« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Judecătoria Slatina. Cerere de înapoiere copil respinsă
31.05.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Judecătoria Slatina a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 495 alin. 2 din Codul civil, instanţa de tutelă va respinge cererea privind înapoierea copilului-minor atunci când aceasta este vădit contrară interesului superior al copilului.

În speţă, tatălui-reclamant i-a fost încredinţat spre creştere şi educare copilul minor. Acesta, întrucât a considerat benefic pentru copil să aibă o relaţie firească cu mama sa, a dat o declaraţie notarială prin care era de acord ca fiica sa să călătorească cu mama ei în afara graniţelor ţării. Ulterior, mama a refuzat să-i înapoieze copilul şi a interzis orice fel de legătură între copil şi tatăl său.

“În conformitate cu dispoziţiile art. 495 din noul Cod Civil, părinţii pot cere oricând instanţei de tutelă înapoierea copilului, de la orice persoană care îl ţine fără drept. De asemenea, potrivit dispoziţiilor din aliniatul 2 instanţa de tutelă poate respinge cererea numai dacă înapoierea este vădit contrară interesului superior al copilului .
Totodată, potrivit noilor reglementări cuprinse în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, (…) orice reglementări adoptate în domeniul respectării şi promovării drepturilor copilului se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului. Astfel, potrivit legii, copilul are dreptul să crească alături de părinţii săi, ambii părinţi fiind responsabili pentru creşterea şi educarea copiilor lor. În măsura în care însă există neînţelegeri între părinţi, instanţa judecătorească trebuie să se pronunţe cu privire la exercitarea acestor drepturi şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, considerându-se necesară măsura, în primul rând, în interesul superior al minorului.

În consecinţă, interesul superior al copilului, în accepţiunea Legii nr. 272/2004 şi care se regăseşte în egală măsură în Codul Civil se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică şi morală normală, la un echilibru socio-afectiv, la viaţa de familie, drept afirmat şi prin art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Aşa fiind, (…) acolo unde interesele părinţilor sunt în conflict, drepturile şi interesele prioritare ale copilului trebuie să fie promovate de dispoziţiile art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, drepturi de care trebuie să beneficieze nu doar părinţii ci şi copilul.

Având în vedere vârsta minorei, de 8 ani, faptul că aceasta se află în plin proces de dezvoltare afectivă, emoţională şi psihică de formare a personalităţii sale,(…) primordială în această perioadă este satisfacerea nevoilor de ordin afectiv ale copilului care presupune asigurarea unui mediu familial şi social stabil fără modificarea reperelor umane şi morale care constituie fundamentul formării sale ca adolescent şi, ulterior, ca adult.
Or, mutarea copilului din străinătate în ţară, într-o familie în care tatăl şi-a refăcut viaţa alături de o altă persoană nu poate avea decât consecinţe negative asupra dezvoltării sale ulterioare şi ar crea un dezechilibru afectiv al acesteia. În plus, trauma suferită de copil prin ruperea sa de latura maternă a familiei, respectiv de mama sa ar fi dublată în situaţia înapoierii tatălui şi plecării definitive din străinătate (…), întrucât nu vor mai exista decât legături sporadice şi neconsistente cu mama sa.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că aspectele de ordin material au un rol secundar în perioada copilăriei, în sensul că important este ca unui copil să i se asigure nevoile curente pentru o dezvoltare fizică normală; existenţa unor posibilităţi financiare superioare oferite de pârâtă (…), nefiind singurul argument suficient pentru a justifica mutarea acesteia într-un alt mediu decât cel în care a stat şi a crescut până în prezent întrucât aceste posibilităţi nu pot suplini lipsurile de ordin afectiv şi emoţional cu care s-ar putea confrunta în noul mediu şi care ar putea avea consecinţe iremediabile asupra echilibrului interior al omului în devenire şi totodată traumatizante, putând genera o criză de identitate pe fondul dificultăţilor de adaptare.
În acest context, trebuie subliniat că interesul superior al copilului, presupune, în mod special, prezenţa activă şi directă a părintelui în viaţa sa.
Or, (…) în condiţiile în care contactele şi legăturile directe dintre tată şi fiică au fost sporadice şi lipsite de consistenţă, practic fiica nu mai are sentimentul de apartenenţă parentală şi nu-şi mai percepe tatăl ca pe o persoană importantă în viaţa sa.

Argumentele expuse anterior nu trebuie să fie interpretate în sensul că interesul copilului, exclude menţinerea legăturilor cu tatăl său, ci că, în acest moment al dezvoltării sale, este necesar pentru protejarea minorei, ca aceste relaţii să fie dezvoltate treptat astfel încât să nu să producă o ruptură cu repercusiuni  negative în viaţa copilului şi să se construiască o relaţie tată-fiică durabilă bazată pe încredere şi afecţiuni reciproce. “
Instanţa a reţinut totodată şi “situaţia de excepţie a prevederilor art. 13 din Convenţia de la HAGA, şi anume de refuzul instanţei din Italia de a înapoia pe minoră (…), considerându-se că este contrar intereselor minorei să autorizeze reîntoarcerea acesteia în ţară şi că nu ar permite o liniştită reîntoarcere a minorei în contextul familiar patern.”

În consecinţă, judecătoria a respins acţiunea reclamantului privind înapoierea copilului ca neîntemeiată. (Sentinţa civilă nr. 9708 din 16 octombrie 2012 pronunţată în fond de Secţia civilă a Judecătoriei Slatina având ca obiect înapoiere minor, potrivit portalului instanţelor)

Raluca CÎRSTEA

 
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență Judecătorii, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD