Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

CSM despre modificarea competenţei teritoriale în materia contenciosului administrativ


7 iunie 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Contencios administrativ, Content, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Marţi, 4 iunie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 4289/1154/2013 privind unele propuneri formulate în şedinţa din data de 04.02.2013 a Grupului de lucru interinstituţional pentru pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.

Astfel, cu privire la modificarea competenţei teritoriale în materia contenciosului administrativ, urmând ca această competenţă să aparţină instanţei de la domiciliul reclamantului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei cu propunerea de modificare a alin. (3) al art. 10 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: „(3) Reclamantul se poate adresa instanţei de la domiciliul său.”

Cu privire la reducerea numărului cauzelor aflate pe rolul Secţiei a IX-a de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti, acestea urmând a fi înaintate spre soluţionare secţiei corelative a Tribunalului Ilfov, prin stabilirea unei competenţe obligatorii în sarcina acestui ultim tribunal, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei cu propunerea de completare a Legii nr. 554/004, cu modificările şi completările ulterioare, cu o normă prin care să se definească noţiunea de instanţă de la sediul autorităţii publice, pentru autorităţile publice de la nivelul judeţului Ilfov, după cum urmează: „Pentru orice cereri sau litigii care, potrivit legii, sunt de competenţa materială a tribunalului, iar pârât sau reclamant este o autoritate publică a judeţului Ilfov, în sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu sau fără personalitate juridică, chiar dacă are sediul în afara circumscripţiei Tribunalului Ilfov, instanţa de la sediul autorităţii este Tribunalul Ilfov.”

De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune iniţierea unei modificări legislative în sensul arătat la punctul 3 din notă, întrucât cauzele analizate la acest punct, întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 10/2001 nu au caracter civil, ci au ca obiect contestarea de către prefect a unui act administrativ emis de autorităţile locale, fiind prin urmare supuse controlului pe calea contenciosului administrativ.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro