CSM despre modificarea competenţei teritoriale în materia contenciosului administrativ
7 iunie 2013 | JURIDICE.ro

Marţi, 4 iunie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 4289/1154/2013 privind unele propuneri formulate în şedinţa din data de 04.02.2013 a Grupului de lucru interinstituţional pentru pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.
Astfel, cu privire la modificarea competenţei teritoriale în materia contenciosului administrativ, urmând ca această competenţă să aparţină instanţei de la domiciliul reclamantului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei cu propunerea de modificare a alin. (3) al art. 10 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: „(3) Reclamantul se poate adresa instanţei de la domiciliul său.”
Cu privire la reducerea numărului cauzelor aflate pe rolul Secţiei a IX-a de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti, acestea urmând a fi înaintate spre soluţionare secţiei corelative a Tribunalului Ilfov, prin stabilirea unei competenţe obligatorii în sarcina acestui ultim tribunal, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei cu propunerea de completare a Legii nr. 554/004, cu modificările şi completările ulterioare, cu o normă prin care să se definească noţiunea de instanţă de la sediul autorităţii publice, pentru autorităţile publice de la nivelul judeţului Ilfov, după cum urmează: „Pentru orice cereri sau litigii care, potrivit legii, sunt de competenţa materială a tribunalului, iar pârât sau reclamant este o autoritate publică a judeţului Ilfov, în sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu sau fără personalitate juridică, chiar dacă are sediul în afara circumscripţiei Tribunalului Ilfov, instanţa de la sediul autorităţii este Tribunalul Ilfov.”
De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune iniţierea unei modificări legislative în sensul arătat la punctul 3 din notă, întrucât cauzele analizate la acest punct, întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 10/2001 nu au caracter civil, ci au ca obiect contestarea de către prefect a unui act administrativ emis de autorităţile locale, fiind prin urmare supuse controlului pe calea contenciosului administrativ.