Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la munca pe durată determinată
03.06.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul italian adresează mai multe întrebări Curții de Justiție ce vizează, în principal, interpretarea și efectele clauzei nr. 4 din  Directiva nr. 1999/70/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 privind acordul-cadru cu privire la munca pe durată determinată, încheiat între CES, UNICE și CEEP. (C-89/13 D’Aniello și alții)

Situația de fapt:
1. legislație națională care prevede, în cazul stabilirii nelegale a duratei unui contract de muncă, o indemnizație globală pentru perioada cuprinsă între întreruperea raportului de muncă și reintegrarea la locul de muncă, limitată la o sumă cuprinsă între 2,5 și 12 salarii din ultima retribuție globală
2. indemnizație inferioară atât în raport cu indemnizația prevăzută de regimul comun de drept civil în cazul unui refuz nejustificat de acceptare a unei prestații, cât și în raport cu indemnizația prevăzută în cazul unei încetări nelegale a unui contract de muncă pe durată nedeterminată.

Probleme de drept care necesită a fi lămurite:
1. domeniul de aplicare al dispoziției din directivă
2. aplicabilitatea orizontală a dispoziției incidente din directivă
3. noțiunea de organism de stat
4. interpretarea articolului 47 din Carta drepturilor fundamentale și a articolului 6 din CEDO
5. principiul echivalenței
6. principiul cooperării loiale.

Norme incidente:
1. clauza 4 din directiva mai sus-menţionată:
Principiul nediscriminării (clauza 4)

(1) În ceea ce priveşte condițiile de încadrare în muncă, angajații cu contract pe durată determinată nu sunt tratați într-un mod mai puțin favorabil decât lucrătorii cu contract pe durată nedeterminată comparabili, numai pentru că aceştia au un contract sau un raport de muncă pe durată determinată, cu excepția cazului în care tratamentul diferențiat este justificat de motive obiective.

(2) Acolo unde este cazul, se aplică principiul pro rata temporis. 

(3) Modalitățile de aplicare a prezentei clauze sunt definite de statele membre şi/sau partenerii sociali, având în vedere legislația comunitară, legislația, convențiile colective şi practicile naționale.

(4) Condițiile de vechime corespunzătoare unor condiții de încadrare speciale sunt acelea şi pentru lucrătorii cu contract pe durată determinată şi pentru cei cu contract pe durată nedeterminată, cu excepția situației în care condițiile de vechime diferite sunt justificate de motive obiective.

2. Articolul 47 din Carta DFUE
Dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil
Orice persoană ale cărei drepturi și libertăți garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în fața unei instanțe judecătorești, în conformitate cu condițiile stabilite de prezentul articol.
Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată și reprezentată.
Asistența juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiție.

3. Articolul 6 alin. (1) CEDO
1. Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia, în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei.

4. principiul echivalenţei
Principiul echivalenței impune ca modalitățile procedurale concrete aplicabile acțiunilor destinate să asigure protecția drepturilor conferite de dreptul Uniunii să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile în cazul acțiunilor similare de drept intern (a se vedea, printre altele, Hotărârea Impact (punctul 44), Hotărârea van der Weerd şi alţii (punctul 28), Hotărârea Peterbroeck (punctul 12) şi Hotărârea Rewe (punctul 5).

5. principiul cooperării loiale
Principiul cooperării loiale, prevăzut la articolul 4 TUE, obligă autoritățile naționale competente să utilizeze toate mijloacele de care dispun pentru a atinge scopul dreptului Uniunii. (Hotărârea C-589/10, pct. 72)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti