Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Dreptul nr. 4/2013: Corecția domestică – cauză justificativă implicită | Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan
30.05.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Dr. Gheorge Ivan, cercetător științific asociat al Institutului de Cercetări Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, conf. univ. al Facultății de Științe Juridice Sociale și Politice al Universității “Dunărea de Jos” Galați, procuror șef al Serviciului Teritorial Galați, Direcția Națională Anticorupție și Mari-Claudia Ivan, consilier juridic, au publicat, în revista Dreptul nr. 4/2013, articolul Corecția domestică – cauză justificativă implicită.

Autorii analizează această problemă pornind de la întrebarea: va fi condamnat părintele care îl trage de ureche pe copilul său care comite acte de dezordine în familie sau în societate, în ciuda faptului că nici în Codul Penal în vigoare, nici în noul Cod Penal, corecția domestică nu este prevazută printre cauzele justificative sau printre cauzele de neimputabilitate?

Astfel, în prezentul articol, autorii susțin pentru prima dată, necesitatea admiterii unui drept de corecție, însă moderat, limitat și numai în mod excepțional, conchizând că în privința părinților care iau anumite măsuri sau aplică unele pedepse copiilor lor minori în vederea educării, care însă sunt moderate și în limite legale, sunt incidente dispozițiile art. 489 C. Civ., dispoziții care se extind și asupra educatorilor, dar numai dacă aceștia sunt animați de idealul educațional al procesului de învațământ și măsurile lor sunt moderate, foarte ușoare si aplicate doar în situații excepționale.

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Dreptul nr. 4/2013: Corecția domestică – cauză justificativă implicită | Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  de ce este NECESAR să admitem un drept de corecție asupra propriului copil?
  ps: aștept educatorul care va considera că are dreptul să aplice un drept de corecție moderat fiicei mele. și îmi rezerv dreptul de a trimite un articol-replică la revista „Dreptul”.
  ps2:ce înseamnă „foarte ușoare” și „în situații excepționale”?
  Consider că dreptul unui copil de a se dezvolta fără atingerea integrității sale fizice, fără amenințări, fără frică – este un drept absolut. pur și simplu absolut. ce rost are să avem un drept absolut împotriva torturii dacă nu avem un drept absolut împotriva abuzurilor fizice contra propriilor noștri copilași?

 2. Marius PANTEA spune:

  V-as atrage atentia cel putin asupra Fl. Streteanu – Tratat de drept penal Vol I (Ed. C.H. Beck, 2008), pag. 540-542. In niciun caz autorii studiului nu sunt primii care sustin ca dreptul de corectie al parintilor este o cauza justificativa (care inlatura caracterul ilicit al faptei sau antijuridicitatea)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate