Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la contractul de achiziţie publică. UDPDATE
29.01.2014 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Achiziții publice, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

28 ianuarie 2014: Avocatul General Paolo Mengozzi a depus joi, 23 ianuarie 2014, concluziile în cauza C-15/13.

Domnul Paolo Mengozzi propune Curții următorul răspuns:

”Un contract având ca obiect prestarea de servicii cu privire la care entitatea beneficiară a acestor servicii, care constituie o autoritate contractantă în sensul Directivei 2004/18, nu exercită asupra entității care le furnizează un control similar celui exercitat asupra propriilor servicii, dar ambele sunt supuse controlului exercitat de aceeași instituție, care poate fi calificată ca autoritate contractantă în sensul directivei citate și în care atât beneficiarul serviciilor, cât și prestatorul de servicii realizează esențialul activității lor pentru instituția care le controlează, constituie un contract de achiziții publice în măsura în care este un contract încheiat în scris între autoritatea contractantă beneficiară a serviciilor și operatorul economic care le furnizează, dacă acest contract are ca obiect o prestație care poate fi calificată ca prestare de servicii în sensul directivei citate.

Un astfel de contract poate beneficia de o excepție de la aplicarea procedurilor de atribuire prevăzute de normele Uniunii în materie de contracte de achiziții publice numai în cazul în care administrația exercită un control similar celui exercitat asupra propriilor servicii în mod exclusiv atât asupra entității beneficiare a serviciilor, cât și asupra entității care le furnizează, iar ambele realizează esențialul activității lor pentru administrația respectivă, sau în cazul în care acest contract îndeplinește toate condițiile prevăzute pentru aplicarea excepției privind cooperarea între entități publice.”

:: Concluziile Avocatului General

***

29 mai 2013: Judecătorul german solicită ajutorul Curţii de Justiţie într-o cauză ce priveşte contractul de achiziţie publică. (C-15/13)

Situaţia de fapt:
1. interpretarea noțiunii „contract de achiziție publică”, cuprinsă la articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2004/18/CE
2. includere eventuală a unui contract încheiat între o societate și o universitate, supuse controlului exercitat de același organism de drept public având calitatea de autoritate contractantă în sensul directivei (horizontales In-House-Geschäft)
3. întinderea controlului exercitat de acest organism de drept public.

Dispoziţii incidente:
(2) (a) „Contractele de achiziții publice” sunt contracte cu titlu oneros, încheiate în scris între unul sau mai mulți operatori economici  şi una sau mai multe autorități contractante și care au ca obiect execuția de lucrări, furnizarea de produse sau prestarea de servicii în sensul prezentei directive.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti