Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CE. Recuperarea unui număr mai mare de bunuri culturale
31.05.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană ia noi măsuri pentru a ajuta statele membre să-și recupereze bunurile din patrimoniul național care au părăsit ilegal teritoriul lor. Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, a propus să se consolideze mecanismele de restituire de care dispun statele membre, deoarece legislația actuală nu se dovedește suficient de eficace atunci când vine vorba de recuperarea bunurilor din patrimoniul național care au părăsit ilegal teritoriul unei țări.

Modificările vor garanta recuperarea unui număr mai mare de bunuri culturale, termenul-limită pentru cererile de restituire va fi extins, orice posesor al unui obiect care solicită despăgubiri pentru returnarea obiectului va trebui să dovedească faptul că acesta nu a fost achiziționat ilegal cu bună știință, iar schimbul de informații dintre autoritățile naționale în ceea ce privește circulația obiectelor de mare valoare culturală va fi îmbunătățit. Pierderea bunurilor culturale clasificate ca „bunuri aparținând patrimoniului național cu valoare artistică, istorică sau arheologică” este o formă deosebit de gravă de trafic ilegal de bunuri culturale. Ea privează cetățenii de istoria și identitatea lor și pune în pericol conservarea patrimoniului cultural al statelor membre.

Antonio Tajani: „Protejarea patrimoniului cultural al tuturor statelor membre este de o importanță majoră pentru Uniunea Europeană. Propunerea noastră este, prin urmare, necesară pentru a consolida și mai mult eficacitatea luptei împotriva traficului ilegal de bunuri culturale. Efectul negativ asupra patrimoniilor noastre naționale reprezintă o amenințare gravă la adresa protejării originilor și a istoriei civilizației noastre.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti