Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Judecător trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de folosire fără drept a denumirilor“Barou” și “UNBR”
04.06.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

JURIDICE - In Law We Trust

Fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „U.N.B.R.” … sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat … precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat”, inselaciune si exercitarea fara drept a unei profesii. Trimitere in judecata. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor:

B. V. sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „U.N.B.R.” … sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat … precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat”, inselaciune si exercitarea fara drept a unei profesii;
C. V. S. (judecator la Judecatoria Bacau) sub aspectul savarsirii sub forma complicitatii a infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea fara drept a denumirilor „Barou, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, U.N.B.R. … sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat … precum si folosirea insemenlor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat” si inselaciune;
B. C. S. sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „U.N.B.R.” … sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat … precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat”, fals in inscrisuri sub semnatura privata, exercitarea fara drept a unei profesii si inselaciune.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

Inculpatul B. V. a introdus in circuitul civil inscrisuri cu continut neadevarat prin folosirea de denumiri si insemne specifice profesiei de avocat fara a indeplini conditiile prevazute de lege, a exercitat activitati si intocmit acte neavand dobandita calitatea de avocat, activitate prin care a reusit sa induca in eroare mai multe parti vatamate, carora le-a creat un prejudiciu in cuantum total de 9.500 lei.
In scopul inducerii in eroare si a altor persoane, inculpatul B. V. a publicat in mod repetat anunturi in ziare locale, precum si pe site-ul pe care il administreaza www.unbr.info, din care reiesea faptul ca organizeaza concursuri de admitere pentru avocati stagiari şi definitivi.
Totodata, in cursul lunii iunie, inculpatul C. V. S. l-a sprijinit pe inculpatul B. V. prin semnarea de inscrisuri private cu continut nereal si prin folosirea fara drept a denumirilor specifice si a insemnelor de avocat, atestand, astfel, atribuirea calitatii de avocat inculpatului B. C. S.. Ajutorul acordat in acest fel viza inducerea in eroare a partii vatamate C.F.V.A., in sensul ca ar putea exercita profesia de avocat prin demersurile intreprinse de ceilalti doi contra sumei de 4000 lei.
In ceea ce priveste faptele retinute in sarcina inculpatului B. C. S., din probatoriul administrat a rezultat ca, in perioada 04.02.2013 – 15.04.2013, acesta s-a prezentat in calitate de avocat stagiar in cadrul „Cabinetului de avocatura Vasile Botomei” (care nu este constituit potrivit Legii 51/1995) in doua dosare aflate pe rolul instantelor de pe raza Curtii de Apel Bacau. In acest context, inculpatul a folosit fara drept denumirile false de „Barou, U.N.B.R., a aplicat stampila avand impresiunea „U.N.B.R. – Baroul Bacau avocat stagiar” pe „imputernicire avocatiala”, introducand astfel in circuitul civil inscrisuri cu continut neadevarat si purtand roba de avocat, reusind sa o induca in eroare pe partea vatamata A.I. care i-a platit suma de 250 lei.

In baza autorizatiilor emise de catre instanta de judecata au fost efectuate perchezitii domiciliare in imobilele in care inculpatul B. V. desfasura activitati pentru care nu este autorizat, ocazie cu care au fost identificate si ridicate dosarele cu actele depuse de partile vatamate si martorii care au solicitat si au sustinut examen de admitere in „Baroul Botomei”, registre, stampile, hard-disk-uri, un laptop, si inscrisuri care privesc baroul amintit. A fost efectuata in baza unei autorizatii emisa de instanta si o perchezitie informatica asupra mediilor si suporturilor de stocare a datelor informatice ridicate, fiind identificate fisiere text, fisiere informatice reprezentand documente, comunicate, contestatii privind „U.N.B.R. – Baroul Bacau”.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Bacau.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.