Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă mai 2013
08.06.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

JURIDICE - In Law We Trust

Biroul de Informare si Relatii Publice a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna mai 2013, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa:

1. Obtinere ilegala de fonduri din bugetul genetal al Uniunii Europene. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul teritorial Constanta

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatului G.C., sef al Serviciului Autorizare Plati in cadrul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud-Est Constanta, in prezent suspendat, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele:
– participatie improprie, in forma complicitatii, la obtinere ilegala de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene si
– participatie improprie, in forma complicitatii, la tentativa de obtinere ilegala de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii decembrie 2009, inculpatul G.C., in calitate de sef al Serviciului Autorizare Plati in cadrul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud-Est Constanta, pentru ca o societate comerciala sa obtina cu titlu de avans bani proveniti din fonduri europene in cadrul proiectului intitulat „Modernizarea fermei vegetale prin infiintarea unei plantatii de piersic in suprafata de 20 hectare, achizitionarea de masini si utilaje agricole, reabilitarea si modernizarea sistemului de irigatii finantate cu fonduri FEADR Masura 121”, a atasat la dosarul constituit pentru analizarea cererii de avans o scrisoare de garantie contrafacuta.
Ca urmare, firma beneficiara a proiectului a obtinut pe nedrept, de la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud-Est Constanta, suma de 1.927.358 lei (echivalentul a aproximativ 456.719,90 euro) cu titlu de avans din fonduri F.E.A.D.R. (fonduri europene).
De asemenea, in luna martie 2012, in mod similar, inculpatul G.C. a mai atasat o scrisoare de garantie bancara contrafacuta la dosarul constituit pentru acordarea avansului, in valoare de 1.507.696 lei (echivalentul a aproximativ 345.801,83 euro), din fonduri F.E.A.D.R, in cadrul proiectului intitulat „Infiintarea unei plantaii pomicole cu irigatii prin picurare si achizitie de utilaje si echipamente specializate in localitatea Crucea, Jud. Constanta”, beneficiar fiind o alta societate comerciala. Avand in vedere ca functionarii din cadrul Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud-Est Constanta au constatat ca scrisoarea de garantie bancara este falsa, suma solicitata nu a mai fost acordata.
Agenția de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 4.043.683,54 lei, reprezentand valoarea integrala a finantarii nerambursabile decontate beneficiarului in cadrul primului proiect descris, la care se adauga dobanzile si penalitatile calculate pana la data platii efective.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor inculpatului G.C.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Constanta.

***

2. Abuz in serviciu contra intereselor publice. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul teritorial Ploiesti

Procurorii din cadrul Direciei Nationale Anticoruptie-Serviciul teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
P.G., fost primar al comunei Iedera, judetul Dambovita, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, avand drept rezultat obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial si
I.N.I., administrator al S.C. OMNIPRO DESIGN S.R.L. Ploiesti, judetul Prahova, in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, avand drept rezultat obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial.

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2007, inculpatul P.G., in calitate de primar al comunei Iedera, judetul Dambovita si ordonator principal de credite, a incheiat cu firma inculpatului I.N.I. S.C. OMNIPRO DESING S.R.L., fara respectarea procedurilor privind achizitiile publice si a principiilor privind eficienta si eficacitatea cheltuielilor publice, doua contracte, antedatate in fals, privind, in principal, realizarea unor proiecte tehnice pentru executarea obiectivelor „asfaltare drum judetean si drumuri adiacente localitatii Iedera” si „retea canalizare menajera localitatea Iedera”, la plata carora primaria a fost ulterior obligata si executata silit.
Cele doua contracte au fost redactate si semnate si de inculpatul I.N.I..
In aceasta modalitate, Primaria Iedera a fost prejudiciata cu suma de 1.146.829,18 lei, reprezentand valoarea celor doua proiecte tehnice. De asemenea, S.C. OMNIPRO DESING S.R.L. a beneficiat de un avantaj patrimonial in suma de 1.032.987,18 lei.
Primaria comunei Iedera s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.163.426,65 lei, ce include valoarea celor doua proiecte si cheltuielile cu executarea silita a acestor contracte.

