapă esenţială cea care se încheie odată cu alcătuirea acestui Raport al Forumului Constituţional. Pentru că îmi pare esenţial, atunci când vorbim de o asemenea lucrare cum este modificarea unei Constituţii, să existe un raport, o consonanţă, o legătură între ceea ce este semnificativ ca aspiraţie în societate şi răspunsul legislatorului, răspunsul politicienilor, răspunsul parlamentarilor.

Mâine vor începe lucrările Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei şi vor începe pornind, pe de o parte, de la viziunea, de la propunerile, de la amendamentele înaintate de partidele parlamentare în reprezentativitatea lor, conferită de mandatul popular, de mandatul parlamentar, şi, pe de altă parte, de la toată această bogată şi cel puţin la fel de semnificativă colecţie de opţiuni din societate, din mediul academic, din mediul de specialitate, pe care profesorul Pârvulescu şi colegii săi, în cadrul Forumului Constituţional, le-au acumulat, le-au organizat şi le-au sintetizat şi ni le înaintează. Comisia va lucra cu intensitate iar ceea ce, între aceste două etape – la capătul acestei prime etape şi înainte de debutul de mâine al lucrărilor comisiei – este esenţial pe mai departe, din punctul meu de vedere, în calitate de preşedinte al acestei comisii, este ca noi să putem face efortul de a gândi, de a dezbate şi de a decide cu o înţeleaptă distanţă faţă de emoţia jocului politic al zilei. O mai spun o dată, nu modificăm Constituţia pentru o persoană, pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid sau altul.

Nu modificăm Constituţia în funcţie de şi pentru o conjunctură politică. Trebuie, sunt convins, să modificăm Constituţia ţinând cont, pe durată ceva mai lungă, de experienţe, de modul în care a funcţionat vechea Constituţie, de toate ameninţările pe care le putem imagina şi de toate variantele pe care le putem imagina pentru ca România sa aibă o Constituţie mai clară, pentru a lăsa cât mai puţin loc interpretărilor de conjunctură, pentru a nu mai aduce Curtea Constituţională în situaţia de a suplini Constituţia şi de a suplini lacune sau zone de echivoc ale Constituţiei prin hotărâri ale Curţii; o Constituţie, pe de altă parte, care să aducă la zi tot ceea ce a însemnat, în ultimul deceniu, evoluţie în societatea românească, evoluţie în peisajul public internaţional, evoluţie în însuşi modul nostru de a înţelege şi de a practica democraţia, în toată amplitudinea acestui termen.

Nu sunt atât de optimist încât să-mi închipui că am putea să discutăm detaşaţi de orice apartenenţă politică, de orice interes politic, până la urmă este normal să facem acest lucru pentru că asta reprezentăm fiecare dintre noi, partidele parlamentare – o anumită viziune, anumite opţiuni, inclusiv în materie constituţională. Dar cred că pot să sper, în ziua în care, iată, s-a încheiat etapa Forumului Constituţional şi în preziua începerii lucrărilor comisiei, că suntem aici toţi, indiferent de partid sau de opţiune, pentru că putem să ne asigurăm între noi un spirit în primul rând democratic, în primul rând deschis către dialog şi către căutarea maximului consens, condiţie importantă pentru orice lucrare legislativă de anvergura unei Constituţii, şi, de asemenea, că putem să practicăm, în lucrările noastre, o înţelegere orientată mai curând către viitor – nu către trecut şi nici măcar, în chip predominant, către prezent. Incă o dată o spun, cred că speranţa noastră, a tuturor, este să facem o revizuire care să dureze cel puţin cât cea precedentă.

Nu e o revizuire pentru un ciclu electoral, acesta sau altul, nu e o revizuire pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul, al unui prim-ministru sau al unui guvern. Este o revizuire prin care documentul fundamental al alcătuirii publice a unei societăţi să răspundă tuturor întrebărilor, să prevină toate formele de crize, de blocaj, pe care noi le-am traversat în ultimii ani. Cred cu sinceritate că putem face acest lucru şi închei mulţumind încă o dată pentru efortul extraordinar pe care, în aceasta perioadă, nu foarte lungă, Forumul Constituţional l-a făcut.

Nu este uşor să organizezi aceste dezbateri, aceste discuţii, să sintetizezi materialele lor. Este, din punctul meu de vedere, o temelie cât se poate de serioasă, cât se poate de solidă, pentru ceea ce noi, mai departe, în Parlament, în comisii şi în plen, avem de făcut. Mulţumesc foarte mult, încă o dată, domnule profesor, mulţumesc tuturor.”


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.