Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Dreptul nr. 4/2013: Corecția domestică – cauză justificativă implicită | Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan


30.05.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN
Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Gheorge Ivan, cercetător științific asociat al Institutului de Cercetări Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, conf. univ. al Facultății de Științe Juridice Sociale și Politice al Universității “Dunărea de Jos” Galați, procuror șef al Serviciului Teritorial Galați, Direcția Națională Anticorupție și Mari-Claudia Ivan, consilier juridic, au publicat, în revista Dreptul nr. 4/2013, articolul Corecția domestică – cauză justificativă implicită.

Autorii analizează această problemă pornind de la întrebarea: va fi condamnat părintele care îl trage de ureche pe copilul său care comite acte de dezordine în familie sau în societate, în ciuda faptului că nici în Codul Penal în vigoare, nici în noul Cod Penal, corecția domestică nu este prevazută printre cauzele justificative sau printre cauzele de neimputabilitate?

Astfel, în prezentul articol, autorii susțin pentru prima dată, necesitatea admiterii unui drept de corecție, însă moderat, limitat și numai în mod excepțional, conchizând că în privința părinților care iau anumite măsuri sau aplică unele pedepse copiilor lor minori în vederea educării, care însă sunt moderate și în limite legale, sunt incidente dispozițiile art. 489 C. Civ., dispoziții care se extind și asupra educatorilor, dar numai dacă aceștia sunt animați de idealul educațional al procesului de învațământ și măsurile lor sunt moderate, foarte ușoare si aplicate doar în situații excepționale.

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro