« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Victor Ponta: trebuie să jucaţi după reguli
31.05.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Content | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 30 mai 2013, premierul Victor Ponta a participat la prezentarea raportului de activitate pe anul 2012 al Consiliului Concurenţei, potrivit unui comunicat .

Victor Ponta: „Vă mulţumesc domnule preşedinte, bună dimineaţa tuturor! Aţi spus foarte bine că timpul unui prim-ministru este foarte scurt, inevitabil. Însă, important este modul în care funcţionează instituţiile pe care noi le-am înfiinţat nu doar din obligaţia de a respecta anumite angajamente, ci din convingerea că sunt necesare. Şi am învăţat în ultimul an – şi asta este explicaţia prezenţei mele aici – că trebuie să avem un Consiliu al Concurenţei independent, profesionist şi care, fără încetare, cu răbdare, cu consecvenţă să educe toţi partenerii societăţii asupra importanţei respectării regulilor competiţiei, pentru că o ţară în care există cu adevărat concurenţă, este o ţară care poate să rămână competitivă. Cred că de asta are nevoie România, aşa cum, sigur, de asta are nevoie Europa în competiţia cu SUA, cu Asia, cu alte ţări. Până la urmă, respectarea regulilor stabilite la nivel european şi aplicate la nivel naţional, chiar dacă în unele momente ne supără, ne deranjează, nu le înţelegem, sunt în folosul dezvoltării noastre economice şi instituţionale.

Prezenţa mea astăzi aici, aşa cum spuneam, reflectă faptul că sunt un prim-ministru care a înţeles că trebuie respectate aceste reguli. Nu-mi plac întotdeauna pentru că, evident, orice guvern îşi doreşte, la un anumit moment, când îi plac regulile competiţiei, să le respecte; când nu-i plac, să încerce să găsească alte soluţii. Însă este important că am învăţat că respectarea acestor reguli este esenţială şi nu poate, de fapt, să fie evitată în niciun caz.

Este important faptul că am găsit în Consiliul Concurenţei nu doar un arbitru foarte sever care ne arată, nu aici nu puteţi proceda aşa sau nu puteţi să faceţi, să luaţi anumite decizii, ci mai degrabă un partener. Eu asta aş dori foarte mult să menţionez, faptul că, respectând cu stricteţe toate competenţele pe care le are şi toate obligaţiile pe care le are, am găsit în Consiliul Concurenţei, în acest an dificil și sper să se întâmple şi în viitor, repet, un partener care ne-a explicat foarte clar mie, miniştrilor, în diferite situaţii, care sunt regulile şi măsurile pe care le putem lua şi care sunt limitele acestor măsuri şi unde nu putem merge mai departe.
Cred în rolul din ultima perioadă al Consiliului Concurenţei de aplicare cu stricteţe a regulilor concurenţiale, precum şi de educare, de informare pentru autorităţile publice, pentru societăţile private pentru că, evident – şi domnul preşedinte ştie -, nu de puţine ori când merg şi întâlnesc investitori privaţi, spun: da, dar nu ne lasă Consiliul Concurenţei” să facem ceva sau ne-a sancţionat Consiliul Concurenţei. Şi eu le spun: trebuie să jucaţi după reguli.

Eu îmi doresc să fie mulţumiţi toţi investitorii privaţi. Îmi doresc să putem lua toate deciziile guvernamentale, dar totul trebuie făcut după reguli. Evident că împreună putem să educăm şi opinia publică în continuare şi suntem în anul 2013; auzim mult prea des de ce nu daţi bani de la buget pentru Oltchim? Sau de ce nu daţi bani de la buget pentru CFR? Uneori când eram în opoziţie îmi puneam şi eu întrebarea asta, între timp am aflat de ce nu poţi să dau bani de la buget şi de ce nu ar fi bine, de fapt, să continuăm să dăm bani de la bugetul public, de la acel buget care trebuie să aibă alte destinaţii. De fapt, nu am face decât să amânăm un deznodământ evident într-o piaţă concurenţială, într-o Europă deschisă, într-o Europă care are ca preocupare în acest moment exact creşterea competitivităţii şi respectarea regulilor competiţie, nu facem decât să amânăm deciziile dificile. Acum, sigur, nu m-am aşteptat să fiu tocmai eu cel care nu mai pot să mai amân şi trebuie chiar să iau decizii. Am avut şi anul trecut lângă mine un chirurg care îmi spunea mereu, nu, ăsta este ajutor de stat, nu asta nu se poate face, trebuie să luăm măsuri, era Florin Georgescu. Acum şi-a lăsat urmaşul, pe domnul Voinea care, la fel, îmi spune de fiecare dată ăsta este ajutor de stat, să întrebăm Consiliul Concurenţei dacă se poate sau dacă nu se poate, să întrebăm Comisia, nu luăm nici o decizie. Este un tip de educație de care cred că aveam şi eu nevoie şi avem nevoie toţi cei care luăm decizii în România, eu vorbesc în numele autorităţilor publice, însă la fel de adevărat este învăţarea şi educarea structurilor companiilor private, referitor la respectarea regulilor.

În acest context, mă bucur foarte tare că ideea de independenţă şi de profesionalism ale Consiliului Concurenţei din România se accentuează şi direcţia este cea bună. O spun încă o dată şi sper să fie interpretat corect şi la Bruxelles când spun că nu văd în Consiliul Concurenţei doar acel arbitru dur care ne sancţionează, ci văd un partener şi Comisia Europeană este de fapt un partener pentru guvernele naţionale, într-o perioadă în care orice guvern îşi doreşte să ajute cât mai mult economia şi păstrarea sau crearea de locuri de muncă. Repet, fac aceste lucruri din convingerea că până la urmă o competiţie corectă este în interesul tuturor şi că respectarea unor reguli de către toţi cei care participăm la viaţa economică şi socială este singura soluţie.

Vreau să felicit Consiliul Concurenţei pentru activitatea din ultimul an, să mă bucur că la Bucureşti are loc această reuniune europeană, de fapt la Bucureşti se întâmplă din ce în ce mai multe lucruri, nu ştiu dacă suntem chiar suntem neguvernabili, cum consideră unii, mie mi se pare că suntem guvernabili şi că suntem gazde bune din moment ce anul acesta vin, s-au aflat deja sau se vor afla preşedinţii, conducătorii tuturor instituţiilor financiare internaţionale: FMI, Banca Mondială, BERD, BEI. Faptul că România are creştere economică şi are, dacă mă uit în zonă, în mod sigur o guvernare stabilă, însă fără competiţie corectă şi fără dezvoltare economică toată această stabilitate se va dovedi pe termen foarte scurt şi îmi doresc ca în continuare să avem în Consiliul Concurenţei un arbitru şi un partener.

Vă mulţumesc pentru invitaţie!
Am dorit să fiu prezent aici pentru a-i mulţumi unui partener şi pentru a-mi exprima speranţa că în perioada următoarea vom conlucra la fel de bine. Vă mulţumesc!”

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD