Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-PICCJ, 31 mai 2013
31.05.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

Evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Trimitere in judecata. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publica şi relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie şi Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea au dispus, prin rechizitoriu, la data de 30.05.2013, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor T.E.C., P.S.C., B.V.C., M.M.C., M.A., C.V.T., D.N., N.C., B.V., B.V., B.G., S.V., S.V., G.A., U.N.M. si T.G. pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada august 2011– februarie 2012, inculpati P.S. C., B.V.C., M.M.C., M.A., C.V.T., D.N., N.C., B.V., B.V., B.G., S.V., S.V., G.A., cu sprijinul inculpatilor T.G. si U.N.M. (contabili), impreuna cu inculpatul T.E.C.–director general adjunct al unei societati comerciale,  au realizat in numele altor sase societati, achizitii de cereale de la diferiti furnizori, pe care le-au livrat catre cea dintai, iar in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul statului, desi au achizitionat si livrat grau sau porumb, au intocmit facturi de achizitie si de livrare in care au mentionat produsul triticale respectiv malai furajer, in declaratiile fiscale depuse la organul fiscal declarand aceste livrări fictive dar si achizitii fictive ale acestor produse de la furnizori.

Prin aceasta modalitate, cele sase societati comerciale au incasat fara drept sume de bani reprezentand TVA, realizand astfel venituri suplimentare pe care nu le-au declarat, iar societatea reprezentata de inculpatul T.E.C. a dedus in mod nelegal TVA–ul aferent facturilor de aprovizionare, prin scaderea TVA-ului platit fictiv din TVA-ul colectat din vanzari.

Mecanismul utilizat de inculpati prin societatile implicate in circuitul comertului cu triticale şi malai furajer, consta in achizitia, in cea mai mare parte, de grau si porumb, de la producatori agricoli, neplatitori de TVA, inregistrarea fictiva a achizitiilor de la firme platitoare de TVA, plata in numerar, facturarea produsului triticale la procesator (pentru neincadrarea în prevederile OUG nr. 49/2011-potrivit carora pentru grau si porumb se aplica masurile de simplificare -taxare inversa), loc in care produsul dispare prin macinare si amestec cu alte materii prime, in compozitia nutreturilor, incasarea contravalorii cerealelor, inclusiv TVA, prin viramente bancare, retragerea de numerar din cont si astfel, ciclul se reia, fara plata TVA la bugetul de stat.

Prejudiciul total cauzat bugetului statului este in suma de 1.839.703 lei, echivalentul sumei de 421.185 euro.

In cauza, procurorii au instituit masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 1.441.877 lei, pana in prezent, prejudiciul recuperat fiind in valoare de 1.568.724 lei.

Cercetarile penale au fost efectuate in colaborare cu ofiteri din cadrul I.P.J. Valcea – Serviciul de Investigare a Fraudelor si cu sprijinul tehnic al Serviciului de Informatii si Protectie Interna.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Valcea.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 ***

Omor calificat. Arestare preventiva. P.I.C.C.J

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara au solicitat instantei de judecata, la data de 30.05.2013, arestarea preventiva a inculpatei V. C.-M.  sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa la omor calificat.

Magistratii Tribunalului Hunedoara au admis cererea procurorilor si au dispus emiterea unui mandat de arestare preventiva, pe numele inculpatei, pe o perioadă de 29 de zile.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, au rezultat urmatoarele:

La data de 23.05.2013, in intervalul orar 600-700, inculpata a nascut, singura, la domiciliul sau din Municipiul Petrosani, un fat viu, de sex barbatesc, pe care l-a aruncat in containerul de gunoi, dupa ce in prealabil il infasurase in mai multe haine si intr-o punga din plastic, ulterior intorcandu-se la domiciliu si stergand urmele nasterii.

Nou-nascutul a fost gasit din intamplare, de catre lucratorii de salubritate, si a fost  transportat la Spitalul de Urgenta din Municipiul Petrosani.

Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii penale.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.