In vederea recuperarii prejudiciului si a asigurarii confiscarii speciale a avantajului patrimonial, procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor doi inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Moreni, județul Dambovita.

***

3. Folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul teritorial Bucuresti–Biroul teritorial Slobozia

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Bucuresti–Biroul teritorial Slobozia au dispus trimiterea in judecata a inculpatului N.S., reprezentant al Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine, Caprine, Taurine si Cabaline „BARAGANU” Ialomita, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, in forma continuata (16 acte materiale) si
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (16 acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2007-2008, inculpatul N.S., in calitate de reprezentant al Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine, Caprine, Taurine si Cabaline „BARAGANU” Ialomita, a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) – Centrul Judetean Ialomita mai multe cereri pentru a obtine fonduri europene pentru agricultura aferente cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata,
In sustinerea cererilor sale, inculpatul a depus mai multe inscrisuri false si inexacte (16 tabele si adeverinte) in care era mentionat in mod eronat ca mai multi crescatori de animale, indicati nominal, au calitatea de membri ai Asociatiei reprezentate de inculpat si utilizeaza a pasunile comunale situate in raza administrativ–teritoriala a unui numar de 17 localitati din judetul Ialomita.
In aceasta modalitate, inculpatul N.S. a obtinut in mod injust, in numele Asociatiei, suma totala de 1.446.170,32 lei (echivalentul a aproximativ 413.191,52 euro) reprezentand fonduri FEGA.
A.P.I.A–Centrul Judetean Ialomita a precizat ca nu se constituie parte civila in cauza, motivat de faptul ca prejudiciul a fost recuperat integral.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Slobozia.

***

4. Folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, inselaciune,  schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si  fals in inscrisuri sub semnatura privata. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul teritorial Constanta

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

A.N., administrator al SC „HELIANTHUS” SRL Limanu, jud. Constanta, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
– inselaciune,
– schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
– fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si

S.A.L., administrator al SC „CAT–LINE CONSTRUCT” SRL Mangalia, jud. Constanta, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele:
– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
– complicitate la infractiunea de schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
– complicitate la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 11 iunie 2009, in baza unui contract incheiat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.), SC „HELIANTHUS” SRL, firma administrata de inculpatul A.N., a devenit beneficiarul unui sprijin financiar nerambursabil in valoare de 1.998.770 lei, in vederea punerii in practica a proiectului intitulat „Adapost pentru ingrasarea suinelor in comuna Limanu, jud. Constanta”.
Pe parcursul derularii acestui proiect, inculpatul A.N. a prezentat autoritatii contractante inscrisuri false privind derularea procedurii de achizitie de lucrari desfasurate de catre SC „HELIANTHUS” SRL si, in baza acestor acte, beneficiarul proiectului a obtinut pe nedrept, cu titlu de avans, suma totala de 908.531,81 lei (echivalentul a aproximativ 212.273 euro), reprezentand bani proveniti din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (F.E.A.D.R.) si din bugetul national.
In vederea obtinerii acestei sume de bani, inculpatul A.N. a falsificat mai multe inscrisuri referitoare la derularea procedurilor de achizitii in cadrul proiectului, respectiv oferte pretins emise de SC „CAT–LINE CONSTRUCT” SRL, reprezentata de inculpata S.A.L. si de o alta societate comerciala, confirmari de primire a cererilor de oferta si notificari de evaluare a ofertelor. Pe baza acestor înscrisuri prezentate de inculpat, care nu reflectau posibilitățile reale ale ofertantilor si nu erau emise de la acestia, autoritatea contractanta a aprobat plata sumei mentionate mai sus.
In demersul sau, A.N. a fost sprijinit de inculpata S.A.L. care i-a permis sa controleze in fapt activitatea firmei pe care o administra SC „CAT–LINE CONSTRUCT” SRL.
De asemenea, din banii astfel obtinuti, inculpatul A.N. a utilizat in interes personal suma totala de 233.699 lei, reprezentand o parte a avansului. Acesti bani au ajuns in posesia sa, in numerar, prin intermediul inculpatei S.A.L. care a efectuat si plati bancare in interesul lui A.N.
Agenția de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a recuperat integral, pe baza unor proceduri administrative, prejudiciul creat, a incetat contractul de finantare, motiv pentru care nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Mangalia.

***

5. Folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,  inselaciune si fals intelectual. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul teritorial Iasi

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

V.V., primar al comunei Puiesti, judetul Vaslui, la data faptelor, presedinte al comisiei de receptie a lucrarilor, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
– inselaciune si
– fals intelectual si

S.I., consilier in cadrul Consiliului Local al comunei Puiesti, judetul Vaslui, D.I., consilier în cadrul Consiliului Local al comunei Puiesti, judetul Vaslui, RUJOIU GHEORGHE, diriginte de santier si S.G., tehnician urbanism, toti membri ai comisiei de receptie a lucrarilor, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:

– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
– complicitate la infractiunea de inselaciune si
– fals intelectual.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2006, inculpatul V.V., in calitate de primar al comunei Puiesti, judetul Vaslui si de reprezentant legal al Consiliului Local Puiesti, cu ocazia punerii in practica a proiectului intitulat „Modernizare drum DC 95 din DJ 243, Puiesti – Cetatuia km 0+000 -km 5 + 300 (L =5,3 km), comuna Puiesti, judetul Vaslui”, a semnat procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor atestand, in mod nereal, ca lucrarile de construire a drumului au fost finalizate din punct de vedere cantitativ si calitativ.
Ca urmare a depunerii acestui proces verbal la Autoritatea Contractanta, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a achitat Consiliului Local Puiesti, in mod injust, ca ultima transa din valoarea proiectului, suma totala de 504.105,60 lei (echivalentul a aproximativ 149.068,69 euro), reprezentand fonduri SAPARD si fonduri de la bugetul de stat.
V.V. a fost sprijinit si de inculpatii S.I., D.I. (consilieri locali si membri ai comisiei de receptie a lucrarilor), Rujoiu Gheorghe, diriginte de santier si S.G., tehnician urbanism, care au semnat procesul verbal de receptie a lucrarilor mentionat mai sus.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 504.105,60 lei. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Barlad.

***

6. Folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte ori incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul teritorial Bacau

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

M.A., director tehnic la SC AGRI FARM SRL Balanesti, in sarcina caruia s-a retinut tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte ori incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,

K.W.A.E., cetatean german, administratorul SC AGRI FARM SRL Balanesti, jud. Neamt, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau in numele lor,

SC AGRI FARM SRL, persoana juridica, in sarcina careia s-a retinut tentativa la infractiunea de folosire sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte ori incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii aprilie 2010, inculpatul M.A., in calitate de reprezentant al SC AGRI FARM SRL, cu ocazia punerii in practica a proiectului „Modernizare ferma vegetala AGRI FARM”, a prezentat A.P.D.R.P Neamt mai multe documente inexacte (factura, dispozitie de plata externa, extras de cont, proces verbal de predare primire, etc.) privind achizitia unui utilaj, in conditiile in care bunul respectiv fusese achizitionat de inculpatul K.W. A.E., administrator al SC AGRI FARM SRL, in afara proiectului finantat din fondurile nerambursabile.
Aceste documente au fost prezentate Autoritatii Contractante de catre M.A. in sustinerea cererii de obtinere a sumei de 548.820 lei (echivalentul a 150.000 euro), reprezentand transa a treia in cadrul proiectului finantat cu bani proveniti din fondul F.E.A.D.R.(fonduri europene).

Avand in vedere ca cererea de plata a fost respinsa, A.P.D.R.P. nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Piatra Neamt.

***

7. Evaziune fiscala si transmitere fictiva a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala. Trimitere in judecata. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului G.A., cetatean turc, asociat unic si administrator de fapt al S.C. ALEX INVEST S.R.L, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala in forma continuata si transmitere fictiva a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, in scopul sustragerii de la urmarirea penala ori in scopul ingreunarii acesteia.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 23 martie 2007 – 10 mai 2007, inculpatul G.A., in calitate de asociat unic si administrator de S.C. ALEX INVEST S.R.L., cu stiinta, a omis in totalitate evidentierea in actele contabile si in alte documente legale (declaratii privind impozitul pe profit si TVA), a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate in urma desfasurarii relatiilor comerciale ale societatii, sustragandu-se astfel de la indeplinirea obligatiilor fiscal.
Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la suma totala de 6.813.904 lei, din care impozit pe profit 3.114.118 lei si TVA 3.699.786 lei.
La data de 16 aprilie 2007, inculpatul G.A. a cesionat partile sociale detinute la S.C. ALEX INVEST S.R.L. catre o alta persoana care nu a desfasurat nicio activitate in numele societatii, in realitate de administrarea ei ocupandu-se in continuare tot G.A.

Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov s-a constituit parte civila cu suma de 12.898.068 lei, reprezentand prejudiciul produs bugetului de stat, la care se adauga si penalitatile calculate de la momentul producerii prejudiciului.
In vederea recuperarii prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

***

8. Folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata . Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul Teritorial Timisoara

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

I.I., asociat la S.C. IMP CONS S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave,
– inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
– fals in inscrisuri sub semnatura privata savarsita in realizarea scopului urmarit prin infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene in forma continuata (22 acte materiale) si
– participatie improprie la infractiunea de fals inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in realizarea scopului urmarit prin infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene in forma continuata (9 acte materiale);

S.C.-Z., sef de ferma in cadrul S.C. IMP CONS S.R.L. S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave,
– complicitate la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in realizarea scopului urmarit prin infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene,

M.M., angajat la S.C. IMP CONS S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsit in realizarea scopului urmarit prin infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene
– complicitate la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in realizarea scopului urmarit prin infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene (13 acte materiale), in forma continuata,

G.I., angajat la S.C. TADIS AGRO S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in realizarea scopului urmarit prin infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene ;

S.C. IMP CONS S.R.L. – in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave
– inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,

B.T. in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 28 octombrie 2008, intre S.C. IMP CONS S.R.L. S.R.L., in calitate de beneficiar si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.), in calitate de Autoritate Contractanta, s-a incheiat Contractul de Finantare intitulat „Modernizare ferma vegetala prin achizitie de utilaje agricole, localitatea Otelec, comuna Uivar, judetul Timis”, finantat prin Programul F.E.A.D.R. (fonduri europene).
In proiectul a carui finantare o solicitase, pentru a beneficia de un punctaj superior in cadrul procedurii de evaluare, inculpatul I.I. a inserat obligatia S.C. IMP CONS S.R L. de implementare a unui nou standard european privind calitatea semintelor prin achizitionarea unei instalatii de tratare a semintelor. Ca urmare, A.P.D.R.P. a aprobat achizitionarea unor utilaje in valoare totala de 4.030.822 lei.
In contextul achizitionarii acestor utilaje, I.I. a depus, cu ajutorul inculpatului S.C.Z., reprezentant legal al proiectului, o cerere de plata aferenta primei transe de finantare, ce a fost respinsa de catre A.P.D.R.P. deoarece beneficiarul proiectului nu a dovedit achizitionarea instalatiei de tratat seminte.
Ulterior, pentru a obtine, totusi, contravaloarea utilajelor achizitionate pana in acel moment, I.I. a contestat decizia de respingere si, in sustinerea contestatiei, a depus mai multe documente false. Concret, I.I. a remis unor inspectori din cadrul Corpului de control al Ministrului Agriculturii mai multe documente falsificate de el, de inculpatii M.M. si G.I. si de catre alte persoane.
Pe baza documentelor false, contestatia a fost admisa, astfel ca Autoritatea Contractanta a virat suma de 1.023.634,30 lei (echivalentul a 241.742,47 euro) in contul S.C. IMP CONS S.R.L., reprezentand o prima transa din finantarea aprobata.
In cursul cercetarilor, cu ocazia audierii lui B.T. in calitate de martor, acesta a facut afirmatii mincinoase in legatura cu achizitionarea de catre S.C. IMP CONS S.R L. a utilajului pentru care s-a solicitat decontarea.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila cu suma de 1.003.950,39 lei, reprezentand fonduri europene si bani de la bugetul de stat.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile (combina, tractoare) apartinand S.C. IMP CONS S.R.L.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Timis.

***

In legatura cu toate dosarele penale mentionate mai sus, precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.