« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

DOBRINESCU DOBREV: Tax flash
04.06.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

LEGEA nr. 168/2013 de aprobare a O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea și completarea Codul fiscal și pentru reglementarea unor măsuri financiar–fiscale

CODUL FISCAL
noi obligații pentru sediile permanente amortizare fiscală cheltuieli cu indemnizațiile de deplasare condiții de aplicare opțională a regimului microîntreprinderilor
impozitul de 50% pentru veniturile nerezidenților

CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ
înregistrarea sediului permanent desemnat
aprobare a O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea și completarea Codul fiscal și pentru reglementarea unor măsuri financiar–fiscale

CODUL FISCAL
Definirea veniturilor obținute din România
Sunt preluate la art. 12 din Codul fiscal categoriile de venituri care se consideră a fi obținute din România chiar dacă serviciile sunt prestate din străinătate, astfel cum au fost introduse la Normele metodologice ale art. 115 din Codul fiscal, respectiv veniturile din servicii de management, consultanţă în orice domeniu, marketing, asistenţă tehnică, cercetare şi proiectare în orice domeniu, reclamă şi publicitate şi servicii prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari, contabili, auditori.

Impozit pe profit
Cheltuieli cu indemnizația de deplasare
Cheltuielile cu indemnizația de deplasare acordată salariaților pentru deplasări în România și în străinătate care depășesc limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituții publice devin cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.

Amortizarea fiscală
Cheltuielor deductibile cu amortizarea nu mai sunt limitate la 1.500 lei/lună pentru:
● vehicule utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat;
● vehicule utilizate de agenții de vânzări și de achiziții, precum și pentru test drive și pentru demonstrații;
● vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
● vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosință, în cadrul contractelor de leasing operațional sau pentru instruire de către școlile de șoferi.

Pierderi fiscale
Se introduc prevederi specifice în ceea ce privește desemnarea e către persoanelor juridice străine care au mai multe sedii permanente în România a unuia dintre sedii în vederea recuperării pierderilor fiscale existente la 30 iunie 2013, astfel:
● pierderea fiscală înregistrată în perioada
1 ianuarie – 30 iunie este luată în considerare la calculul profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 iulie – 31 decembrie 2013, înainte de recuperarea pierderilor fiscale din anii precedenți anului 2013;
● pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013 se recuperează în perioada rămasă din perioada celor 5, respectiv 7 ani consecutivi. Anul 2013 este considerat un singur an fiscal în sensul celor 5, respectiv 7 ani.
Profitul impozabil al persoanelor juridice care își desfășoară activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente în România
Începând cu 1 iulie 2013, persoana juridică care își desfășoară activitatea în România prin intermediul mai multor sedii permanente are obligația să desemneze unul din aceste sedii permanente pentru ca la nivelul acestuia să se cumuleze veniturile, respectiv cheltuielile sediilor permanente aparținând aceleiași persoane juridice nerezidente.

În acest sens, sediile permanente (în afară de sediul permanent desemnat) aparținând aceleiași persoane juridice nerezidente închid perioada impozabilă până la data de 30 iunie 2013.

Fiecare din aceste sedii permanente, calculează, declară și plătește impozitul pe profit aferent perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2013 până la data de 25 iulie 2013.

În situația în care sediul fix (în scopuri de TVA) îndeplinește condițiile pentru a fi și sediu permanent, atunci sediul fix se consideră sediu permanent desemnat pentru îndeplinirea obligațiilor reglementate de titlul II „Impozit pe profit”.

Impozit pe venit
Venituri din activități independente
Cheltuielile cu deplasările și detașările salariaților, în țară sau în străinătate, în interesul serviciului, precum și cheltuielile de transport și cazare, sunt cheltuieli integral deductibile la calculul venitului net din activități independente.

Venituri din salarii
Sunt asimilate veniturilor din salarii și impozitate corespunzător orice sume primite de salariați pe perioada delegării sau detașării în altă localitate, care depășesc limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituții publice.

De asemenea, sunt asimilate salariilor indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură primite de salariații care au stabilite raporturi de muncă cu angajatori nerezidenți, pe perioada delegării și detașării în România, pentru partea care depășește nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru țara de rezidență a angajatorului nerezident, de care ar beneficia personalul din instituțiile publice din România dacă s-ar deplasa în țara respectivă. Sumele aflate sub acest plafon nu reprezintă venituri impozabile.

Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură
Se aduc precizări în ceea ce privește veniturile neimpozabile din activități agricole, silvicultură și piscicultură. Astfel, sunt neimpozabile:
● venitule din produsele culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În ceea ce privește masa lemnoasă, sunt venituri neimpozabile numai veniturile din exploatarea și valorificarea acesteia în volum de maxim 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate.
● veniturile din produsele capturate din fauna sălbatică, cu excepția celor realizate din activitatea de pescuit comercial, impuse ca venituri din activități independente.

De asemenea, au fost modificate următoarele limite în ceea ce privește veniturile neimpozabile din activități agricole, silvicultură și piscicultură:
● pentru vie pe rod, de la 0,5 ha la 1 ha;
● pentru oi, de la 10 la 50 de capete;
● pentru capre, de la 10 la 25 de capete;
● pentru albine, de la 50 la 75 de familii.

În plus, au fost modificate normele de venit pentru anumite venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, în special în sensul reducerii acestora.

Venituri din alte surse
Se introduc prevederi specifice în sensul impozitării veniturilor din valorificarea masei lemnoase peste limita celor 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate, aferente veniturilor neimpozabile.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
Se completează definiția microîntreprinderii, în sensul că societatea nu trebuie să se afle în dizolvare cu lichidare, înregistrată la Registrul Comerţului sau la instanțele judecătorești.

Persoanele juridice române nou-înființate, care la data înregistrării în Registrul Comerţului au subscris un capital social de minimum 25.000 euro (cursul BNR de la data înregistrării), pot opta pentru plata impozitului pe profit. Opțiunea este definită cu condiția menținerii capitalului social la nivelul celor 25.000 euro.
În cazul reducerii capitalului social sub acest nivel, persoana impozabilă devine plătitoare pe veniturile microîntreprinderilor din anul următor celui în care a avut loc scăderea capitalului social.

Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți

Venituri impozabile din România
Sunt preluate din Normele metodologice categoriile de venituri care se consideră a fi obținute din România chiar dacă serviciile au fost prestate din străinătate, respectiv veniturile din servicii de management, consultanță în orice domeniu, marketing, asistență tehnică, cercetare şi proiectare în orice domeniu, reclamă şi publicitate indiferent de forma în care sunt realizate şi servicii prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari, contabili, auditori.

Impozitul de 50% cu reținere la sursă
Se aduce o precizare importantă în ceea ce privește impozitul cu reținere la sursă de 50%. Astfel, acest impozit se aplică numai în situația în care veniturile sunt plătite ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale conform art. 11 alin. (1) din Codul fiscal.

Taxa pe valoarea adăugată
Se extinde termenul de aplicare a măsurilor de simplificare pentru cereale și plante tehnice până la 31 mai 2014.

CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ
Se introduc prevederi în ceea ce privește înregistrarea fiscală a sediilor permanente, respectiv a sediului permanent desemnat, de către persoanele juridice nerezidente care își desfășoară activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente în România.

De asemenea, Codul de procedură fiscală prevede obligativitatea preluării obligațiilor fiscale ale sediilor permanente înregistrate fiscal până la 30 iunie 2013 și neachitate până această dată de către contribuabilul nerezident prin sediul permanent desemnat.

DOBRINESCU DOBREV

 
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD