Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte
03.06.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 315 din data de 31 mai 2013 a fost publicat Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 73/2013 privind organizarea si functionarea camerelor de corpuri delicte.

Camerele de corpuri delicte se organizeaza si functioneaza in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane sau, dupa caz, la nivelul structurilor teritoriale ale acestor institutii.

In camerele de corpuri delicte se depun spre pastrare  bunurile care constituie mijloace materiale de proba, ridicate cu ocazia constatarii sau cercetarii unor infractiuni, precum si alte categorii de bunuri ridicate potrivit legii de catre personalul Ministerului Afacerilor Interne.

In raport cu natura bunurilor ridicate, se organizeaza urmatoarele tipuri de camere de corpuri delicte:
– camere de corpuri delicte in care se pastreaza bunuri nesupuse unui regim special;
– camere de corpuri delicte in care se pastreaza autovehiculele ridicate;
– camere de corpuri delicte in care se pastreaza armele si munitiile;
– camere de corpuri delicte in care pastreaza substante aflate sub control national.

Potrivit actului normativ, camerele de corpuri delicte se amenajeaza in incaperi special destinate, corespunzatoare depozitarii fiecarei categorii de bunuri in parte, spatioase, uscate, cu conditii de aerisire, dotate cu mijloace de depozitare si identificare a obiectelor, asigurate cu usi metalice sau grilaje metalice la usi, grilaje metalice la ferestre, sisteme de inchidere si de alarmare sigure, cu respectarea normelor de securitate si sanatate in munca si a celor de aparare impotriva incendiilor.

Bunurile din categoria celor care se introduc in camera de corpuri delicte se predau la camerele de corpuri delicte organizate la nivelul unitatii din care face parte personalul Ministerului Afacerilor Interne care le-a ridicat, cu exceptia situatiei in care organul de urmarire penala sau instanta de judecata dispune altfel.

Bunurile mobile pierdute sau abandonate ai caror proprietari sunt neidentificati se ridica si se predau unitatii de politie pe a carei raza teritoriala a fost gasit bunul respectiv.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti