Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Cursul Intelligence & Security Corporatist. Cum a fost
07.06.2013 | Camelia ENACHE, Camelia ENACHE, Robert BĂLAȘA

Secţiuni: Opinii, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Totul a început într-o zi de marți, când am văzut anunțul despre acest curs pe JURIDICE.ro. De când am citit anunțul ne-am dorit foarte mult să participăm la acest curs, „Intelligence & Security Corporatist”, organizat de Centrul de Strategii Aplicate în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, curs ce a durat 8 zile.

De ce ne-am dorit să participăm? Poate pentru că la prima vedere părea un subiect neexploatat iar dorința de a cunoște mai mult nu ne părăsește niciodată. Pentru noi era ceva nou, era o enigmă ce trebuia transformată în ceva inteligibil pentru propria noastră cultură.

Scopul cursului a fost de a promova, dezvolta şi implementa un model privind standardele prezente de securitate, având ca finalitate crearea unei Culturi de Securitate în mediul corporatist, absolut necesară în actualul model de societate, avid de informaţii clasificate ori nedestinate publicităţii.

Despre speakeri, nu sunt prea multe de spus, aceştia au fost peste asteptări și așteptări mari erau cu siguranță, adevărați profesioniști, cu prezentări competente și documentate, exemplificări interesante din experiența dumnealor.

În prima zi, luni, așa cum era stabilit, la ora 17:00, doamna dr. ing. Ruxandra Rîmniceanu, expert pe problematica INFOSEC la Banca Naţională a României, a susținut o prelegere pe tema „Spionaj şi contraspionaj informațional. Supravegherea globală: Trecut, prezent și viitor”. Motto-ul temei fiind unul care ridică multe semene de întrebare și care ne pune pe gânduri pe mulți dintre noi: „Cine nu-și cunoaște trecutul, nu poate înțelege prezentul și nu va putea să vadă viitorul”, noi am traduce prin: „O ţară fără statui şi fără trecut, nu are viitor…”. Trecând peste acest citat și peste toate informațiile utile despre spionaj, contraspionaj informațional și măsurile de protecție împotriva acestora, tema s-a încheiat cu o poză ce ne-a amuzat și totodata ne-a întristat.

Cea de-a doua zi s-a dovedit a fi la fel de interesantă ca și prima, totul devenea mai interesant pe măsură ce noi dobândeam mai multe cunoștințe, tema s-a numit „Rolul intelligence în promovarea politicilor corporatiste”, prezentată de domnul prof. univ. dr. Cristian Troncotă, un om extrem de carismatic. Domnul Troncotă a deschis cursul printr-o incursiune memorabilă în istoria Serviciilor Secrete Române (știați că Serviciul Secret de Informații Român a fost primul serviciu de Intelligence din lume care din anul 1940 a funcționat în baza unei legi publicate în Monitorul Oficial?), o incursiune foarte bogată în informații, obervându-se indubitabil faptul că a pus mult suflet și multă dăruire în prezentarea acestei teme. Prelegerea a fost încheiată printr-un citat plin de justețe „pentru a fi cel mai bun, nu este suficient să produci, trebuie să cunoşti foarte bine piaţa şi concurenţa, protejându-ţi, în acelaşi timp, informaţiile strategice”.

Am ajuns la cea de-a treia zi, totul devenea mai clar, mai familiar, începeam să zărim un punct comun cu acest curs, încet-încet ne fructificam cunoștințele în acest domeniu. Tema prezentată în cea de-a treia zi a fost „Business Intelligence”, prezentată de către lect. univ. Mihai Marcoci. Nu o să uităm niciodată fraza invocată de domnul Marcoci: „Un optimist când intră într-un cimitir vede numai plusuri”, frază invocată atunci când ne vorbea despre situația actuală a României și despre viitorul acesteia, care nu este unul tocmai însorit, însă după ploaie întotdeauna iese soarele.

Am așteptat cea de-a patra zi entuziaști să aflăm ce temă are să ne fie prezentată. Tema a fost prezentată de către prof. Ionuţ Riteş si prof. Mihai Mărgărit, intitulată „Pregătirea personalului în cazurile agresiunilor informaţionale”. În această zi interacțiunea dintre speakeri si cursanți a ajuns la apogeu, în sensul că, aceștia din urmă nu s-au lăsat mai prejos și au adus în discuție probleme destul de delicate punându-i la încercare pe speakeri. Însă, cum era de așteptat, ambii profesori au dat dovadă de profesionalism oferind explicații coerente. Am primit informații pe care le căutam de mult și care cu siguranță ne vor fi de folos pe viitor.

A venit și cea de-a cincea zi, în care ne-a fost prezentată tema „Terorismul informaţional” de către prof. univ. dr. ambasador Glăvan Ştefan. Citându-l cu aproximație pe domnul prof. univ. dr. ambasador Glăvan Ştefan, „comparând terorismul informațional cu alfabetul am să reușesc vă vorbesc despre acesta doar atât cât să acopăr litera -A-”. Iar noi o să vă prezentăm un sfert din litera „A”, și anume o idee esențială ce spune destul de multe despre temă „Terorismul informaţional şi utilizarea internetului în scopuri teroriste constituie o ameninţare gravă, multe aspecte ale societăţii moderne fiind absolut dependente de funcţionarea sistemelor informaţionale şi a Internetului.”

Cu pași repezi a venit și ziua a șasea. O noua zi, un nou val de informații. A șasea tema s-a intitulat „Intelligence şi risk management”, prezentată de prof. univ. dr. Mircea Gheordunescu. Domnul Gheordunescu, ne-a vorbit despre gestionarea riscului, acesta fiind element esenţial în funcţionarea societăţii şi în performanţa instituţiilor moderne, el influenţează abilitatea instituţională de „securizare a naţiunii”și facilitează dialogul între decident şi furnizorul de informaţie, precum şi între furnizorii de informaţie. Prelegerea a fost încheiată prin două fraze ce am putea spune că exprimă esența întregii teme, „nu putem controla ce nu putem măsura” și „supraestimarea şi subestimarea nu sunt posibile, ci probabile”.

Ne apropiem de sfârșit, a venit ziua a șaptea în care ne este prezentată tema „Informații și organizare de securitate in mediul privat” de către Vasile-Adrian Cămărăşan – consilier de securitate în cadrul ORNISS, temă prin intermediul căreia ni s-a înfățișat o scurtă ”biografie” a informației.

Joi s-a terminat totul. În cea de-a opta zi ni s-a vorbit despre „Soluţii pentru protejarea informaţiilor din mediul economic”. Mihai Belu, managerul Companiei de anchete și filaj, ce are ca obiect de activitate investigațiile private pentru corporații și Vlad Zamfir, managerul firmei Spioneaza.ro, specializată în comerț cu aparate pentru spionaj, au susținut în tandem cursul, prezentând și câteva aparate de spionaj, explincând rolul acestora.

După susținerea acestui curs, cu toții am primit certificatele de absolvire a cursului și ne-am bucurat de festivitatea de încheiere.

Camelia ENACHE: „A fost o experiență minunată și cu siguranță aș repeta-o de câteva ori, m-am simțit foarte bine alături de ceilalți colegi. Am ”cules” câte o informație de la fiecare. Mă bucur că am cunoscut astfel de personae. La acest curs am dobândit noi cunoștiințe, care cu siguranță mă vor ajuta pe viitor. Pentru mine acest curs a reprezentat un pas înainte în dezvoltarea mea personală. Formatul cursului și dăruirea participanților au făcut ca acest curs să devină o experiență minunată pentru mine. Mi-a plăcut destul de mult încât să-mi pară rău că s-a terminat!”

Robert BĂLAȘA: „Pentru mine cursul a reprezentat o lecție de cultură generală văzută dincolo de granițele ochiului obișnuit. Un lucru important pe care l-am învățat este că informația în anumite circumstanțe este un fel de bosonul Higgs care se află întotdeauna in mijlocul câmpului de luptă, la răscrucea dintre pace si război.”

Camelia ENACHE
Robert BĂLAȘA

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti