Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Metodologia privind stabilirea răspunderii patrimoniale a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare


4 iunie 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 317 din data 31 mai 2013 a fost publicat Ordinul ministrului justitiei nr. 1760/2013 pentru aprobarea Metodologiei privind stabilirea raspunderii patrimoniale a functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Raspunderea patrimoniala a functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se angajeaza in situatiile prevazute de Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Potrivit metodologiei, raspunderea patrimoniala a functionarilor publici cu statut special se angajeaza daca sunt intrunite, cumulativ, urmatoarele conditii:
– exista o paguba reala si certa, determinata cantitativ si valoric;
– paguba s-a produs printr-o fapta cu caracter ilicit savarsita de catre un functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, constand in incalcarea ori neindeplinirea obligatiilor de serviciu ce ii reveneau prin actele normative in vigoare, regulamente sau fisa postului;
– incalcarea ori neindeplinirea obligatiilor de serviciu stabilite prin actele normative in vigoare, regulamente sau fisa postului s-a produs cu vinovatie;
– intre fapta cu caracter ilicit si paguba materiala produsa exista un raport de cauzalitate;
– cel vinovat avea calitatea de functionar public cu statut special in sistemul administratiei penitenciare la data savarsirii faptei cu caracter ilicit.

In situatia in care functionarii publici cu statut special au primit sume ori bunuri in mod necuvenit sau le-au fost prestate servicii nedatorate, angajarea raspunderii patrimoniale se realizeaza fara dovedirea vinovatiei.

Conducatorii institutiilor din sistemul administratiei penitenciare pot lua cunostinta despre existenta pagubei nemijlocit sau pe baza rapoartelor, sesizarilor, proceselor-verbale sau a oricaror altor documente echivalente.

Existenta faptei, a pagubei produse, a vinovatiei persoanei, a legaturii de cauzalitate si a celorlalte elemente care angajeaza raspunderea patrimoniala se stabileste in urma cercetarii administrative, efectuata de Comisia de cercetare administrativa.

Obligarea la plata despagubirilor pentru pagubele produse sau a contravalorii bunurilor si serviciilor nedatorate, precum si obligarea la restituirea sumelor incasate fara drept se fac prin dispozitie de imputare motivata.

Recuperarea pagubelor, precum si restituirea sumelor sau plata contravalorii bunurilor ce nu mai pot fi restituite in natura ori a serviciilor nedatorate, recunoscute, se pot face prin „angajament de plata“, in scris, al celui in cauza.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro