Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificări semnificative în materia legislației privind certificatele de performanţă energetică a clădirilor


31 mai 2013 | Oana ALEXANDRU, Oana ALEXANDRU, Toma BARBĂRASĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Legea nr. 159/2013 („Legea 159”) privind modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 („Legea 372”) privind performanţa energetică a clădirilor aduce modificări semnificative în domeniu, inclusiv în ceea ce privește obligațiile deținătorilor de clădiri. Vom prezenta în continuare pe scurt principalele modificări în legătură cu obligaţiile deţinătorilor:

Ø  Noi obligații asociate obținerii autorizației de construire precum şi reducerii consumului de energie din surse convenţionale

  • Se extinde obligaţia de a întocmi un studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată. Anterior, această obligaţie era impusă în cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă totală de peste 1.000 mp. Potrivit Legii 159[1], această obligaţie se va aplica în cazul clădirilor noi/ansamblurilor de clădiri noi din proprietatea/administrarea autorităţilor administrației publice care urmează să fie recepționate după data de 31.12.2018, fiind impusă prin certificatul de urbanism emis în vederea obținerii autorizației de construire a clădirii.
  • Se introduce[2] şi o sancțiune pentru nerespectarea acestei prevederi, în sensul că certificatul de urbanism emis fără solicitarea respectivului studiu este incomplet, această faptă constituind contravenție și fiind sancționată potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
  • Se introduce[3] obligația ca, în privința clădirilor noi a căror recepție la terminarea lucrărilor va fi efectuată începând cu data de 31.12.2020, consumul de energie din surse convenționale să fie aproape egal cu zero.

Ø  Noi obligații și sancțiuni referitoare la certificatul de performanță energetică („Certificatul”)

  • Legea 159 introduce o serie de noi articole privind obligațiile proprietarului/investitorului/administratorului, după caz, ce privesc Certificatul, astfel:

1) Investitorul/proprietarul/administratorul are obligația de a pune la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș, anterior încheierii contractului, o copie a Certificatului, în scop de informare asupra performanței energetice a clădirii ce va face obiectul achiziționării/închirierii.[4] Sancțiunea prevăzută în cazul încheierii unor contracte de vânzare cumpărare fără respectarea acestei obligații este nulitatea relativă a contractului, conform Codului civil.
2) Proprietarul are obligația (i) de a transmite Certificatul, în original, noului proprietar, la încheierea contractului de vânzare cumpărare, și (ii) de a depune la organul fiscal competent o copie a Certificatului, la momentul înregistrării contractului de vânzare cumpărare sau închiriere, după caz.
3) În privința clădirilor care se construiesc[5], Certificatul este elaborat prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, fiind prezentat de către acesta, în original, comisiei responsabile de recepția la terminarea lucrărilor, și anexat, în copie, la procesul verbal de recepție, constituind parte componentă a cărții tehnice a construcției. În cazul în care procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nu este însoțit de copia Certificatului, sancțiunea ce intervine este nulitatea absolută a procesului verbal de recepție.
4) Proprietarul/investitorul/administratorul vor informa potențialii cumpărători sau chiriași asupra informațiilor din Certificat referitoare la indicatorii de performanță, acestea fiind menționate în anunțurile de vânzare sau închiriere.[6]

Ø  Introducerea unui sistem de control și a unor sancţiuni pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în materie. Alte prevederi. Intrare în vigoare a Legii 159.

  • Noua lege introduce[7] (i) un sistem de control care este exercitat de către Inspectoratul de Stat în Construcții prin specialiștii săi, aceștia fiind responsabili de verificarea îndeplinirii obligațiilor cu privire la Certificate de către autoritățile administrației publice și persoanele desemnate să elaboreze Certificate și rapoarte de audit energetic, precum și (ii) sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de lege.
  • Legea 159 conține de asemenea dispoziții referitoare la inițierea și promovarea unor programe și metode de informare a deținătorilor de clădiri în ceea ce privește creșterea performanței energetice a acestora și introducerea unor sisteme alternative de energie.
  • Legea 159 va intra în vigoare începând cu data de 19 Iulie 2013. Aceasta transpune integral în legislaţia internă prevederile Directivei nr. 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor.

Concluzii
Modificările și completările aduse de noua reglementare prezintă relevanță sub aspectul introducerii în premieră a unor sancțiuni exprese pentru nerespectarea obligațiilor impuse de lege. Dintre acestea, deosebit de importante sunt cele privind nulitatea relativă pentru neprezentarea copiei Certificatului înainte de încheierea unui contract de vânzare cumpărare, precum și sancțiunea nulității absolute pentru lipsa Certificatului în situația întocmirii procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor aferent clădirilor supuse construirii.


[1] Punctul 12 ce modifică art. 10 al Legii 372.
[2] Punctul 25 ce introduce art. 20³ al Legii 372.
[3] Punctul 15 ce introduce art. 12³ al Legii 372.
[4] Punctul 17 ce introduce art. 13¹ al Legii 372.
[5] Art. 13² al Legii 372.
[6] Art. 13³ al Legii 372.
[7] Punctul 25 ce introduce capitolele X¹, cuprinzând articolele 20¹ și 20², și X², cuprinzând articolele 20³ și 204 ale Legii 372.


Oana ALEXANDRU, Partner
Toma BARBĂRASĂ, Attorney at law
SCHOENHERR & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii