Dreptul nr. 4/2013: Corecția domestică – cauză justificativă implicită | Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan
30.05.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

Dr. Gheorge Ivan, cercetător științific asociat al Institutului de Cercetări Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, conf. univ. al Facultății de Științe Juridice Sociale și Politice al Universității “Dunărea de Jos” Galați, procuror șef al Serviciului Teritorial Galați, Direcția Națională Anticorupție și Mari-Claudia Ivan, consilier juridic, au publicat, în revista Dreptul nr. 4/2013, articolul Corecția domestică – cauză justificativă implicită.
Autorii analizează această problemă pornind de la întrebarea: va fi condamnat părintele care îl trage de ureche pe copilul său care comite acte de dezordine în familie sau în societate, în ciuda faptului că nici în Codul Penal în vigoare, nici în noul Cod Penal, corecția domestică nu este prevazută printre cauzele justificative sau printre cauzele de neimputabilitate?
Astfel, în prezentul articol, autorii susțin pentru prima dată, necesitatea admiterii unui drept de corecție, însă moderat, limitat și numai în mod excepțional, conchizând că în privința părinților care iau anumite măsuri sau aplică unele pedepse copiilor lor minori în vederea educării, care însă sunt moderate și în limite legale, sunt incidente dispozițiile art. 489 C. Civ., dispoziții care se extind și asupra educatorilor, dar numai dacă aceștia sunt animați de idealul educațional al procesului de învațământ și măsurile lor sunt moderate, foarte ușoare si aplicate doar în situații excepționale.
Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice